Arreu dels Països Catalans hi ha paisatges d’interior o de costa amb elements que els fan molt atractius per als més petits de la casa. Us presentem un recull d’itineraris per gaudir al màxim del nostre patrimoni natural i cultural en família. 12 rutes amb infants, una per cada mes, que heu de fer abans que s’acabi l'any.
12 rutes amb infants que heu de fer
A la costa o a la muntanya: excursions per fer en família

Panoràmica de l’estany de Montcortès
1
Peramea i estany de Montcortès
L’estany de Montcortès és una gran descoberta per als amants de la natura. És un dels pocs estanys del país d’origen càrstic, no glacial. Això vol dir que les seves aigües provenen d’una font interna, com en el cas de Banyoles. Té una fondària màxima de trenta metres i l’entrada d’aigua és subterrània, ja que no hi ha cap riu que l’alimenti. Hi podeu arribar en cotxe, a peu o en bici, des del pintoresc poble de Peramea, que queda a sis quilòmetres.

L'església del Poble Vell de Corbera d’Ebre és un dels grans tresors
2
Corbera d’Ebre i l’abecedari de la llibertat
A Corbera d’Ebre, a la Terra Alta, hi va haver alguns dels combats i bombardeigs més aferrissats de la batalla de l’Ebre, una de les batalles més cruels de la Guerra Civil espanyola. Per no oblidar-ho, s’ha conservat el poble vell de Corbera en el mateix estat que va quedar després de la guerra: amb les cases i l’església de Sant Pere en ruïnes. Passegeu i contempleu les diferents peces que formen l’Abecedari de la Llibertat, una instal·lació que s’articula al voltant de les vint-i-vuit lletres, que estan col·locades en diferents indrets del nucli.

Panoràmica de Cotlliure, al Rosselló
3
Cotlliure: un poble per emmarcar
Dotze marcs de bronze emmarquen l’element més pintoresc i pintat del poble costaner de Cotlliure: el campanar de l’església de la Mare de Déu dels Àngels. Aquests marcs, instal·lats en diferents punts emblemàtics del poble, permeten anar seguint un recorregut mentre es gaudeix d’una visió pictòrica del monument. Una manera molt divertida i artística de conèixer amb els més petits i petites de la casa aquesta vila marinera del Rosselló.

El Tagamanent, un dels millors turons del Vallès
4
Pujada al turó de Tagamanent
Presidit pel turó de Tagamanent, el Parc Etnològic del mateix nom és dins del Parc Natural del Montseny. Molt a prop hi ha el pla de la Calma i la masia de Ca l’Agustí, on es pot descobrir com es vivia al segle XVIII. Planteu-vos al poble de Tagamanent per visitar els pous de glaç de la riera d’Avencó i pugeu fins a l’inici del camí cap al turó de Tagamanent, on podeu deixar el cotxe. Aquest camí s’enfila fins al cim en poc més d’un quart d’hora. A dalt hi ha les restes de la primitiva església de Santa Maria de Tagamanent, des d’on hi ha una vista espectacular.

El castell de Montgrí coronant el massís del mateix nom
5
El castell de Montgrí
Una muntanya que sembla un bisbe estirat amb un anell als dits? Doncs sí, és el massís del Montgrí, al Baix Empordà, i l’anell és el castell que porta el mateix nom. Una ruta hi puja des de Torroella de Montgrí. Un cop a dalt, la vista sobre l’Empordà i les illes Medes és impressionant. El massís del Montgrí és protagonista de nombroses històries i llegendes que només es poden entendre passejant sense presses pels seus corriols, un exercici molt recomanable i fàcil, ja que el territori ofereix diversos itineraris marcats per fer-los a peu.

Embassament de la Llosa del Cavall, al Solsonès
6
De temple a temple fins a la roca de Lord
Damunt d’una gran mola de roca a 1.180 metres d’altitud, rodejada de precipicis, s’alça el santuari de Lord, al Solsonès. L’excursió que hi porta des de l’ermita de Sant Serni del Grau comporta un petit esforç, però es veu recompensat un cop a dalt per la vista sobre l’embassament de la Llosa del Cavall i les muntanyes dels voltants. Per als infants, la sensació de fer un cim o arribar a dalt d’una muntanya, encara que no sigui de l’altitud d’una pica d’Estats o un Puigmal, sempre és reconfortant.

