Us presentem quatre fires dedicades a l'oli que tenen lloc aquest mes de novembre, i que no us podeu perdre si voleu gaudir d'un cap de setmana de tradició, gastronomia i cultura a diferents indrets de Catalunya.
5 fires per tastar l'or més preuat
De novembre a febrer, diferents municipis de tradició oliverera presenten el primer oli de la temporada, l’anomenat ‘oli nou’
Expositors plens de cultura i tradició acompanyen la Fira de l'Oli de Maials
1
Fira de l’Oli verd de Maials - 16 i 17 de novembre
Un cap de setmana per gaudir de la tradició i la cultura de l’oli del Segrià, on, a més de poder comprar olis d’oliva verge extra directament als productors, s’hi organitzen activitats per a tots els públics, com concursos de cuina, demostracions gastronòmiques, tallers infantils o tastos guiats d’oli. Aquesta darrera proposta s’ubica entre les més esperades de la fira. Una bona ocasió per conèixer, de la mà dels millors experts olivaires, les característiques organolèptiques de l’oli i aprendre a distingir-ne les diferents varietats. Tradició, cultura, gastronomia i passió s’uneixen en aquesta tradicional cita anual de Maials.
www.maials.cat
Descobreix la cultura i origen de la creació de l'oli a Santa Bàrbara
2
Fira de l’Oli i la Mediterrània de Santa Bàrbara - 22, 23 i 24 de novembre
Un esdeveniment que aplega més de 50 estands i que enguany arriba a la seva 28a edició, i que és un reclam molt important per visitar aquest petit municipi de prop de 4.000 habitants ubicat a la comarca del Montsià. Enguany, la fira es renova i presenta un programa amb nombroses activitats vinculades a la cultura de l’oli, com ara xerrades, tastos, exhibicions de cuina, sortides al Museu de la Vida a la Plana, recol·lecció d’olives o visites teatralitzades amb carros tradicionals a les oliveres mil·lenàries del municipi.
www.santabarbara.cat
L'oliva arberquina és la que s'utilitza per crear aquest oli de color i sabor únics
3
Fira de Santa Caterina i Fira de l’Oliva Arbequina - 22, 23 i 24 de novembre
Arbeca, a les Garrigues, és el bressol de la coneguda oliva arbequina, una varietat que genera un oli de baixa acidesa, molt apreciat arreu, i que produeixen cinc empreses del municipi. Qui la vulgui tastar, en totes les seves formes, ho pot fer durant el cap de setmana de celebració de la 41a Fira de Santa Caterina i la 21a edició de la Fira de l’Oliva Arbequina. L’esdeveniment inclou des d’experiències gastronòmiques fins a esmorzars populars, passant per música en directe o espectacles familiars. Una oportunitat per deixar-nos captivar per les delícies locals i submergir- nos en la cultura d’aquest territori oliverer.
www.arbeca.cat
Veïns de Juncosa entre algunes de les paradetes que ofereix la fira
4
Fira de l’Oli de Juncosa - 23 i 24 de novembre
Juncosa és sinònim d’un oli d’oliva arbequina verge extra de cultiu tradicional, que destaca pel seu gust en cru, i que ha estat premiat en més de 40 concursos internacionals per la seva qualitat. Coincidint amb la posada a la venda de l’oli nou, el municipi celebra la Fira de l’Oli i Productes d’Elaboració Artesana amb esmorzars de brasa, parades artesanes, tastos de vins, música i visites al molí de la cooperativa per conèixer com s’elabora aquest producte tan excepcional.
juncosa.ddl.net
Fira de l'oli nou DOP Siurana
5
Festes de l’oli DOP Siurana a Reus i Tarragona
Aquest cap de setmana, 15 i 16 de novembre, Reus acollirà la 27a Fira de l’Oli DOP Siurana, on es reuniran els principals productors d’aquesta denominació d’origen protegida, que abasta set comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Aquesta fira, la primera de Catalunya a presentar l’oli nou de la temporada de manera conjunta, ofereix als assistents l’oportunitat de tastar i comprar una vintena d’olis nous diferents d’aquesta DOP.
A finals de mes, els dies 29 i 30 de novembre, serà el torn de Tarragona, amb la celebració de la Fira de l’Oli Nou a la plaça Corsini. Aquest esdeveniment ofereix un gran aparador per degustar l’oli d’oliva verge extra, conegut per la seva qualitat superior i el sabor afruitat amb un toc lleugerament amargant, gràcies a la varietat d’oliva arbequina.