Comencen els treballs de control de l’espècie invasora ‘Gaznia rigens’ al Parc Natural del Cap de Creus

Es tracta d’una planta que competeix amb la flora autòctona i que genera greus problemes per a les espècies més amenaçades

Autor:
Redacció Descobrir
Paisatge costaner des del camí de ronda, abans d’arribar al far
Paisatge costaner des del camí de ronda, abans d’arribar al far FOTO: Getty Images
15 de juny de 2023
Guardar a favorits
La Diputació de Girona, a través del Servei de Medi Ambient, ha posat en marxa treballs experimentals de control de l’espècie exòtica amb caràcter invasor ‘Gaznia rigens’ al Parc Natural del Cap de Creus. L’actuació té com a objectiu obtenir protocols de gestió d’aquesta espècie tan problemàtica per a la biodiversitat i el paisatge genuí del nord-est de la demarcació.

Aquesta espècie ocupa grans superfícies dels espais del Parc Natural i de les zones adjacents. La facilitat que té per adaptar-se a qualsevol superfície, fins i tot en terrenys secs i amb poca aigua, la converteixen en una amenaça per a la flora autòctona. Genera greus problemes per a les espècies de flora més amenaçades i també per a les espècies de fauna associades als hàbitats naturals.

Pèrdua de biodiversitat
Les espècies exòtiques invasores són la segona causa de pèrdua de diversitat del planeta, només superada pels efectes devastadors de la destrucció directa dels hàbitats naturals. Per aquest motiu, en els darrers anys s’han aprovat diverses normatives que regulen la possessió i la gestió d’aquesta flora. En aquesta línia, neix el projecte ‘LIFE medCLIFFS’ amb el propòsit de protegir les comunitats florístiques autòctones dels penya-segats litorals, mitjançant la gestió i l’eliminació de les espècies de flora exòtica invasora més problemàtiques en aquest hàbitat d’interès comunitari.