7 boscos espectaculars que heu de conèixer

Uns espais naturals meravellosos per gaudir en plena natura

Text:
Redacció Descobrir
22 de març de 2024
Guardar a favorits

Des de Poblet fins a Bausen, en aquest article us descobrim set boscos increïbles de casa nostra perquè exploreu de primera mà els racons més majestuosos dels nostres paisatges. Uns espais naturals que, des de sempre, han estat seu de llegendes i de criatures màgiques. Aquest és el nostre homenatge per commemorar avui, 21 de març, el Dia Internacional dels Boscos. Una data que ens recorda la importància dels ecosistemes dels boscos i dels arbres i la necessitat de preservar els boscos com a pulmons per a la humanitat.

Us convidem a gaudir de la bellesa i de la tranquil·litat que ofereixen els següents boscos, tenint cura sempre d’aquests espais. Ara sí, esteu preparats per l’aventura?

El bosc de la Grevolosa amb faigs que superen els 30 metres d’alçària

El bosc de la Grevolosa amb faigs que superen els 30 metres d’alçària FOTO: Getty Images

1

Fageda de la Grevolosa

Podreu localitzar aquest bosc meravellós al terme municipal de Sant Pere de Torelló, a la comarca d’Osona. Aquí, els faigs centenaris i la rica biodiversitat de la zona es combinen per crear un dels boscos més valuosos de Catalunya, inclòs dins l’Espai d’Interès Natural de Serres de Milany - Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt. Un bosc amb faigs que superen els 30 metres d’alçària, amb alguns exemplars de més de 200 anys.

Val la pena aturar-se a sentir la tranquil·litat que encomana tot l’entorn, gaudint d’uns instants de silenci absolut. Es tracta d’un espai d’una bellesa espectacular, sobretot si hi aneu a la tardor, quan el bosc es converteix en un magnífic escenari de contes màgics de fades i follets.

www.osonaturisme.cat

Les capçades dels arbres del bosc de Carlac des de l'aire

Les capçades dels arbres del bosc de Carlac des de l'aire FOTO: Sergi Boixader

2

Bosc de Carlac

Anem fins a la part més septentrional del país, a Bausen (Vall d’Aran), per visitar l’increïble bosc de Carlac. En aquesta meravellosa fageda, els arbres centenaris us mostraran les seves branques contorsionistes cobertes de molsa, un espectacle de la natura que no us podeu perdre. Per descobrir aquest fantàstic indret podeu recórrer el GR 211-2, que fa la volta al bosc i que també us permetrà passar per altres llocs atractius, com les antigues bordes araneses de Sacrotz, alguna passarel·la de fusta o el coret de Pan.

www.visitvaldaran.com

Bolets al bosc de Poblet

Bolets al bosc de Poblet FOTO: Getty Images

3

Bosc de Poblet

A la zona nord de les muntanyes de Prades, a la Conca de Barberà, podreu visitar aquest fantàstic bosc, que combina una multitud d’espècies d’arbres diferents. Un dels trets més curiosos d’aquesta regió són les pintures de bolets que hi ha escampades, un homenatge a la rica diversitat micològica de la zona. S’hi han comptabilitzat més de 700 espècies diferents. L’espai forma part del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, i és una magnífica opció per gaudir de la mescla entre art i natura. Una oportunitat per convertir-vos en autèntics caçadors de bolets! 

 

L'alzinar amb roures de la Font Groga és producte de la frescor de l'obaga i del torrent de la Salamandra

L'alzinar amb roures de la Font Groga és producte de la frescor de l'obaga i del torrent de la Salamandra FOTO: Francesc Muntada

4

Bosc de la Font Groga

Qui diu que prop de les ciutats no s’hi poden trobar boscos sorprenents? A Collserola, dins el terme municipal de Sant Cugat del Vallès, localitzareu el bosc de la Font Groga, al vessant obac del coll de l’Erola. El seu ecosistema especialment humit i la flora exòtica que hi creix van propiciar que la Generalitat creés una reserva natural en aquest espai ombrívol, que acull diversos torrents, afluents de la riera de Sant Medir. L’atractiu estrella de la zona és la font que li dona nom, una curiosa construcció de forma semicircular i tocs modernistes. Possiblement fou construïda durant la segona meitat del segle XIX. 

www.parcnaturalcollserola.cat

Una vista del bosc de Cireres i el pletiu d’Aulà

Una vista del bosc de Cireres i el pletiu d’Aulà FOTO: Òscar Rodbag

5

Bosc de Cireres

A les valls d’Àneu trobem la joia de la corona, la catedral de les catedrals naturals. Es tracta del bosc de Cireres, l’avetosa més madura del nostre país, situada a la vall de Bonabé, i que té ben a prop els tres avets monumentals de la coma de Perosa, un dels quals arriba als 34 metres d’alçària. Us recomanem visitar aquest bosc amb un guia acreditat del Parc Natural, ja que és un paratge molt fràgil i els camins que hi discorren no estan senyalitzats. A l’altre vessant de la vall destaquen els pins orcs del pletiu d’Aulà, un petit rodal de pins roigs brancuts i centenaris utilitzats a manera de murriadors; és a dir, com a lloc ombrívol per al descans del bestiar. Encara a les valls d’Àneu, la vall salvatge i inalterada d’Àrreu acull un bosc madur de pi negre espectacular, que també cal visitar amb guies acreditats. De més fàcil accés, i situada al fons de la vall, és la mollera d’Escalarre, on hi ha un extens bosc de ribera amb verns, salzes i clops. Un itinerari circular permet gaudir-ne, sobretot a la tardor, quan ofereix un esclat de colors ocres i ataronjats. 

 El castanyer de Can Cuc, emblema del bosc que l'envolta

El castanyer de Can Cuc, emblema del bosc que l'envolta  FOTO: Sergi Boixader Catot

6

Baga d’en Cuc

No és cap secret que als voltants del Montseny existeixen alguns dels paratges naturals més majestuosos de casa nostra. Un d’ells és el bosc que trobareu a la baga d’en Cuc, al nord del pantà de Vallfornès, al Vallès Oriental. El tret més singular d’aquest indret és, sens dubte, el castanyer de Can Cuc. L’arbre, que arriba als 12 metres de perímetre, és considerat el més ample de tot Catalunya. La seva base és tan gran que, després d’un incendi que va buidar-ne la soca, un carboner va instal·lar-s’hi dins. Un autèntic gegant! 

www.canovesisamalus.cat

Un paisatge de conte amb les fagedes que envolten les roques Encantades

Un paisatge de conte amb les fagedes que envolten les roques Encantades FOTO: Òscar Rodbag

7

Bosc de les roques Encantades

Les fagedes que envolten les roques Encantades, ubicades a l’oest de les Planes d’Hostoles (Garrotxa), són d’un aspecte bellíssim, de fantasia. Diu la tradició popular que el dimoni que habitava la regió, quan s’enfadava, feia rodolar aquestes roques cap als pobles del voltant, fins que un àngel les va encadenar i el dimoni, avorrit, va haver de marxar. Avui, aquestes formacions naturals tan espectaculars descansen entre el santuari de la Salut i el coll de Condreu, arrebossades de molsa. Un indret llegendari. 

www.turismegarrotxa.cat