El Cadí impressiona, però també evoca el silenci i el respecte. S’hi respira tranquil·litat i molta calma. Arrecerats a les seves faldes, hi trobem poblets amb molt d’encant on sembla que el temps s’hagi aturat. No deixeu de visitar aquests cinc pobles del Baridà, amb unes vistes que us deixaran sense alè. Potser us hi voldreu quedar. Esteu avisats!
5 pobles amb vistes al Cadí
Nuclis encantadors amb panoràmiques esplèndides
Estamariu és el típic poble pirinec amb cases amb parets de pedra i teulades de pissarra.
1
Estamariu
Aquesta vila d’origen romà guarda un secret: l’església romànica de Sant Vicenç. D’influència llombarda, és un dels temples que es conserven a l’Alt Urgell, amb una ruta que no té res a envejar al romànic de la vall de Boí. A més, Sant Vicenç conserva uns dels frescos més importants de la zona. El poble també us encantarà. Mentre passegeu pels seus carrerons, gaudireu del caràcter rústic que mantenen les cases de pedra.
El nucli del Querforadat guarda una llegenda que explica el motiu del nom
2
El Querforadat
Arribareu al Querforadat després d’una carretera serpentejant des de la qual no podreu deixar de mirar a l’horitzó, amb el gegant del Cadí, sempre present. Un cop al poble, hi veureu una gran roca, que presideix el poble, on hi havia el castell. Segons la llegenda, un forat comunicava el castell amb el riu i permetia esquivar els setges. Es creu que aquest passadís s’utilitzava com a via d’escapament en temps de setge i, també, per amagar famílies càtares davant les inspeccions dels ajudants dels botxins de la Inquisició.
Cava, un poble sense quasi esfalt, que mira al Cadí
3
Cava
Un prat de pastura amb vistes al Cadí dona la benvinguda a Cava, un petit poble de casetes de pedra, ideal per practicar-hi activitats a la natura i que ofereix al visitant uns valors paisatgístics excepcionals. Aquí no hi trobareu carrers asfaltats, només camins on us voldreu perdre caminant. Si resseguiu el GR-3, el camí de gran recorregut que travessa la serra del Cadí, podeu arribar fins a Toloriu, el Querforadat o el santuari del Boscal.
La pedra és la protagonista als carrers d'Arsèguel
4
Arsèguel
És un dels pobles més bonics i acollidors del Baridà. I fotogènic! En arribar us rebrà l’estampa de la silueta de l’església de Santa Coloma, d’origen romànic, amb la serra del Cadí com a teló de fons. Deixeu el cotxe a l’aparcament situat al darrere del temple i visiteu el poble sense presses. S’entra a la vila pel carrer de l’església, empedrat, i amb cases de pedra a tots dos laterals, com cal Xerat, cal Niuet o cal Magre (un forn de pa artesà reconegut a tota la comarca). S’arriba a la font del Genil i a la plaça dels Acordionistes, famosa per la trobada d’acordionistes dels Pirineus que es fa cada estiu. A la plaça del Castellot podeu visitar el Museu de l’Acordió. Per fer una excursió curta i fàcil pels voltants us recomanem arribar fins al pont de la Tosca.
Un dels balcons de fusta tradicionals del Baridà, al poble d'Aristot
5
Aristot
Al cim d’un turó dominat per la vall del riu Segre, hi trobem Aristot. Situat a 1.200 metres d’altitud, en aquest petit municipi del Pont de Bar les cases s’estenen al voltant de l’església parroquial de Sant Andreu d’Aristot. L’església, d’estil romànic, data de l’any 1312 i destaca per ser un edifici de nau coberta amb volta de canó i acabada en un absis semicircular. Està situada enmig d’un paratge amb unes magnífiques vistes al Cadí que us transportaran a una altra època. No deixeu de pujar al turó on hi havia hagut l’antic castell i pregunteu a algú del poble per què diuen que les gallines d’Aristot porten calces.