5 llocs on sentir la brama del cérvol

Una experiència natural que no us deixarà indiferents

16 de setembre de 2022
Guardar a favorits

Espais com els parcs naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i, especialment, la Reserva Nacional de Boumort acullen entre els mesos de setembre i octubre la brama del cérvol, període en què els mascles es disputen les femelles i intenten seduir-les bramant constantment i marcant el territori amb secrecions glandulars i d’orina i gratant els troncs amb la cornamenta. És una època en què és fàcil observar cérvols pel bosc. El moment òptim per sentir bramar els animals és a primeres hores del dia (quan despunta el sol) o al capvespre.

La brama del Cèrvol

La brama del Cèrvol FOTO: Getty Images

1

Reserva Nacional de Caça de Boumort

Per facilitar al visitant l’accés a aquest espectacle únic de la natura, diferents empreses ofereixen paquets turístics que inclouen l’allotjament, el trasllat a la reserva (situada a la comarca del Pallars Jussà) amb 4×4 i un guia especialista que facilita l’accés als llocs on es pot sentir la brama en primera persona. Cal remarcar que es limita l’accés públic a determinades zones de la reserva, on només s’hi podrà anar amb qualsevol de les empreses autoritzades.

Lluita de cérvols

Lluita de cérvols FOTO: Thinkstock

2

Alt Pirineu i Aigüestortes

Al Parc Natural de l’Alt Pirineu i al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, hi ha empreses dedicades a activitats d’interpretació i estudi del medi que organitzen excursions per gaudir de l’observació dels grans ungulats salvatges mascles en zel, amb guies-interpretadors acreditats d’ambdós parcs. Les empreses proposen una activitat d’escolta i observació de la brama dels mascles de cérvol en zel, ja sigui a l’albada o al capvespre.

Cérvol al bosc

Cérvol al bosc FOTO: Thinkstock

3

Les valls d’Àneu

S’hi habiliten punts d’observació gratuïts a les Ares (port de la Bonaigua), Alós d’Isil i Cervi. D’altra banda, i de forma privada, diversos guies intèrprets acreditats pel parc acompanyen els visitants durant l’observació de la brama a la zona del massís de l’Orri, concretament, a Tornafort i a les valls de Cardós.

Un cérvol brama

Un cérvol brama FOTO: Thinkstock

4

Parc Natural del Cadí-Moixeró

Aquí també es programen sortides naturalistes i guiades per conèixer i observar cérvols a la zona. L’activitat estarà limitada a dos grups de 10 persones i anirà a càrrec de membres especialitzats en fauna del cos d’agents rurals del Berguedà. A banda d’aquesta proposta institucional, empreses de la zona també ofereixen guiatge per gaudir de l’espectacle.

Un cérvol bramant

Un cérvol bramant FOTO: MónNatura Pirineus

5

MónNatura Pirineus

Ofereix estades i activitats adreçades a tot tipus de públic amb l’objectiu d’apropar els visitants a la natura i descobrir l’essència dels Pirineus. Aquest complex també organitza visites a la brama del cérvol amb sortides al capvespre per escoltar els brams dels mascles en plena època de zel al Parc Natural de l’Alt Pirineu. Es viatja fins al poble de Gavàs i es caminen uns 800 metres fins al punt d’escolta. 

Vista d'Isil des de les muntanyes, un lloc on escoltar la brama a l'Alt Pirineu

Vista d'Isil des de les muntanyes, un lloc on escoltar la brama a l'Alt Pirineu FOTO: Cristina Torra

6

Com podem viure l’experiència d’una manera respectuosa

Per ser tan respectuosos com sigui possible és bàsic seguir una sèrie de consells, com ara respectar el silenci, ja que l’oïda és el sentit que tenen més desenvolupat els cérvols; per això cal evitar fer sorolls. També s’han de respectar les distàncies, atès que per la seguretat de l’animal i la nostra cal evitar apropar-se als cérvols durant l’època de la brama. Són animals salvatges i el seu comportament és imprevisible; una distància mínima d’uns 50 metres s’hauria de preservar sempre. També es recomana anar acompanyat d’un guia, perquè per gaudir al màxim de l’experiència val la pena contractar experts que coneguin el territori. I també cal portar prismàtics per poder observar els cérvols amb comoditat des de la distància.