7 boscos espectaculars per descobrir a Catalunya

Gaudiu de la natura als racons més bells del territori

Text:
Marc Raluy
19 de març de 2021
Guardar a favorits

Des de sempre, els boscos han estat seu de llegendes, criatures imaginàries i racons naturals insòlits. El misticisme que desprenen és meravellós, i la calma que s’hi pot trobar a dins és inigualable. En aquesta llista, doncs, us portem a descobrir set boscos increïbles de casa nostra, perquè exploreu de primera mà els racons més majestuosos dels nostres paisatges. Alguns boscos són ben coneguts, però segur que en trobareu d’altres dels quals mai no havíeu sentit a parlar. Preparats per l’aventura?

La fageda de la Grevolosa té arbres de fins a 40 metres d'alçària

La fageda de la Grevolosa té arbres de fins a 40 metres d'alçària  FOTO: Getty Images

1

Fageda de la Grevolosa

Podreu localitzar aquest bosc meravellós al terme municipal de Sant Pere de Torelló, a la comarca d’Osona. Aquí, els faigs centenaris i la rica biodiversitat de la zona es combinen per crear un dels boscos més valuosos de Catalunya, inclòs dins l’Espai d’Interès Natural de Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt. Amb l’arribada del fred, els arbres de la regió creen un mosaic de tons tardorencs preciós, digne de les millors postals. Si us agrada més la calor, però, no cal que patiu: la fageda de la Grevolosa també és maca la resta de l’any.

 El castanyer de Can Cuc, emblema del bosc que l'envolta

El castanyer de Can Cuc, emblema del bosc que l'envolta  FOTO: Sergi Boixader Catot

2

Baga d'en Cuc

No és cap secret que als voltants del Montseny existeixen alguns dels paratges naturals més majestuosos de casa nostra. Un d’ells és el bosc que trobareu a la baga d’en Cuc, al nord del pantà de Vallfornès, al Vallès Oriental. El tret més singular d’aquest indret és, sens dubte, el castanyer de Can Cuc. L’arbre, que arriba als 12 metres de perímetre, és considerat el més ample de tot Catalunya. La seva base és tan gran que, després d’un incendi que va buidar-ne la soca, un carboner va instal·lar-s’hi dins. Un autèntic gegant!

L'alzinar amb roures de la Font Groga és producte de la frescor de l'obaga i del torrent de la Salamandra - Comitium

L'alzinar amb roures de la Font Groga és producte de la frescor de l'obaga i del torrent de la Salamandra - Comitium  FOTO: Francesc Muntada

3

Bosc de la Font Groga

Qui diu que prop de les ciutats no s’hi poden trobar boscos sorprenents? A Collserola, dins el terme municipal de Sant Cugat del Vallès, localitzareu el bosc de la Font Groga, al vessant obac del coll de l’Erola. El seu ecosistema especialment humit i la flora exòtica que hi creix van propiciar que la Generalitat creés una reserva natural en aquest espai ombrívol, que acull diversos torrents, afluents de la riera de Sant Medir. L’atractiu estrella de la zona és la font que li dóna nom, una curiosa construcció de forma semicircular i tocs modernistes.

Els terres dels boscos de fagedes són un especacle cromàtic

Els terres dels boscos de fagedes són un especacle cromàtic  FOTO: Getty Images

4

Fagedes de les roques Encantades

Les fagedes que envolten les roques Encantades, ubicades a l’oest de les Planes d’Hostoles (Garrotxa), són d’un aspecte bellíssim, de fantasia. Diu la tradició popular que el dimoni que habitava la regió, quan s’enfadava, feia rodolar aquestes roques cap als pobles del voltant, fins que un àngel les va encadenar i el dimoni, avorrit, va haver de marxar. Avui, aquestes formacions naturals tan espectaculars descansen entre el santuari de la Salut i el coll de Condreu, arrebossades de molsa. Un indret llegendari.

El mirador de la Pena, al bosc de Poblet

El mirador de la Pena, al bosc de Poblet  FOTO: Òscar Rodbag

5

Bosc de Poblet

A la zona nord de les muntanyes de Prades, a la Conca de Barberà, podreu visitar aquest bosc meravellós, que combina una multitud d’espècies d’arbre diferents. Un dels trets més curiosos d’aquesta regió són les pintures de bolets que hi ha escampades, un homenatge a la rica diversitat micològica de la zona. Si voleu descobrir totes les obres d’art que s’amaguen al bosc, ho podeu fer seguint aquest itinerari. L’espai forma part del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, i és una magnífica opció per gaudir de la mescla entre art i natura.

Els grans arbres del bosc del Burgar destaquen enormement al costat dels matollars típics de la zona

Els grans arbres del bosc del Burgar destaquen enormement al costat dels matollars típics de la zona  FOTO: Wikimedia Commons

6

Bosc del Burgar

Amagat a l’interior de la serra de Montsià, al nord-oest de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), trobareu l’intrèpid bosc del Burgar. Aquest alzinar, força ombrívol i frondós, és característic perquè contrasta molt amb les zones de vegetació arbustiva que l’envolten. Si el travesseu i seguiu en direcció sud, tot pujant la muntanya, arribareu a la roca Foradada, un dels punts més emblemàtics de la regió i des d’on tindreu una panoràmica fantàstica de l’extrem sud de Catalunya.

El riu des Lauadors s'obre camí per la fageda de Carlac

El riu des Lauadors s'obre camí per la fageda de Carlac  FOTO: Sergi Boixader Catot

7

Fageda de Carlac

De l’extrem sud de Catalunya anem fins a la part més septentrional del país, a Bausen (Vall d’Aran), per visitar l’increïble bosc de Carlac. En aquesta meravellosa fageda, els arbres centenaris us mostraran les seves branques contorsionistes cobertes de molsa, un espectacle de la natura que no us podeu perdre. Per descobrir aquest fantàstic indret podeu recórrer el GR 211-2, que fa la volta al bosc i també us permetrà passar per altres atractius, com les bordes de Sacrotz o el coret de Pan.