Escarola amb anxoves, tonyina i bacallà esqueixat. Considerada l'amanida d'hivern més deliciosa del nostre país, si un bon xató no l'acompanya, perd part del seu encant. Vinagre, oli d'oliva verge, pa, ametlles torrades, grans d'all i nyora escaldada sembla que són els ingredients principals d'aquesta salsa, però cinc poblacions del Garraf i el Penedès en diuen tenir la recepta original i totes elles tenen certes variacions. Una bona manera de poder saber quina és la que millor acompanya les vostres amanides és tastant-les. Agafeu les agendes i prepareu paladars, perquè tot seguit, fent la Ruta del Xató, us deixem les millors xatonades de Catalunya.
Les millors xatonades de Catalunya
Les fires dedicades al xató més destacades del país

Xató elaborat pel restaurant Fondue del Vendrell
1
Xatonada Popular del Vendrell
Al Vendrell, a més dels ingredients bàsics, la sala de xató incorpora ceba i tomacons escalivats i per tastar-la, cada primer diumenge de febrer celebren una Xatonada popular. El concurs de mestres xatonaires, l'exhibició de Xatonaires Infantils i la Fira de productes alimentaris naturals i artesanals són un clàssic de la jornada, que enguany se celebra el 2 de febrer. Per quart any, també compta amb el Xató Experience, una activitat que cal provar, i amb el repartiment d'unes 2.000 racions de xató.

Festa del Xató de Vilafranca del Penedes
2
Festa del Xató de Vilafranca del Penedes
Si penseu que els fruits secs són un dels ingredients fonamentals de totes les receptes de xató, a Vilafranca del Penedès els substitueixen per galetes Maria i hi afegeixen bitxo i més alls. Tot i aquestes diferències, el 9 de febrer, al municipi té lloc la Festa del Xató, l'única celebració de totes les que es fan en les localitats de la Ruta del Xató on a més de tastar la recepta local, també es poden degustar les del Vendrell, Sitges, Calafell o Vilanova i la Geltrú. La Do Penedès acompanya aquesta jornada gastronòmica en què a més, també es pot participar en tallers infantils per aprendre a elaborar aquesta salsa i tallers de circ, gaudir d'un 'showcooking' a càrrec d'Aina Roglan i donar un cop d'ull al mercat d'artesania i pintura.

Setmana del Xató de Sitges
3
Setmana del Xató de Sitges
Per febrer, Sitges és conegut pel seu carnaval, però si per aquestes dates la localitat ja és popular per tot el nostre territori, la Setmana del Xató, que se celebra del 20 al 26 de febrer, la converteixen en un indret estrella. A diferència d'altres receptes, la de Sitges incorpora un parell de seitons a la salsa, un toc subtil que la fa especial. Coincidint doncs, amb la setmana de Carnaval, durant set dies es pot tastar el xató de la localitat amb truites variades als restaurants de la Ruta del Xató de Sitges, degustar les diferents versions d'aquesta amanida i participar en concurs i tallers on el xató és l'element principal.

Típic xató de Calafell
4
Xatonada popular de Calafell
El xató de Calafell du pebrot de romesco a canvi de la nyora, que és més carnosa i té la pell menys gruixuda. Notaríeu aquesta diferència d'ingredients si la tastéssiu? Tots aquells paladars curiosos tenen l'oportunitat de fer-ho el 15 de març amb la Xatonada Popular que celebra Calafell. A càrrec d'alguns dels restaurants de la localitat, es pot degustar aquesta salsa i acompanyar-la de vins i caves del territori, donar una ullada a la fira de productes d'alimentació artesana, participar en tallers infantils d'elaboració de Xató a càrrec de mestres d'aquesta delícia o participar en el concurs culinari.