Durant els mesos de desembre, gener i febrer la cova de Mura, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, romandrà tancada per respectar el període d’hibernació del ratpenat, una de les espècies que habiten al paratge natural. El passat 5 de juny, la cova de Mura va reobrir per primer cop des del 2016. Des d’aleshores, s’ha convertit en un atractiu turístic amb un centenar de visites mensuals, de mitjana, i amb un interès creixent. Aquest temps de tancament va servir per adaptar la cova i poder-la visitar d’una manera segura, adequant un itinerari i incorporant il·luminació per tal de no malmetre la cova ni provocar situacions de perill per als visitants. Aquest projecte ha servit per poder disposar d’aquest espai com un element important d’interès turístic al municipi. Les visites es fan dissabte i diumenge i s’han de reservar al Centre d’Informació de Mura o al telèfon 938 318 375, ja que, a fi de conservar la cova, només s’accepten grups de 15 persones, com a màxim. La visita comença al Centre d’Informació de Mura, amb una ruta d’uns tres quarts d’hora fins a les coves. Es tracta d’una ruta didàctica, en què un expert us explicarà les característiques dels boscos del Parc Natural, les formacions rocoses, entre d’altres coses. Un cop a la cova, us proporcionen un casc i una llanterna per fer la visita amb la màxima seguretat possible.
Les reformes de la cova
Aquesta actuació a l’interior de la cova ha consistit a delimitar amb corda i peus metàl·lics un recorregut que permet observar l’espai, però mantenint una certa distància de les formacions i dels minerals que cal protegir. A més, i per tal de millorar l’accessibilitat i la seguretat dels visitants, s’han construït graons de pedra natural als trams de màxim pendent i s’hi ha instal·lat una escala metàl·lica per salvar una formació càrstica. Finalment, s’ha muntat una passera de fusta per poder circular pel corredor de les Flors, per tal d’evitar qualsevol relliscada o accident. Durant el procés, hi ha hagut la corresponent supervisió arqueològica, ja que s’hi han trobat restes d’alguna exhumació, i s’ha col·locat un cartell explicatiu a l’entrada de la cova. També s’ha col·locat un sistema d’il·luminació tipus led, de baix consum energètic i de llum freda, per no generar focus de calor sobre els quals es puguin desenvolupar algues o altres microorganismes que podrien malmetre les formacions minerals. A banda d’això, serveix per respectar les poblacions de ratpenats, ja que així no es produeixen variacions de temperatura ni focus de calor.
La cova de Mura
La cova de Mura és una cavitat natural d’uns 150 metres de fondària, formada, com la majoria de coves del massís del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, per conglomerats de grans còdols segellats per carbonat de calci, i formacions com estalactites i estalagmites. La cova va ser utilitzada pels humans ja fa 4.000 anys com a lloc d’enterraments col·lectius. La reforma s’ha fet respectant els elements geològics i la fauna que hi habita, com són el ratpenat de ferradura gros (‘Rhinolophus ferrumequinum’), espècie prioritària al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i l’escarabat ‘Troglocharinus kiesewentteri’, espècie endèmica del Parc. De fet, la falta de manteniment va ser el motiu pel qual es va tancar ara fa set anys, ja que es temia provocar danys irreversibles a l’entorn. Un equip de manteniment, de manera conjunta amb l’equip tècnic del Parc de Sant Llorenç, supervisa periòdicament l’estat de conservació de les instal·lacions i els guardes del Parc fan el control de població de ratpenats.