10 pessebres vivents singulars

Emblemàtics i únics: us recomanem 10 representacions del naixement de Jesús a Betlem que heu de conèixer

Autor:
Redacció Descobrir
13 de desembre de 2024
Tradició, natura, història, efectes especials, patrimoni, cultura i teatre es barregen per oferir un dels espectacles més populars de les festes nadalenques. Fem una breu selecció de pessebres vivents de la cinquantena que s'organitzen per Nadal i que són visitats per més de 100.000 persones cada any, segons la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya. 
El Pessebre Vivent de Corbera celebra enguany la 61a edició

El Pessebre Vivent de Corbera celebra enguany la 61a edició FOTO: Associació Pessebre Vivent Amics de Corbera

1

El més multitudinari, a Corbera de Llobregat

El primer pessebre vivent creat a Catalunya és un espectacle en majúscules que enguany arriba a la seixanta-unena edició i que ja han vist gairebé un milió de persones. L'escenari natural de la penya del Corb acull aquesta representació en què participen prop de 200 actors voluntaris que, al llarg de 700 metres, interpreten diverses escenes, com l'anunciació de l'àngel a Maria, els pastors o els Reis, i en què les veus dels narradors es combinen amb la música i les nadales tradicionals. Una bona ocasió perquè els més petits entenguin l'origen de les nostres tradicions.   

Veure'n més
El Pessebre Vivent de Castell d'Aro es fa des de 1959

El Pessebre Vivent de Castell d'Aro es fa des de 1959 FOTO: Pessebre Vivent de Castell d'Aro

2

El més antic, a Castell d'Aro

El primer pessebre vivent de Catalunya es va representar l'any 1959 a Castell d'Aro com a inspiració del Pessebre Vivent d'Engordany (Andorra), creat per Esteve Albert el 1955. Des d'aleshores, les ruïnes del castell de Benedormiens esdevenen l'inici d'un escenari que té un recorregut de fins a dos quilòmetres i que ocupa tot el nucli antic del poble i el barri de la Coma. La peculiaritat del Pessebre Vivent de Castell d'Aro rau en el nombre d'escenes: hi ha fins a 400 figurants a càrrec de seixanta representacions diferents, les quals van des de les tradicionals escenes bíbliques fins a mostres d'oficis artesans, i de les feines relacionades amb el món del camp i la pagesia fins a l'època de Jesús de Natzaret. Va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2011. 

Veure'n més
El Pessebre Vivent de Joanetes té un estel de rècord Guinness

El Pessebre Vivent de Joanetes té un estel de rècord Guinness FOTO: Ajuntament de la Vall d'en Bas

3

L'estel més gran, a Joanetes

Més de 400 persones formen part d'aquesta representació de Joanetes, al municipi de la Vall d'en Bas. En destaca l'espectacular estrella il·luminada que la mateixa gent del poble munta cada any al cim de Santa Magdalena, i que forma part del llibre Guinness dels rècords per haver estat la més gran del món. Un dels trets més significatius d'aquest pessebre és que, més enllà del caire religiós, els visitants reviuen els oficis antics que s'han anat perdent, amb escenes que commemoren la identitat agrícola de la Vall d'en Bas, com la matança del porc o la batuda del blat.  

El Pessebre Vivent de Món Sant Benet és l'únic que es fa dins d'un monestir

El Pessebre Vivent de Món Sant Benet és l'únic que es fa dins d'un monestir FOTO: Món Sant Benet

4

Món Sant Benet, un pessebre en un monestir

El Pessebre Vivent de Món Sant Benet és l'únic pessebre de tot Catalunya que té lloc dins un monestir medieval. Enguany arriba a la quarta edició i és una cita més que esperada pels visitants que ja han tingut l'oportunitat de ser-hi altres anys. Videoprojeccions, olors, ambientació històrica, interacció amb els actors, un marc incomparable i la particularitat d'un pessebre vivent ambientat en l'època monacal han dotat la proposta, avalada per tres edicions amb un gran èxit de públic, d'una singularitat especial. Els diferents racons del monestir es transformen per acollir la recreació de les tradicionals escenes d'un pessebre vivent, com també altres escenes menys típiques però representatives d'un monestir i un poble medievals, com, per exemple, la representació d'oficis antics.  

