Sabíeu que els primers parcs nacionals europeus es van declarar a Suècia? Això va passar un 24 de maig. Per això, anys més tard, el 1999, la Federació de Parcs Naturals i Nacionals d’Europa (EUROPARC) va escollir aquest dia per commemorar el Dia Europeu dels Parcs Naturals. I… Sabíeu que el 30% del territori català està declarat com a zona protegida? Aquests espais s’agrupen en una vintena de parcs naturals i uns altres 184 espais naturals agrupats en diferents figures de protecció. Hem fet un recull de deu rutes circulars per ajudar-vos a descobrir alguns d’aquests parcs naturals en família. Són rutes de poca dificultat tècnica que comencen i acaben en el mateix punt. Bona caminada!
10 rutes circulars per descobrir els parcs naturals de Catalunya en família
Deu recorreguts per celebrar el Dia Europeu dels Parcs Naturals

L'estany del Cortalet envoltat de vegetació als Aiguamolls de l’Empordà
1
Aiguamolls de l’Empordà
Per conèixer aquest extens parc natural, situat entre l’Escala, Empuriabrava i Castelló d’Empúries, us recomanem la ruta circular de set quilòmetres que surt des del centre de visitants El Cortalet i torna al mateix punt després de visitar algunes llacunes, trams de ruta a través de passarel·les de fusta, camins a la vora de canyissars i un grapat d’observatoris i aguaits des d’on es poden contemplar alguns dels ocells de les més de tres-centes espècies que hi viuen o hi passen. Els punts d’interès del recorregut són l’estany del Cortalet o els estanys del Matà.

La muntanya més emblemàtica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és els Encantats
2
Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
L’únic parc nacional de Catalunya, situat al cor del Pirineu de Lleida, ofereix un gran nombre de rutes circulars. Una de les més recomanables i senzilles és un itinerari que permet conèixer l’estany que dóna nom al parc i la cascada i l’estany de Ratera. Un cop arribats a l’estany de Sant Maurici (amb els taxis 4x4 des d’Espot), podeu iniciar el recorregut que envolta l’estany i puja fins a l’estany de Ratera per després tornar fins al refugi Ernest Mallafré, a la vora de l’estany. És una ruta de set quilòmetres, amb un desnivell que no supera els 400 metres.

Família a les bordes de Noarre
3
Alt Pirineu
Situat entre el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, el Parc Natural de l’Alt Pirineu és el més gran de Catalunya i acull una gran varietat d’espècies protegides. Disposa d’una extensa xarxa de camins (més de setanta!) per descobrir-ne tots els racons. Una de les excursions clàssiques és la que porta a les bordes de Noarre des de les bordes de Graus. És una ruta curta circular fàcil pel riu de Noarre, amb belles raconades i un bonic salt fins a un grup de bordes ben conservades. Se surt des de les Bordes de Graus, situades a tocar de l’estació d’esquí i refugi d’alta muntanya de la Pleta del Prat, on es pot arribar en cotxe des de Tavascan.

Un excursionista a Prat de Cadí
4
Cadí-Moixeró
Format per les serres del Cadí i el Moixeró amb un gran nombre de racons naturals per descobrir: boscos, prats, valls, salts d’aigua, refugis, cims com el Pedraforca o la Gallina Pelada… També hi ha nombrosos itineraris de dificultat diversa. Un de senzill, apte per fer amb nens i nenes, és la ruta circular de vuit quilòmetres i mig que surt del poble d’Estana i que arriba fins a Prat de Cadí, a la vessant nord de la serralada. Durant l’itinerari es passa per boscos de pi negre i pi roig fins a Prat de Cadí, amb magnífiques vistes, i es torna pel bosc de l’Obaga. Té un desnivell de 483 metres.