Un bosc de conte al Pallars Sobirà
7
El bosc del Gerdar: el paradís dels avets al Pallars Sobirà
El bosc d’avets més gran de Catalunya es troba a tocar del refugi del Gerdar, a pocs quilòmetres d’Esterri d’Àneu. Per descobrir-lo podeu fer un dels circuits senyalitzats del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la Ruta dels Avets. És fàcil deduir, doncs, que és un bon itinerari per veure avets. Però també ho és per veure rius, llacs i, si tenim sort, isards i cabirols. Per situar-vos en el punt de sortida, preneu la carretera que va d’Esterri d’Àneu en direcció al port de la Bonaigua i, després de fer deu quilòmetres, agafeu una desviació cap al bosc del Gerdar.

Una de les sales de Dinosfera, a Coll de Nargó
8
Oliana i els dinosaures de Coll de Nargó
Una ruta al voltant de l’embassament d’Oliana i el poble de Coll de Nargó permet fer una petita excursió per descobrir els atractius naturals i culturals de la població i visitar Dinosfera, un nou espai expositiu dedicat al principal atractiu patrimonial d’aquest municipi: els ous i els nius de dinosaure. Si voleu viure intensament aquesta ruta, val la pena fer servir la imaginació per viatjar al passat, seixanta-cinc milions d’anys enrere fins a arribar a l’era mesozoica i, concretament, al període del cretaci, que va ser el temps en què van viure els dinosaures que coneixerem fent aquesta ruta per Coll de Nargó.

Cap Norfeu - La torre de guaita del segle XVI al cap Norfeu
9
La volta al cap Norfeu, al cap de Creus
Sabíeu que el cap Norfeu, a l’Alt Empordà, existeix gràcies a la música? I que al mateix cap hi ha una antiga torre de guaita del segle XVI que servia per vigilar l’arribada de vaixells pirates? Grans i petits descobrireu històries i llegendes fantàstiques mentre gaudiu d’una vista espectacular del litoral de Roses i del cap de Creus.

Tivissa, el nucli que dóna nom al muntanyós municipi
10
Les muntanyes de Tivissa pels camins de Sant Blai
La font, l’ermita i la creu de Sant Blai: són els tres objectius d’aquesta ruta per la Ribera d’Ebre, amb punt de partida al poble de Tivissa. És una ruta curta i agraïda per descobrir les llegendes de sant Blai mentre contempleu el paisatge indòmit d’aquest racó de la comarca. Sabíeu que sant Blai va salvar la vida d’un nen traient-li una espina que se li havia clavat a la gola, o que als voltants de la seva ermita es va pintar la primera marca del GR 7, el primer sender de gran recorregut de tota la península Ibèrica?

L'estany Major de Colomèrs, amb el refugi del mateix nom
11
Un dia al circ de Colomèrs
Fent aquesta excursió arribareu fins a un circ natural, on no trobarem pallassos, ni trapezistes, ni malabaristes, però on podrem gaudir de franc de l’espectacle dels estanys de Colomèrs, a la Vall d’Aran, rodejats d’un paisatge impressionant, a l’ombra d’un grapat de cims de més de 2.000 metres, distribuïts en forma de cercle. Tan sols us caldrà fer uns quants equilibris per salvar els tres quilòmetres d’aquesta excursió, que us portarà fins al refugi dels estanys de Colomèrs, situat al bell mig d’un paratge d’alta muntanya que deixarà bocabadats els infants i entusiasmarà els adults.

La llacuna de l’Encanyissada al Delta de l'Ebre
12
La casa de fusta i les llacunes de la Tancada i l’Encanyissada
Les llacunes de l’Encanyissada i la Tancada són l’ànima del delta de l’Ebre. Hi nien i s’hi aturen diverses espècies d’ocells. Per descobrir-la, el millor és dirigir-se a la Casa de Fusta, on es pot dinar, visitar un museu, fer un tomb en una barca de perxar o llogar bicicletes. Un recorregut molt senzill i apte per a totes les edats permet vorejar la llacuna, a peu o amb bicicleta, tot passant per la població de Poblenou del Delta i per observatoris alçats (des d’on es pot observar el paisatge del Delta des d’un punt elevat) i amagatalls de fusta des dels quals és possible veure de prop els ocells que viuen a la zona o s’hi aturen per descansar en les seves rutes migratòries. I no només això: en el camí es pot veure també la pantena, un antic art de pesca fix en forma d’embut.