El DESCOBRIR celebra 300 números recorrent un país que no s’acaba mai. Han passat més de 25 anys des d’aquella primera revista que va sortir al carrer el març del 1997 i que convidava els lectors a conèixer el Berguedà, un número que es va exhaurir en una setmana. Aquest va ser l’inici d’una revista que va canviar la manera d’entendre el turisme a casa nostra, apostant des d’un principi per la proximitat, la sostenibilitat i la responsabilitat.
Subscriptors compromesos
Al llarg d’aquests 300 números hem recorregut i descobert junts molts indrets dels Països Catalans, i és aquest el motiu que ha fet que subscriptors com la Maribel Pou ens acompanyin des del primer número fins avui. “Em vaig subscriure pel que significa el nom de la revista, adonar-te d’una cosa que ja hi és, en aquest cas, casa meva”, explica la Maribel. D’aquests 300 números recorda especialment el del ‘Pirineu de Verdaguer’, una combinació que li va agradar molt, ja que el Pirineu és un territori que la fascina i Verdaguer, encara més.
També hi ha subscriptors que guarden un record especial d’alguns dels nostres articles, com és el cas del Roger Ballús, subscriptor del DESCOBRIR des de fa 17 anys. Un dels nostres reportatges es va fer al seu poble, Sant Feliu Sasserra (Bages), una vila envoltada de màgia i misteri per les seves llegendes relacionades amb les bruixes. Un article en què el Roger també va aparèixer en el reportatge fotogràfic que vam fer.
Fotògrafs especialitzats en viatges
I és que l’aposta fotogràfica de la revista ha estat un dels seus segells d’identitat, i el que destaquen subscriptors com el Jordi Domingo com un dels elements que més li agrada. Per a cada número es busquen els millors fotògrafs especialitzats en territori, natura, patrimoni o retrat social. Al llarg d’aquests anys han treballat amb nosaltres fotògrafs com l’Òscar Rodbag, qui va començar fent un petit reportatge per a la revista fins a esdevenir a dia d’avui un col·laborador habitual. Ell destaca que el DESCOBRIR li ha permès conèixer el país des d’un altre punt de vista, ja que encara que visiti un lloc més d’una vegada sempre hi troba coses noves. “La bellesa d’un territori està també en la seva gent", afegeix.
Un altre dels fotògrafs que treballa habitualment amb el DESCOBRIR és el Sergi Boixader, qui va començar a col·laborar amb la revista l’any 2014. De llavors ençà ha fet fotografies de molts indrets de Catalunya que ha anat redescobrint gràcies a treballar a la revista. A més, afegeix que quan té més temps gaudeix molt llegint els articles. “Em permeten conèixer molt més en profunditat les anècdotes i les vivències de la gent del territori”.
Subscriptors des del primer número com la Margarita Jofra destaquen també la qualitat d’aquests reportatges, ja que gaudeix molt amb les fotografies i llegint els reportatges, sobretot aquells relacionats amb casa seva, la Costa Brava.
Periodistes coneixedors del territori
Precisament, d’aquests textos se n’encarreguen escriptors i periodistes bons coneixedors de cada zona, com la Núria García Quera, col·laboradora de la publicació des de l’any 2001 i especialista en la comarca del Pallars Sobirà, on viu. Un dels moments més especials que ha viscut amb la revista va ser quan l’any 2004 va guanyar el Premi Pica d’Estats pel seu reportatge «Ermites troglodítiques, un patrimoni en vies d’extinció». “Jo no m’hi havia presentat i el DESCOBRIR ho va fer per mi, de manera que la sorpresa i l’agraïment van ser molt grans”, explica la Núria.
Una altra periodista que treballa habitualment amb el DESCOBRIR és la Laia Creus, l’encarregada d’elaborar la secció de «Món Descobrir». La Laia destaca que una de les coses que més li agrada de col·laborar amb el DESCOBRIR són els seus valors, i emfatittza la importància de preservar la biodiversitat. Per això, recorda especialment un treball que va fer al «Món Descobrir» sobre el plàncton. Un article que li va resultar difícil d’elaborar, però amb una temàtica molt necessària que reivindicava la necessitat de protegir la fauna i flora del nostre territori.
En definitiva, el DESCOBRIR ha aconseguit articular una vertadera comunitat d’apassionats del viatge, que estimen el país, la natura i l’immens patrimoni cultural de paisatges, pobles, gastronomia, art i tradicions, que defineixen una manera de viure única del nostre país. Una comunitat sensibilitzada amb la importància de defensar un turisme de proximitat i de qualitat, ja que, com demostren aquests 300 números, som usuaris i conservadors alhora d’un país amb infinitat de possibilitats, on no cal viatjar gaire lluny per viure-hi experiències i moments inoblidables.
Per 300 números més redescobrint i estimant junts un país que no s’acaba mai!