7 castanyers i castanyedes que cal conèixer

Per celebrar una castanyada atípica, us hem preparat un recull amb els castanyers i les castanyedes més singulars de Catalunya

Autor:
Redacció Descobrir
27 d'octubre de 2020

Amb les seves formes capricioses i els seus fruits tan característics, el castanyer és un arbre originari de l’Àsia Menor, que va arribar a Catalunya per mitjà dels grecs i els romans. Les castanyes, consumides des d’antic, complementaven l’alt valor de la seva fusta, elàstica i molt resistent a la humitat, emprada per fabricar mobles i bótes de vi. Avui, trobem fragments de castanyeda als indrets del país més ben amarats per la influència de la Mediterrània, com ara el Montseny, les Guilleries i el massís de l’Albera, i fins i tot se’n conserven petits retalls a la serra d’Espadà, a les muntanyes de Prades i en sectors elevats i frescos del Montnegre. Per celebrar una castanyada atípica, hem fet un recull amb les castanyedes i els castanyers més singulars del país. Sabem que passejar per aquests boscos és un plaer durant la tardor, però també és una obligació tenir-ne cura i ser repectuosos amb l'entorn. Recordeu que les castanyes són l’aliment de diverses espècies animals i també són un recurs econòmic per als propietaris forestals.  Colliu-les amb moderació, només quan són madures i al terra, i sempre amb l’autorització dels propietaris dels boscos.

Boscos de Can Quera, on es troba la castanyeda

Boscos de Can Quera, on es troba la castanyeda  FOTO: Sergi Boixader Catot

1

Els boscos de Can Quera

Situada a l’extrem oriental del massís de les Salines, a l’Alt Empordà, i més concretament entre els colls de Lli i de Manrella, la finca de Can Quera, allotjament rural, té més d’un centenar d’hectàrees de bosc mediterrani. El castanyer comparteix protagonisme amb roures, sureres i alzines en uns vessants carregats d’història, fronterers amb França, que encara deixen sentir el ressò dels passos de l’exili. Entre corriols emboscats a l’ombra dels planifolis, se’ns permet observar una mostra esplèndida de la vegetació que també llueix en altres racons feréstecs de la Vajol.

Entramat vegetal de l'entorn d'Espinelves

Entramat vegetal de l'entorn d'Espinelves FOTO: Sergi Boixader

2

La castanyeda de l'Espinàs

L’entorn d’Espinelves, a Osona, és un mosaic forestal d’allò més acolorit i divers, on el verd perenne de les coníferes es barreja d’una manera caòtica amb els planifolis. Els castanyers, inevitablement, formen part d’aquest entramat vegetal i en alguns indrets prenen un especial protagonisme. Entre els turons del Grèvol i la Rovira, les aigües pluvials es canalitzen al torrent del Grèvol i al sot dels Esparvers, i és aquí, ben arrelats en uns vessants frescos i permeables, salvatges però amables, on trobem la castanyeda, amb aspecte de perxada alta i homogènia, però amb algunes raconades que guarden exemplars notables que s’han naturalitzat en la finca de l’Espinàs.

Boscos de colors de l'obaga del Montenegre

Boscos de colors de l'obaga del Montenegre FOTO: Sergi Boixader

3

Les obagues del Montnegre

Entre les comarques del Maresme i el Vallès Oriental, al massís del Montnegre, just a l’ombra del turó d’en Vives, en un espai d’extensió reduïda, trobarem una petita castanyeda, que aquí pren forma de perxada, amb arbres força joves i esprimatxats que s’alcen decidits i forçats pels torns de tala dels treballs forestals.

A la tardor els boscos de castanyers s'omplen de castanyes

A la tardor els boscos de castanyers s'omplen de castanyes FOTO: Getty Images

4

Els castanyers centenaris del Brull

Probablement, són uns dels castanyers centenaris més desconeguts i espectaculars del Montseny. Descobrir-los és un regal per als sentits. Situats enmig d’un bosc d’alzines i roures, trobareu a tocar els immensos castanyers de la fageda de la Baga de Collformic.

Paisatge de tardor a l'entorn de Viladrau

Paisatge de tardor a l'entorn de Viladrau FOTO: Getty Images

5

Els castanyers de l'Erola

Ens trobem en un dels conjunts de castanyers més impressionants de Catalunya, els castanyers de l’Erola. Més de 300 anys contemplen aquests arbres caducifolis, corpulents i de fulles grosses, en un indret ple de màgia, ja que en qualsevol moment sembla que hagi d’aparèixer un follet de l’interior de l’escorça dels castanyers. Seguint la ruta del Meridià Verd arribareu fins a Can Bosc i l’ermita de l’Erola, on us podeu entretenir collint castanyes a la tardor.

El Castanyer de les Nou Branques és un dels arbres més emblemàtics de Viladrau

El Castanyer de les Nou Branques és un dels arbres més emblemàtics de Viladrau

6

El Castanyer de les Nou Branques

Un passeig d’hora i mitja entre anada i tornada des del municipi de Viladrau us portarà fins a un trencall on trobareu un tresor centenari. Descobrireu, amb gairebé uns 24 metres d’alçària i un perímetre de sis metres i mig, el Castanyer de les Nou Branques, un dels arbres més emblemàtics del Montseny. La seva edat, uns 700 anys, i la seva forma de canelobre l’han convertit en un arbre veritablement espectacular. L’esquerda que té, que en ressalta l’originalitat, va ser produïda l’any 1987, quan dues de les branques més grosses van ser esberlades per les fortes ventades que hi va haver. A més, l’any 2012, el Castanyer de les Nou Branques va ser escollit per identificar el nou escut del poble de Viladrau.

 El castanyer de Can Cuc, emblema del bosc que l'envolta

El castanyer de Can Cuc, emblema del bosc que l'envolta  FOTO: Sergi Boixader Catot

7

El Castanyer Gros de Can Cuc

Sens dubte, ens trobem davant d’un dels arbres amb més renom de Catalunya. El monumental Castanyer Gros de la Baga d’en Cuc, l’arbre catalogat de més perímetre de Catalunya, que amb els seus més de vint metres de cercle a la base del tronc imposa la seva profunda presència quan el tenim a prop. S’explica que a l’interior del seu tronc buit, l’any 1960, hi habitava un carboner que hi tenia un jaç, una taula, seients i una llar de foc (encara és visible el sutge de la xemeneia). També, dins del tronc, s’hi han arribat a ballar sardanes (tres parelles agafades correctament).