5 petites valls per explorar fora dels circuits turístics habituals

Descobriu paratge verges i poc freqüentats

Text:
Cecília Lorenzo
12 de maig de 2022
Guardar a favorits

Són racons desconeguts per la majoria de turistes, que no apareixen a les principals guies turístiques ni estan massificats. Les valls que us proposem us portaran a descobrir un grapat de paratges verges i poc freqüentats, situats en diversos punts de la nostra geografia. Ens hi acompanyeu?

L’església de Sant Miquel, a Marmellar

L’església de Sant Miquel, a Marmellar

1

Vall de Marmellar - Alt Camp

Allà on s’acaba la serra del Montmell, envoltat d’un paisatge de muntanya, a 518 metres d’altitud, hi ha la vall i l’antic poble de Marmellar, un indret format per una munió de cases abandonades i l’església de Sant Miquel, derruïda, elevada per sobre de la resta de construccions. Passejant entre les ruïnes veureu els camins empedrats, els marges construïts al costat de cada drecera. Des del poble podeu arribar fins a l’antic castell, on hi ha unes ruïnes romàniques i una ermita medieval, també dedicada a sant Miquel. Només s’hi pot arribar caminant, per una pista que s’agafa des de la carretera entre Sant Jaume dels Domenys i Aiguaviva.  

Camuflada entre els arbres i la vegetació, trobem l’església de Sant Martí de Taús - Sant Martí de Taús, a la vall d'Aguilar

Camuflada entre els arbres i la vegetació, trobem l’església de Sant Martí de Taús - Sant Martí de Taús, a la vall d'Aguilar  FOTO: Wikimedia Commons

2

Vall d’Aguilar - Alt Urgell

 Es tracta d’una vall molt especial, plena de paisatges verges i poc coneguts, alguns dels quals estan relacionats amb històries màgiques. Des de Noves de Segre, un recorregut s’enfila fins a la Guàrdia d’Ares, on es pot fer un tomb pel poble, visitar l’església o observar les cases de pedra, algunes de les quals encara conserven el típic blauet de les finestres, color que, segons diuen, espantava les bruixes. Des del poble podeu arribar al tarter dels manairons, escenari d’una de les llegendes de la zona. Diuen que els manairons són uns éssers diminuts que volten pels boscos d’aquestes valls i que van portar totes aquestes pedres fins a aquest indret. Aprofiteu també per voltar pel bosc de l’Obaga de la Guàrdia, que envolta la tartera.

L’església en ruïnes de Montiberri - L'església en ruïnes de Montiberri

L’església en ruïnes de Montiberri - L'església en ruïnes de Montiberri FOTO: Turisme Alta Ribagorça

3

Vall de Montiberri - Alta Ribagorça

Des del Pont de Suert podeu visitar aquesta vall força desconeguda i poc freqüentada, situada més enllà de l’embassament d’Escales. És ideal per descobrir-la amb infants, ja que es pot recórrer seguint un itinerari especial que explica la fauna de la zona, senyalitzat amb unes fites de fusta amb el dibuix de la petjada d’un gat fer. Necessitareu aproximadament una hora i tres quarts per fer-lo. A banda de conèixer els animals que viuen a la zona, albirareu una molt bona vista del pantà d’Escales, passejareu pel poble abandonat de Montiberri i caminareu per bonics senders; alguns, amb marges i empedrats.  

L’ermita de Sant Miquel d’Hortmoier

L’ermita de Sant Miquel d’Hortmoier

4

Vall d’Hortmoier - la Garrotxa

És un dels indrets més singulars de l’Alta Garrotxa. Els antics conreus, convertits en pastures, s’estenen a banda i banda de la riera de Beget, amb un seguit de masies escampades. Al fons, les parets del Comanegra, el puig de les Bruixes i el puig de Sant Marc són un teló impressionant. Un cop a la vall, que comença en un lloc anomenat ‘la Plantada’, el millor és arribar fins a l’ermita de Sant Miquel d’Hortmoier i el pla de Plancesilles. Allà, una senzilla església romànica del segle XI i un prat amb tres roures monumentals són la delícia dels caminants. S’hi pot arribar des d’Oix. 

El poble de Llessui, a la capçalera de la vall d’Àssua

El poble de Llessui, a la capçalera de la vall d’Àssua FOTO: Getty Images

5

Vall d’Àssua - Pallars Sobirà

Emmarcada pels cims del Montsent i el Monterroio, la vall d’Àssua és plena de petits pobles sense gaires urbanitzacions, i amb paisatges solitaris on pasturen les vaques i els cavalls de la comarca. Aquí el temps sembla haver-se aturat i, encara que s’hi vagi en plena temporada turística, sempre és possible trobar-hi un racó plàcid. Rialb és la porta d’entrada a la vall, que s’estén pel poble de Surp —amb la casa Bertran, apartada del nucli, i l’església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria— i arriba fins a Llessui, a la capçalera de la vall —un poble encantador, envoltat de prats, des d’on es pot fer una agradable excursió als estanys de la Mainera.