Places amb arcades, carrerons de pedra, teulades de guix, muntanyes, rius i molt poca gent. Són característiques que comparteixen aquests nuclis petits envoltats d’oxigen i de natura, salvatge o pulcrament endreçada en camps de conreu. A l’Alt Empordà trobem un territori amb molts pobles de menys de mil habitants que ens permeten endinsar-nos en la Costa Brava que lluita per mantenir la vida cultural, que reconstrueix el patrimoni de pedra seca, que fa de la terra la seva forma de vida.
A través dels micropobles de l’Alt Empordà, al Descobrir de setembre us expliquem què significa viure en un municipi petit, allunyat dels serveis bàsics i amb ajuntaments amb pocs recursos, que supleixen amb entusiasme i una vocació de servei públic real. Un homenatge a totes aquelles persones que un dia van mirar cap a la ciutat, i potser els va temptar poder tenir el metge, el caixer i l’escola a la cantonada, però van decidir quedar-se, perquè la terra i la vida rural continuïn bategant.
L’Empordà dels micropobles
El dossier central d’aquest número fa un viatge al món rural que persisteix a la Costa Brava. La periodista Cristina Masanés ens porta a descobrir la comarca amb més micropobles de Catalunya, l’Alt Empordà, i a conèixer les històries de la seva gent. Després anem fins a Albanyà, on el periodista Santi Coll ens parla d’un micropoble que troba en el turisme i l’astronomia una nova font econòmica. De la mà de la filòloga Roser Bech ens passegem per l’entorn rural de Vilanant per descobrir un ric patrimoni de pedra seca que cal rescatar i reivindicar. La periodista Marta Arranz ens porta fins a Espolla, un petit nucli que presumeix de tenir un dels cellers vitivinícoles més antics del país. I, finalment, anem a Siurana on el periodista Nil Ventós ens parla d’un entorn format per camps, cases i camins on l’olor de la saba del suro i l’olivera es barreja amb la de les ovelles de raça ripollesa.El dossier central també va acompanyat de les paraules del músic de La Ludwig Band, Quim Carandell, que ens parla dels seus records a Espolla. A més, gaudirem de les fantàstiques imatges del fotògraf Jordi Puig.
El Camí Ral de Vic a Olot
Un dels reportatges del número ens descobreix aquest sender de muntanya que ens permetrà gaudir dels paisatges de la plana osonenca. A l’època, era una de les vies de comunicació més transitades entre Osona i la Garrotxa. Avui, la periodista Griselda Guiteras s’ho agafa amb calma i fa el camí a peu mentre ens explica la història del sender. Un reportatge acompanyat per les fotografies de l’Oriol Clavera.
Barroc pagès
A l’altre reportatge del número, el periodista i escriptor Narcís Clotet ens sedueix amb el Barroc exuberant que hi ha al Bages i al Solsonès, on es conserven els millors exemples d’art dels segles XVII i XVIII. El fotògraf Marc Trilla ens mostra amb les seves imatges aquests exemplars artístics.
El cel nocturn del Pirineu i el turisme de masses
Al Món Descobrir d’aquest mes parlem de castells en venda i dels cels nocturns del Pirineu. També us recomanem molt el reportatge del Manifest Descobrir, on l’editor de la revista, Joan Morales, ens fa reflexionar sobre els límits del turisme de masses.
Escapades a Mequinensa i el Pedraforca
Al Viure i veure us proposem diferents plans per inaugurar la tardor. El periodista Marc Carbonell us convida a passar 48 hores a Mequinensa, la vila que Jesús Moncada va immortalitzar en els seus llibres. A més, la responsable digital del Descobrir, Cristina Torra, us proposa tota una aventura en família a les valls del Pedraforca. No us ho perdeu!