Fa uns dies que vam donar la benvinguda al nou any, i segur que molts de vosaltres us heu proposat explorar nous llocs aquest 2025. Per això, l'equip del Descobrir ja estem preparant els continguts que trobareu a les revistes d’aquest 2025. Un any que ve carregat d'escapades i propostes que us enamoraran. Us esperen llocs sorprenents que potser no coneixíeu o d’altres que tot i ser coneguts sempre es poden redescobrir amb una nova mirada. Aquí trobareu deu llocs que us descobrirem aquest 2025 perquè l'espera no sigui tan llarga.
10 llocs que et descobrirem el 2025
Des d'una Montserrat mil·lenària fins al Penedès vinícola: us presentem deu dels indrets que descobrireu amb les revistes d'aquest nou any
Muntanya màgica de Montserrat
1
El mil·lenari de Montserrat
Montserrat fa mil anys. Un mil·lenni d’història i de cultura durant els quals el monestir ha esdevingut, més enllà del seu paper religiós, un autèntic centre d’irradiació nacional catalana. I, també, un punt d’inspiració artística que arriba fins avui. Amb el número de febrer, celebrarem els mil anys d'història d'aquesta muntanya màgica amb un recorregut pel seu simbolisme cultural i patriòtic.
El riu Noguera Pallaresa transcorre per la Val d'Aran
2
L'Alt Noguera
Sabíeu que l'Alt Noguera és la part més alta del riu de la Noguera Pallaresa? Al llarg de 30 quilòmetres, les seves aigües transparents i netes, i amb un cabal natural, transcorren entre la Val d'Aran i el Pallars Sobirà. La periodista i escriptora, Núria Garcia Quera, us explicarà en aquest reportatge les característiques d’aquest riu, el més ben conservat de Catalunya, i els paisatges que recorre, dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu.
Estany de Sant Maurici al Parc Nacional d’Aigüestortes
3
Les portes d’Aigüestortes
Per Espot, per Boí, per la vall Fosca o per la vall d’Aran. Sabíeu que podem descobrir l’únic Parc Nacional del país a partir d’aquests quatre punts, cadascun ubicat a un comarca diferent? Us ho explicarem àmpliament en un dels dossiers centrals d’aquest 2025. També treballarem per explicar-vos com podeu visitar un territori tan ric i, alhora, sensible d’una manera responsable.
El poble d'Arsèguel davant les cingleres de la cara nord del Cadí
4
Arsèguel, tradició acordionista
El petit poble d’Arsèguel, a l’Alt Urgell, acull cada any, al juliol, la trobada d’acordionistes del Pirineu. Una cita ineludible per als amants de la música tradicional que, vinguts d’arreu del món, omplen el poble cada estiu. En aquest reportatge us relatarem com és aquest poble d’origen medieval, passejarem pels seus carrers empedrats i descobrirem què ofereix també més enllà de la música d’acordió, ja que la seva ubicació als peus del Cadí, el situa en un entorn inigualable.
Camps d'arrossars al Delta
5
El Delta de l'Ebre
Un dels números dobles d'aquest 2025 va dedicat al Delta de l'Ebre. D'una banda, us mostrarem el Delta amb tots els seus atractius i possibilitats. Us descriurem el paisatge deltaic al llarg de tot l'any, us donarem a conèixer tots els productes amb què ens obsequia el Delta de l’Ebre i us descobrirem per què aquest territori és l'escenari ideal per gaudir d'unes vacances. Tanmateix, també us parlarem de les mesures que s'han d'aplicar per salvar el Delta. En aquest número, també trobareu un altre dossier en què us narrem la desaparició del Delta l’any 2075 (si no fem res per evitar-ho). Farem la crònica de la seva desaparició, explicarem quines repercussions socials i econòmiques hi haurà al territori, i imaginarem com serà el clima al delta de l’Ebre d’aquí a cinquanta anys i tot el que això haurà comportat.
Sortida de Sol a Tortosa, vista des del mirador del Castell de la Suda, actual Parador Nacional
6
Tortosa, ciutat patrimoni
Tortosa, capital del Baix Ebre, és una ciutat amb una gran història al darrere i, en conseqüència, en guarda un gran patrimoni, empremta deixada per les diferents cultures que hi han conviscut al llarg dels segles. En aquest article que es publicarà al llarg del 2025 us explicarem el patrimoni que atresora aquesta ciutat bimil·lenària: les muralles que l’han abraçat i defensat, el testimoni jueu i àrab que en queda, i l’art que s’hi vincula.
Les barques de pescadors descansen al Serrallo
7
El Serrallo
Ens acompanyeu a passar un cap de setmana al Serrallo? En algun moment de l’any, dedicarem la secció 48 hores al barri mariner de Tarragona. Gaudireu dels plats amb romesco, passejareu pel port de Tarragona, descobrireu el famós far de la Banya, visitareu museus amb molta història i recorrereu la façana marítima de Llevant. En teniu ganes?
Massís de les Gavarres
8
El camí antic del suro de les Gavarres
El passat del suro gavarrenc és esplendorós. Durant moltes dècades va aportar al país progrés i diners. Arribats al segle XXI, la pela continua fent-se pràcticament com abans. L’elaboració de taps, en canvi, ha canviat completament. En aquest reportatge us endinsareu en l'ofici de la pela del suro i coneixereu el procés de com es manipula aquest material fins a convertir-se en tap. A més, us recomanarem visitar el Museu del Suro a Palafrugell o visitar la Fira del Tap i el Suro de Cassà de la Selva, que té lloc a mitjan juny.
El paisatge de vinya omple tots els racons al voltant de Vilafranca del Penedès
9
Verema al Penedès
Setembre és el moment perfecte per conèixer i gaudir de la cultura del vi amb la tradicional verema. Per això, el 2025 dediquem el dossier central d'aquest mes al Penedès, que és, segurament, la zona vitivinícola més veterana del país. A la revista parlarem de les varietats de raïm autòctones, i de les seves característiques i virtuts. També descobrirem la diversitat de paisatges que té la zona, o les propostes turístiques que ofereix el Penedès associades al vi i al cava.
Barranc de Montnegre
10
El Montnegre
Un dels reportatges que podreu llegir al 2025 parla del riu Montnegre, que transcorre per les comarques de l'Alcoià i l'Alacantí, al País Valencià. Una terra que ha viscut un progressiu despoblament degut a la crisi agrícola i a la manca de comunicacions durant anys. Per això, moltes de les productives terres de Montnegre han acabat també abandonades. En aquest article us parlarem del territori, de la història i de la gent que encara avui habita la vall, un patrimoni a preservar.