Cala Jugadora, amb la caserna i el far del cap de Creus al fons
5
Cap de Creus
Al nord de la Costa Brava, aquest parc destaca per la varietat de paisatges que presenta, de mar i de muntanya: des de zones de bosc fins a penya-segats i cales d’aigües turqueses i roques amb formes capritxoses. Per descobrir uns quants indrets del parc, existeix una ruta circular de quinze quilòmetres i mig que surt de Cadaqués i arriba al far del cap de Creus a través de l’antic camí, que ressegueix la costa i passa per un bon grapat de cales. La tornada es pot fer anant del far fins a cala Culip, d’allà seguir un tram de camí al costat de la carretera i després tornar a l’antic camí a l’alçada de cala Jugadora.

Gra de Fajol des del refugi d'Ull de Ter
6
Capçaleres del Ter i del Freser
Al nord de Catalunya, sota els cims de gairebé tres mil metres d’altitud del Puigmal i el Costabona, s’estén aquest parc, que envolta la vall de Núria. Una bona ruta per conèixer la zona amb infants és la que recorre la zona d’Ulldeter des de l’aparcament de les pistes de Vallter 2000. El primer tram puja fins al refugi d’Ulldeter i després fins al naixement del riu Ter i les runes de l’antic refugi. La baixada es fa per les pistes d’esquí fins a l’inici de l’estació i tot seguit fins a l’aparcament.

Vista panoràmica de Collserola
7
Collserola
Aquest espai natural se situa a la vora de Barcelona. És ple de boscos, fonts i miradors privilegiats sobre la ciutat, com la muntanya del Tibidabo o la carretera de les aigües. Us proposem una ruta per endinsar-vos pels seus camins i conèixer una de les seves fonts: la font de la Budellera. L’itinerari comença i acaba a l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Té una distància de cinc quilòmetres.

Les postes de sol al delta de l'Ebre són màgiques
8
Delta de l’Ebre
Una de les grans zones humides del país. Hi podeu anar per gaudir dels seus paisatges infinits, de llacunes, canyissars, platges amb dunes o arrossars. Un dels itineraris circulars més recomanable és el que rodeja la llacuna de l’Encanyissada, una de les més emblemàtiques i grans del parc, plena de zones amb aguaits i observatoris des d’on es poden contemplar ocells com flamencs, ànecs o bernats pescaires. La ruta és de 13,8 quilòmetres totalment plans. Es pot fer a peu o en bicicleta.

El volcà de Santa Margarida, amb l’ermita del mateix nom al centre del cràter
9
Zona Volcànica de la Garrotxa
Amb més de quaranta cons volcànics i més de vint colades de lava, es tracta d’un parc sorprenent, que disposa de diversos itineraris per fer a peu o en bicicleta. Si hi aneu en família, us en recomanem un que recorre alguns dels indrets més característics de la zona (la fageda d’en Jordà i els volcans de Santa Margarida i el Croscat), que té una longitud de dotze quilòmetres. És circular i es pot iniciar a l’àrea de Can Serra (fageda d’en Jordà), o bé a l’àrea de Santa Margarida. Totes dues àrees es troben a la carretera GI-524, d’Olot a Santa Pau.

La fageda de Santa Fe, un dels boscos més coneguts del Montseny
10
Montseny
Per descobrir el parc del Montseny, amb els seus boscos i cims com el turó de l’Home, les Agudes o el Matagalls, podeu calçar-vos unes botes o vambes per caminar i recórrer els seus itineraris senyalitzats (n’hi ha més de cinquanta!). Un dels més clàssics és el que s’endinsa a la fageda de Santa Fe. Comença a l’àrea de lleure de Can Casades i continua pel pla de Mulladius travessant una frondosa fageda fins a l’empedrat de Morou, amb unes curioses formacions de roca. La ruta segueix fins al pantà de Santa Fe, la font del Frare i, de nou, fins al punt d’inici. A banda d’aquests parcs que us recomanem aquí, podeu trobar altres itineraris a la resta de parcs naturals (delta del Llobregat, els Ports, el Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, l’Albera, mas de Melons i Secans de Lleida, massís del Pedraforca, Montserrat, Poblet, Sant Llorenç del Munt i l’Obac i serra de Montsant) i als altres espais naturals protegits que esquitxen el territori català.