10 llocs que et descobrirem el 2024

Des d’una Cerdanya hivernal fins a una Montserrat mil·lenària: et presentem deu de les destinacions que trobaràs a les revistes d’aquest nou any

Autor:
Redacció Descobrir
4 de gener de 2024

Amb l’any nou, ens fem nous propòsits: desconnectar més del mòbil, menjar millor, fer més esport i, en moltes llistes, segur que també hi ha viatjar més. Nosaltres ja estem preparant el contingut que trobareu a les revistes d’aquest 2024. Descobertes a prop de casa que us sorprendran, llocs que potser no coneixíeu o d’altres que tot i ser coneguts sempre es poden tornar a visitar amb una nova mirada. Aquí trobareu deu llocs que us descobrirem aquest 2024.

El petit poble d’Estana es lleva emblanquinat amb la serra del Cadí al fons

El petit poble d’Estana es lleva emblanquinat amb la serra del Cadí al fons FOTO: Sergi Boixader

1

Hivern a la Cerdanya

És el títol de la revista que ja pots trobar a les botigues Abacus, als quioscos i als establiments Bonpreu. Al número doble Hivern a la Cerdanya trobareu tres plans per descobrir aquesta vall del Pirineu: un que és més aviat familiar, un altre amb les propostes més aventureres i un tercer amb activitats per cuidar-nos i gaudir de la Cerdanya a un ritme més lent. Ja teniu la revista? Amb quin pla us quedeu?

El castell de Montsoriu és el principal monument del Vesvomtat de Cabrera

El castell de Montsoriu és el principal monument del Vesvomtat de Cabrera

2

La Selva Medieval

Amb una de les nissagues més importants de la Catalunya medieval durant més de 500 anys, el vescomtat de Cabrera conté un nombrós patrimoni arquitectònic de primer nivell. Parlem de l’Espai Cabrera, del castell de Montsoriu (el gran element i símbol dels Cabrera), el castell de Sant Joan de Lloret, Hostalric, el Palau Vescomtal de Blanes i molts d’altres. També visitarem grans monuments de l’època a la comarca que no formaven part del vescomtat, com el monestir d’Amer o la vila Vella de Tossa.

Les coves Meravelles de Benifallet durant la visita de l'Expedició Descobrir mentre feia la Ruta Descobrir

Les coves Meravelles de Benifallet durant la visita de l'Expedició Descobrir mentre feia la Ruta Descobrir FOTO: Álvaro Sanz

3

Benifallet

Ens acompanyeu a passar un cap de setmana a Benifallet? En algun moment de l’any, dedicarem la secció 48 hores a aquesta localitat del Baix Ebre. Es tracta d’un poble molt petit, però amb grans tresors naturals, com les Coves Meravelles. Us explicarem també com podeu fer un passeig amb llagut per l’Ebre i visitarem el poblat ibèric del Castellot de la Roca Roja i el balneari de Cardó (en ruïnes).

Sant Joan de Caselles és un dels edificis cabdals de l'art romànic andorrà

Sant Joan de Caselles és un dels edificis cabdals de l'art romànic andorrà FOTO: Getty Images

4

Petites joies romàniques d’Andorra

Les valls d'Andorra ofereixen paisatges muntanyosos i una natura molt variada, però tenen un factor en comú: tots estan caracteritzats per la presència de petites joies d'art romànic dels segles XI i XII. En total, el territori d’Andorra té més de 40 esglésies petites amb restes de pintures murals policromes molt interessants. És el cas, per exemple, de les de Sant Joan de Caselles, un dels edificis cabdals de l’art romànic andorrà, i de Sant Martí de Nagol, entre d’altres. Si voleu descobrir la resta, estigueu atents a les publicacions d’aquest any que encetem.

Els Encantats és un dels principals atractius naturals d'Aigüestortes

Els Encantats és un dels principals atractius naturals d'Aigüestortes FOTO: Getty Images

5

Les portes d’ Aigüestortes

Per Espot, per Boí, per la vall Fosca o per la vall d’Aran. Sabíeu que podem descobrir l’únic Parc Nacional del país a partir d’aquests quatre punts, cadascun ubicat a un comarca diferent? Us ho explicarem àmpliament en un dels dossiers centrals d’aquest 2024. També treballarem per explicar-vos com podeu visitar un territori tan ric i, alhora, sensible d’una manera responsable.

