Assaboriu Catalunya de dalt a baix

Fires, festes i jornades gastronòmiques per gaudir de la cuina catalana

Autor:
Redacció descobrir per a Generalitat de Catalunya
Tast d'oli Suriol, a Can Suriol, productor d'oli i celler de Font-rubí a Costa Barcelona
Tast d'oli Suriol, a Can Suriol, productor d'oli i celler de Font-rubí a Costa Barcelona FOTO: Agència Catalana de Turisme
31 d'octubre de 2024

A Catalunya centrem la gastronomia com a eix vertebrador del país. Una de les millors maneres de descobrir la rica cultura culinària del territori és gaudint de les trobades, fires, festes i jornades gastronòmiques i enogastronòmiques que nodreixen el calendari. Arreu de Catalunya i durant tot l’any, proliferen els esdeveniments que tenen la cuina i el vi com a protagonistes. Agafeu la vostra agenda i apunteu-vos les festes i fires que més us agradin!

Fires gastronòmiques

Si voleu endinsar-vos en l’autèntica gastronomia catalana, i tastar nous sabors i receptes, us recomanem visitar algunes de les festes gastronòmiques que se celebren a Catalunya durant tot l’any.

A l’hivern, el fred convida a la cuina més suculenta i corpòria. Podreu comprovar-ho a les jornades dedicades a la garoina a Calella de Palafrugell, a la ruta del xató a l’Alt i Baix Penedès i el Garraf, les Jornades Gastronòmiques de la Galera de Cambrils o a la ruta de la carxofa a Amposta. Amb l’arribada del bon temps i la primavera, l’horta comença a florir, i tenen lloc les esperades jornades del pèsol del Maresme o l’Aplec del Cargol a Lleida. A l’estiu, és el moment de la Festa del Tomàquet del Bages o de les Festes de la Sega a les Terres de l’Ebre. I, a la tardor, podeu gaudir dels formatges a la famosa Fira de Sant Ermengol a la Seu d’Urgell.

Fires i festes del vi i del cava

Catalunya és terra de vins, i així ho mostren les 12 denominacions d’origen i 9 rutes del vi que tenim. Les festes del vi i del cava són una expressió de l’orgull que els catalans tenen pels seus productes. Arreu del territori s’organitzen festes populars durant tot l’any, marcades pel cicle de la vida de la vinya i pel procés d’elaboració del vi. 

Podeu apuntar al vostre calendari la Fira del vi de Falset, la fira ViBa (Fira del Vi del Bages), la Festa de la verema del Penedès o el Cavatast, la Festa del Vi de Lleida, la Festa del vi de Gandesa, o el famós Festival Vívid.

Festes de l'oli nou

L’hivern és el moment d’obtenció de l’oli nou, el que de vegades s’anomena oli verd. Acosteu-vos a alguna de les fires i jornades dedicades a aquest producte, com les de Reus (DOP Siurana), Maials i les Borges Blanques (DOP Garrigues), la Fatarella (DOP Terra Alta), Godall, Jesús i Móra la Nova (DOP Baix Ebre - Montsià) o Espolla i Fira de l’Oli de Ventalló (DOP Empordà). Endinseu-vos en el món de l’oleoturisme!

Una escapada enogastronòmica 

Com ja heu pogut comprovar, la cuina catalana és un dels atractius principals del nostre territori. Per gaudir més intensament de la seva gastronomia, us recomanem visitar alguns dels hotels gastronòmics de Catalunya. Tota una experiència en què podreu combinar el plaer d’un hotel de qualitat amb una oferta gastronòmica excepcional.

Trobareu des de casalots imponents que rememoren la puresa de l’antiga vida a pagès, fins a cases noucentistes que preserven l’esperit de les velles fondes, o convents i palaus medievals. Hotels singulars i únics amb una aposta clara per la cuina d’arrel, d’expressió tradicional o d’esperit innovador.

Més informació 
Catalunya ve de gust

logo turisme catalunya
logo generalitat de catalunya