Catalunya és un territori que destaca pel seu gran Patrimoni Cultural. Amb l’arribada del fred, el paisatge es transforma i visitar aquests excepcionals monuments es converteix en un pla immillorable. Aquí us proposem 4 escapades d’ensomni, però podeu trobar-ne moltes més a la web de www.patrimoni.gencat.cat.
4 Escapades amb encant nadalenc per descobrir el patrimoni del país
Propostes per a descobrir algunes de les millors joies del patrimoni català

El monestir de Santa Maria de Poblet forma part de la Ruta del Cister
1
La Ruta del Cister
La Ruta del Cister és un recorregut per tres dels monestirs més bells i esplendorosos del territori català. Tots ells, el Monestir de Santes Creus, el monestir de Santa Maria de Vallbona i el monestir de Santa Maria de Poblet, disposen de panteons reials que els fan gaudir d’una essència única en tot el territori gràcies a la seva bellesa arquitectònica. Així com les façanes respiren grandesa, els interiors dels tres monestirs transpiren la història de tot un país. L’entorn també hi juga un paper important, ja que quan arriba el fred, el paisatge es torna més hivernal i converteix la Ruta del Cister en un paratge idíl·lic per visitar els dies de Nadal.

Cartoixa d'Escaladei
2
Cartoixa d’Escaladei
A la Vall d'Oliver, als peus de la serralada del Montsant, segons explica la llegenda, un pastor va somiar uns àngels pujant al cel per una escala. Va ser aquest l'indret escollit per establir-hi la Cartoixa d'Escaladei. Va ser la primera cartoixa de tota la península, i va arribar a abastar una zona important de la "Nova Catalunya", un territori que coincideix amb els límits de l'actual comarca del Priorat. Aquest aspecte, entre antic i gloriós fa d'aquest lloc una destinació ideal per a ser visitada aquest Nadal.

Convent de Sant Bartomeu
3
Convent de Sant Bartomeu
El Convent de Sant Bartomeu, situat a Bellpuig, és un dels grans exemples del gòtic tardà a casa nostra. Els dos claustres i les columnes entorxades no només constitueixen un gran valor artístic, sinó que també, quan es barregen amb el paratge natural de l’Urgell, doten a aquesta destinació d’un encant especial. La gebra i la boira es mimetitzen amb l’esplendor noble i l’austeritat franciscana del convent per acabar emmarcant una imatge hivernal i especialment nadalenca.

Santa Maria de Vilabertran
4
Canònica de Santa Maria de Vilabertran
Aquesta església va participar en el moviment de protesta contra les imposicions nobiliàries a l'església del segle XI i és, a dia d'avui, la mostra d'arquitectura canònica medieval més ben conservada a casa nostra. El claustre, la capella, el palau abacial, el pati emmurallat i la creu processional, l'obra d'orfebreria gòtica més gran de Catalunya, constitueixen un dens patrimoni històric i artístic que encaixa perfectament amb l'encant de Nadal, el fred i la tradició.