La paleta infinita de blaus de Formentera

La paleta infinita de blaus de Formentera FOTO: Getty Images

6

Formentera des de l’aire

Quantes tonalitats us imagineu que pot tenir el mar? Amb les fotografies aèries que veureu en aquest reportatge us podreu fer una idea de la paleta de blaus que té el mar de Formentera. Un reportatge que ens farà gaudir d’una de les illes més espectaculars del Mediterrani.

El sector lleter, cabdal en el patrimoni natural de l'Espolla

El sector lleter, cabdal en el patrimoni natural de l'Espolla FOTO: Getty Images

7

Micropobles de l’Empordà

Amb aquest número volem aprofundir en els micropobles: què són exactament i quines característiques tenen. Per fer-ho ens fixarem en els que hi ha a l’Alt Empordà, ja que, tot i que no ens ho pugui semblar, és una de les comarques que en té més, i, si bé les problemàtiques dels micropobles empordanesos són diferents de les dels micropobles d’altres indrets d’interior, cal visibilitzar-les. Concretament ens fixarem en Vilanant com a referent de pedra seca; Albanyà, com a població que treballa intensament per protegir el seu patrimoni natural a partir del seu observatori astronòmic; Espolla, com a poble menut amb una grandíssima activitat cultural, i Siurana d’Empordà, on hi ha un sector lleter que cuida el paisatge i produeix aliments, dos dels reptes cabdals que hem d’afrontar en el context de crisi climàtica actual.

El massís de Montgó, la muntanya que resguarda Xàbia

El massís de Montgó, la muntanya que resguarda Xàbia FOTO: Getty Images

8

La Marina dels penya-segats

Els penya-segats de la Marina Alta tallen l’alè. Abocar-s’hi en silenci per escoltar la mar és una part de l’experiència, però n’hi ha moltes més, com contemplar l’horitzó des d’una torre de guaita, pescar de nit sobre un canyís suspès a l’estimball o acaronar els peus dels gegants de pedra de l’aigua estant, dins d’un caiac. Recorrerem el tram que va des del cap Prim (Xàbia) al cap d’Or (Teulada-Moraira), els paisatges del qual són un llibre obert d’història, natura i patrimoni que ens sorprendrà. Situada al Parc Natural de la Serra de Montsant, aquesta població del Priorat atrau molts senderistes, ja que és el punt de partida de moltes de les excursions més emblemàtiques a la serra Major del Montsant. En aquestes 48 hores descobrirem algunes d’aquestes rutes, a més de visitar monuments patrimonials tan espectaculars com Escaladei i la seva cartoixa i d’endinsar-nos en el seu nucli antic de conte.

L'espectacular Escaladei i la seva cartoixa

L'espectacular Escaladei i la seva cartoixa FOTO: Getty Images

9

La Morera de Montsant

Situada al Parc Natural de la Serra de Montsant, aquesta població del Priorat atrau molts senderistes, ja que és el punt de partida de moltes de les excursions més emblemàtiques a la serra Major del Montsant. En aquestes 48 hores descobrirem algunes d’aquestes rutes, a més de visitar monuments patrimonials tan espectaculars com Escaladei i la seva cartoixa i d’endinsar-nos en el seu nucli antic de conte.

Vistes de Montserrat amb els primers rajos de sol

Vistes de Montserrat amb els primers rajos de sol FOTO: Getty Images

10

El mil·lenari de Montserrat

L’any 2025 es commemorarà el mil·lenari de la fundació del monestir de Montserrat per part de l’abat Oliba. Ja estem treballant per oferir-vos, entre finals del 2024 i principis del 2025, una revista amb la història d’aquesta muntanya màgica, però sobretot amb tots els atractius turístics naturals, culturals i patrimonials que hi trobem. Ens fixarem, principalment, en les seves talaies, miradors que deixen sense alè i que ens donen una altra visió d’aquesta muntanya màgica.