Molins i productors us obren les portes de casa seva per viure una experiència única mentre descobriu l’oli català. A Catalunya existeixen cinc denominacions d’origen protegides (DOP) d’olis d’oliva verge extra que són el reflex de la diversitat i la riquesa dels olis catalans: les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà. Cadascuna produeix un oli amb una aroma i un cos ben diferenciats. Us proposem cinc plans per fer oleoturisme i descobrir-les totes.
La cultura de l'oli: 5 plans per fer oleoturisme
Assaborim i aprofundim en les arrels de la gastronomia catalana amb un producte purament mediterrani
Visita al Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries de l’Arión a Ulldecona, Terres de l’Ebre
1
Oliveres mil·lenàries - DOP Baix Ebre-Montsià
Les Fargues de l’Arion són un conjunt d’oliveres mil·lenàries, situat a Ulldecona, que compta amb l’olivera més antiga del món, de més de 1.700 anys. Un patrimoni agrícola, gastronòmic i cultural imperdible i tot un museu natural a l’aire lliure per contemplar. A més, podeu visitar el Molí de la Creu i tastar i comprar l’oli d’oliva verge de collita pròpia, únic al món. Us endureu un tresor culinari a casa!
Esmorzar típic a la Festa de la Truita amb suc a Ulldemolins, amb oli d’oliva extra verge
2
Oli, vi i gastronomia al Priorat - DOP Siurana
Si voleu combinar l’oleoturisme amb l’enoturisme, molts cellers de Catalunya també tenen molí propi i elaboren el seu oli d’oliva. Al Priorat, el celler Masroig ofereix tasts d’olis dels que produeixen al seu molí de la DOP Siurana. Una combinació ideal per tastar diferents productes de la terra. Si voleu arrodonir l’experiència, allotjeu-vos a Escaladei a l’Hotel enogastronòmic Terra Dominicata. Un antiga granja de la cartoixa rehabilitada i convertida en un exclusiu hotel envoltat de vinyes. L’establiment compta amb l’Spa Les Oliveres amb tractaments termals i ofereix tasts d’olis en un molí de la zona. A Torroja del Priorat, al Gran Hotel Mas d’en Bruno utilitzen oli d’oliva verge extra al seu servei de restaurant i també ofereixen quatre tasts diferents d'oli d'oliva i una explicació de la comarca, les olives i la seva història, a càrrec d’un sommelier expert.
Oliveres a Horta de Sant Joan, de la DOP Terra Alta, a les Terres de l’Ebre
3
Cultura de l’oli - DOP Terra Alta
L’experiència de combinar un tast de vins amb un altre d’olis verges també es pot fer a una de les catedrals del vi de Catalunya. El celler modernista del Pinell de Brai, dissenyat per Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, elabora també oli verge extra. A la zona, diferents empreses com Identitat Extra Virgin Olive Oil ofereixen altres activitats per acostar-nos a la cultura del vi. Tallers per aprendre a tastar oli d’oliva o fer el nostre propi oli, degustacions de productes de quilòmetre zero o àpats enmig de les oliveres. A Bot es troba la Cooperativa Agrícola Sant Josep que ofereix tast de vins i d’olis com el Massís del Port 1898, un oli d’oliva procedent d’oliveres centenàries. Si us ve de gust, a la tardor també podeu anar a pentinar oliveres, o sigui, a collir olives de manera tradicional. Una immersió completa per descobrir aquest or líquid.
Olis produïts per Cuadrat Valley a l’Albagés
4
Museus de l’oli - DOP les Garrigues
A les Borges Blanques se celebra la Fira de l’Oli des del 1997 cada mes de gener, una cita anual en què es pot tastar l’oli de les Garrigues i gaudir d’altres activitats relacionades amb la cultura de l’oli. Si visiteu la comarca en qualsevol altre moment de l'any, a la Granadella trobareu el Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya, que acull un museu on es pot veure tot el procés de l’elaboració de l’oli. Aquest compta amb un molí i una sala de piques. Cuadrat Valley, a l’Albagés, és una altra finca productora d’oli que organitza visites i tastos. Al seu molí —un dels més innovadors del món— elaboren un oli verge extra únic que i us descobreixen les modernes tècniques d'extracció que utilitzen. Quan visiteu les Garrigues, aprofiteu per dinar en un restaurant de la zona. Molts d’ells compten amb el distintiu extra verge. Són establiments que aposten per l’oli d’oliva verge extra i pel producte local, a més tenen un clar compromís amb el territori.
Ruta en bicicleta entre oliveres de la DOP Oli de l’Empordà
5
Bici i oli - DOP Empordà
Damunt d’una bicicleta elèctrica descobrireu els paisatges on creixen les olives que s’utilitzen per fer l’oli de l’Empordà. És una proposta d’Empordàlia, que us portarà a recórrer els Aiguamolls de l’Empordà per obrir boca i, després, a tastar vins, el seu oli i altres productes d’aquesta terra. Natura, esport i gastronomia en una sola activitat. A Catalunya també podeu practicar l’oleoturisme fora de les zones DOP. L’empresa gourmet Hola Olive ofereix l’activitat oleoturística “degustació d’oli i tapes” a Barcelona. Tota una experiència immersiva és el que ofereix Mas de Colom – Casa Borges. La visita a aquesta antiga masia reconvertida en espai didàctic, comença amb un recorregut per un espai immersiu. La multiprojecció envolta al visitant i mostra com la terra i el pas de les estacions aporten els millors fruits al territori. L’experiència culmina amb un tast d’oli d’oliva i de fruita seca de la mà d’un guia de la Casa Borges. A la Bisbal del Penedès, l’espai Torclum ofereix un relaxant passeig entre oliveres, on t’expliquen el procés productiu de l’oli, que finalitza amb un tast.
Més informació