Catalunya serà Regió Mundial de la Gastronomia 2025

Un màxim reconeixement que reivindica la qualitat i la fortalesa del nostre model gastronòmic

La xef Fina Puigdevall del Restaurant Les Cols, d’Olot, amb dues estrelles Michelin
La xef Fina Puigdevall del Restaurant Les Cols, d’Olot, amb dues estrelles Michelin
11 d'octubre de 2024

La capitalitat de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia l’any 2025 confirma la consolidació d’un model turístic innovador i regeneratiu, en què la revolució gastronòmica de Catalunya va molt més enllà del restaurant i obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular.

L’any 2016 Catalunya ja va obtenir el títol de Regió Europea de la Gastronomia, i l’any vinent es convertirà en la primera regió europea a aconseguir la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia.

Què significa aquest reconeixement?

La Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). Aquesta distinció té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, reivindicant les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica. Es tracta d’un guardó que aporta credibilitat a les regions, ja que és atorgat per un jurat independent i internacional d’experts format per persones de diferents àmbits de competència, com ara el turisme, la cultura, l’hostaleria i l’agricultura.

Canvi de rumb pioner

L’any 1990, dos restaurants van canviar el rumb de la restauració catalana en rebre la segona estrella de la Guia Michelin: Can Fabes i elBulli. El primer, amb Santi Santamaria al capdavant, i el segon, ja amb un jove Ferran Adrià com a xef. A partir d’aquests revolucionaris, Catalunya es va convertir en generadora de talent, en una olla d’idees, de creacions culinàries i de moviments gastronòmics. Actualment, Catalunya és el territori de l’Estat amb més estrelles Michelin: 53 restaurants catalans sumen 69 estrelles. Unes distincions que avalen aquesta manera de treballar dels nostres xefs, que, amb passió i dedicació, ens ofereixen autèntiques experiències sensorials.

Una deliciosa diversitat al plat

Uns 32.000 km2, aproximadament la superfície de Bèlgica. Aquesta és l’extensió de Catalunya: un país amb una gran varietat de paisatges, resultat d’una geografia molt diversa. Al nord, els Pirineus, amb cims de fins a 3.000 metres d’altitud. A l’est, més de 500 quilòmetres de costa mediterrània, que alterna diversos paisatges de nord a sud, i que culmina en el majestuós delta de l’Ebre. L’interior és un territori de cultius variats i rica ramaderia. I la capital catalana, Barcelona, ha convertit el seu esperit cosmopolita en un centre d'intercanvis i d’influències provinents de tots els continents. Aquest mosaic de paisatges dona com a resultat una gran diversitat de productes de la terra i del mar, que es poden assaborir de mil i una maneres. Entaular-nos i degustar-los és la manera més deliciosa de viatjar i descobrir Catalunya.

Catalunya, terra de vi

El territori català compta amb una llarga tradició vitivinícola, que va arrencar com a proveïdor de vins internacional en l’època romana. Avui, els productors de vins catalans han apostat per la qualitat i la difusió dels seus productes, que creixen de manera exponencial. És per això que els vins catalans se serveixen a les millors copes del planeta. A més, a Catalunya es distingeixen dotze de les denominacions d'origen (DO) més prestigioses del món.

Noves iniciatives de turisme enogastronòmic

Gràcies a aquesta distinció, el 2025 també s’impulsaran tota una sèrie de nous projectes amb l’objectiu de posicionar Catalunya com a gran referent mundial de l’enogastronomia. Entre aquestes, la nova ruta Tasta el Grand Tour de Catalunya, un viatge per descobrir el territori a través del paladar, seguint l’itinerari del Grand Tour de Catalunya. També es crearà un Gastro Mapa de l’oferta enogastronòmica catalana, en què cada destinació destacarà experiències i productes, i en què també apareixen les Denominacions d’Origen (DO) del vi i les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) de Catalunya.

L’any 2025 també es destaca la celebració de l’Àpat Catalunya, un sopar multitudinari en un espai públic emblemàtic de Barcelona a l’estil dels de les festes majors, amb protagonisme dels plats i receptes més icònics de la gastronomia catalana.

A més, també s’inauguraran dos nous espais immersius: el Centre d’inspiració enogastronòmica de Falset, dedicat a l’excel·lència dels vins d’aquesta zona; i l’Espai cuina de mar de l’Ametlla de Mar, un espai per donar a conèixer la cuina del peix i el marisc i contribuir a la sostenibilitat del sector.

Més informació
Per estar al dia de totes les activitats que es celebraran al voltant del Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia, podeu consultar la web de Som Gastronomia.

 

logo turisme catalunya
logo generalitat de catalunya
logo generalitat de catalunya

 

logo turisme catalunya