Nadal als monuments

Aquestes festes, patrimoni, gastronomia i vida quotidiana es mostren en quatre espais monumentals

Autor:
Redacció Descobrir
Un dels moments de la visita teatralitzada al monestir d'Escornalbou protagonitzada per Eduard Toda en el dinar de Nadal
Un dels moments de la visita teatralitzada al monestir d'Escornalbou protagonitzada per Eduard Toda en el dinar de Nadal FOTO: Agència Catalana del Patrimoni Cultural
23 de desembre de 2024

Aquest Nadal arriba una nova edició de ‘La taula parada. El gust per la història’, una oportunitat per visitar el castell monestir d’Escornalbou, la cartoixa d’Escaladei, la Casa Museu Prat de la Riba i la canònica de Santa Maria de Vilabertran mentre es recreen les taules parades i els àpats que allà s’hi celebraven per aquestes da-tes.

Fins al 9 de febrer del 2025, quatre espais patrimonials (la cartoixa d’Escaladei, la canònica de Santa Maria de Vilabertran, la Casa Museu Prat de la Riba i el castell monestir d’Escornalbou) acolliran recreacions dels dinars de Nadal que allà s’hi ce-lebraven. Un programa que, sota el nom de La taula parada. El gust per la història, i organitzat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat, pretén acostar aquests monuments a la ciutadania conjuminant la recreació de les taules parades amb els àpats que allà s’hi degustaven i les relacions entre aquells que hi participaven. 

En aquest sentit, la proposta acosta al públic els costums vinculats als àpats i reivindica el valor de la reunió i la socialització al llarg de la història, mentre difon també el patrimoni immaterial de la cultura gastronòmica catalana. De fet, amb aquesta recreació històrica, es reivindica l’espai humà que es configura al voltant d’una taula, mostrant les diverses maneres de celebrar les festes nadalenques se-gons l’època i el lloc: des de la sobrietat de la Cartoixa d’Escaladei, fins a l’ostentació del Castell d’Escornalbou, tot passant per la familiaritat de la Casa Museu Prat de la Riba i el recolliment de la Canònica de Vilabertran.

Quatre receptes històriques

Aquesta proposta ha estat possible a partir de la recerca d’un equip multidiscipli-nari de professionals de la història, l’escenografia, la història de l’art i el disseny, entre d’altres disciplines, a fi de garantir el màxim rigor en la forma i els continguts de la proposta, així com el detall en les reproduccions dels objectes que vestien originàriament aquestes taules.

I és que part de la recerca també s’ha centrat en la recuperació dels receptaris, menús i plats que se servien en els àpats de Nadal en els diferents monuments participants. El cuiner Sergi de Meià ha recreat quatre receptes històriques —que estan disponibles al canal de YouTube de Patrimoni.gencat— perquè, qui ho vul-gui, pugui elaborar-les a casa seva. En concret, s’han replicat, a Escornalbou, el gall d’indi rostit que tant agradava a Eduard Toda; la tradicional escudella i carn d’olla que se servia a la casa del president Enric Prat de la Riba; el cabrit a l’ast dels canonges de Vilabertran i l’escudella d’arròs dels pares cartoixans d’Escaladei.

Activitats i visites guiades

A més, les instal·lacions es podran visitar amb el preu de l’entrada i en l’horari ha-bitual dels monuments. Fet i fet, al voltant de les taules parades s’ha organitzat una programació d’experiències diverses, des de visites guiades a recitals poètics I visites teatralitzades. Totes les activitats estan incloses en l’entrada al monument, prèvia reserva, a: gen.cat/lataulaparada

Guia pràctica

Visites teatralitzades al castell monestir d’Escornalbou

A Escornalbou, Eduard Toda espera els seus convidats, amb la taula parada, per celebrar el dia de Nadal. Mentrestant, ens acompanyarà per les diferents estances tot explicant la seva història.
Dies 21 i 28 de desembre i 4 de gener, a les 12 h.

Visites guiades a la cartoixa d’Escaladei

A Escaladei, la taula parada, al refetor, ens permetrà descobrir com era l’ideal de vida contemplativa, auster i es-tricte, que regia la vida dels monjos. Una visita guiada que ens conduirà per la quotidianitat de la comunitat de pares i germans. Un viatge a la seva espiritualitat a través de la cuina blanca: com s’alimentaven, quins preceptes seguien, com feien els dejunis per purificar cos i ànima, quines receptes elaboraven...
Dies 22 i 29 de desembre, 4 de gener, a les 12 h.

‘Poema de Nadal’ a la Casa Museu Prat de la Riba

Al voltant de la taula parada per a la família Prat de la Riba, es desplegarà el Poema de Nadal, clàssic de Josep Maria de Sagarra, un recital poètic teatralitzat que ens durà a la quotidi-anitat de la Casa Museu a inicis del segle XX.
Dies 21 i 28 de desembre, a les 12 h.

Visites guiades a la canònica de Santa Maria de Vilabertran

Un recorregut pels diferents espais del monestir que ens descobrirà llur història, l’arquitectura única i les curiositats de com s’hi celebraven les festes de Nadal. S’hi recrearan la taula i el dinar que la comunitat de canonges del segle XIV celebraven durant aquesta festivitat al refetor del cenobi.
Dies 8, 15, 22 i 29 de desembre, a les 12 h.