Veure'n més
L'atmosfera de Rupit fa que el seu pessebre vivent sigui un dels més especials

L'atmosfera de Rupit fa que el seu pessebre vivent sigui un dels més especials FOTO: Ajuntament de Rupit i Pruit

5

Rupit, un pessebre en un poble de postal

Rupit té la peculiaritat que el fa al bell mig del poble. L'interior de les cases, que estan habitades, i els carrers costeruts i de roques fan que el recorregut amb quadres bíblics i oficis antics sigui únic. És un pessebre en moviment i estàtic, amb vestuari d'època i tradicional, que es representa des del 1987.  

El Pessebre dels Oficis Perduts és un mostrari de tot tipus d'oficis antics amb una atmosfera plenament medieval

El Pessebre dels Oficis Perduts és un mostrari de tot tipus d'oficis antics amb una atmosfera plenament medieval FOTO: pessebre.org

6

El Pessebre dels Oficis Perduts

Té la peculiaritat de començar el seu recorregut a les portes del castell de Sant Guim de la Plana (la Segarra), que data del segle XII. Aquí, el visitant trobarà un mostrari de tot tipus d'oficis antics, en què cada detall ha estat pensat per crear una atmosfera plenament medieval. És un pessebre estàtic, amb vestuari d'època i música enregistrada, que es representa des del 1982. Té més de 34 escenes i prop de 300 figures o actors participants.  

Les representacions del Betlem de Tirisiti se celebren a la ciutat d'Alcoi des de fa més de cent anys

Les representacions del Betlem de Tirisiti se celebren a la ciutat d'Alcoi des de fa més de cent anys FOTO: Betlem de Tirisiti

7

Betlem de Tirisiti, un pessebre de titelles

Tot i que no és ben bé un pessebre vivent, creiem que no podia faltar en aquesta selecció. Els titelles de peu i vareta són els que a Alcoi fan servir els organitzadors d'una original escenificació del pessebre. Els personatges, muntats sobre varetes verticals, corren per l'escenari sobre unes guies practicades entre els diversos elements escènics. Són titelles amb coreografia. Les representacions del Betlem de Tirisiti se celebren a la ciutat d'Alcoi des de fa més de cent anys i són hereves, i potser gairebé úniques, d'una llarga tradició mediterrània de teatres de titella, un format petit d'espectacle de temàtica popular i religiosa. El Betlem de Tirisiti va ser declarat Bé Immaterial d'Interès Cultural per la Generalitat Valenciana el 2002.  

Veure'n més
Pessebre Vivent d'Ardèvol

Pessebre Vivent d'Ardèvol FOTO: Ardèvol

8

Ardèvol, entre dues èpoques

Els participants al Pessebre Vivent d'Ardèvol, que es representa des de fa trenta-un anys, doblen el nombre d'habitants del municipi. La representació que fan consta de dues parts: la primera, d'inspiració bíblica, amb les principals escenes dels evangelis sobre el naixement i els primers anys de la vida de Jesús, i la segona, que fa una recreació de com vivien el Nadal els habitants d'Ardèvol al segle XVIII i que permet que els visitants entrin dins d'esglésies, convents i llars. Al final del recorregut, hi ha tast de pa amb botifarra i mercat d'artesans.

Pessebre Vivent de Torres de Fals

Pessebre Vivent de Torres de Fals FOTO: Torres de Fals

9

Torres de Fals, tradició en estat pur

El Pessebre Vivent del Bages a les Torres de Fals es representa des del 1977, però va ser el 1980 que va transcendir l'àmbit local. Hi participen, aproximadament, unes 260 persones de Fals, Rajadell i altres poblacions dels voltants. El recorregut finalitza en un mercat artesanal i entre pastors, que ofereixen fuet de Fals de record. Es coneix per mantenir la tradició, entre oficis antics i un vestuari de l'època. 

Escena de les teixidores del Pessebre Vivent d'Osona

Escena de les teixidores del Pessebre Vivent d'Osona FOTO: Pessebre Vivent d'Osona

10

Pessebre Vivent d'Osona, entre el bosc

Ubicat a la falda del castell de Tona, el Pessebre Vivent d'Osona, s'ubica en un bosc de roures i alzines disposats en forma de feixes, que faciliten que es faci la visita en grups reduïts i acompanyats d'un guia. A poc a poc, van passant per una vintenta d'escenes que expliquen la història del naixement de Jesús de Natzaret a Betlem. Hi participen dos centenars de persones del poble que combinen les seves actuacions amb efectes especials de llum i de so totalment harmonitzats amb l'immillorable entorn a l'aire lliure.