Natura i espiritualitat: un binomi perfecte

Guies de Montserrat, una empresa adherida al Manifest Descobrir, que ofereix experiències d’esacalada, alpinisme i excursionisme

Autor:
Laia Creus i Badia
Guies Montserrat sent un magnetisme especial al massís
Guies Montserrat sent un magnetisme especial al massís FOTO: Getty Images
25 de novembre de 2021

Guies de Montserrat és un projecte format per dos experimentats muntanyencs que, amb les arrels clavades a Montserrat però amb vocació de moure’s per tot el país, ofereixen experiències d’escalada, alpinisme i excursionisme que van més enllà de la pràctica esportiva. 

A la recerca de la misticitat

Des de l’any 2013, quan va néixer, Guies de Montserrat treballa amb l’objectiu d’acostar l’emblemàtic massís de Montserrat des de totes les seves particularitats a tothom qui el vulgui descobrir. Es tracta d’una iniciativa que van arrencar els alpinistes i escaladors Xavier Vilella i Francesc Claramunt, a la qual ràpidament es va unir el geòleg Ricard Fernàndez, i que actualment tiren endavant amb Claramunt com a responsable de la secció d’escalada i alpinisme i Fernàndez de la d’excursionisme. Tenen un ampli ventall de propostes que comparteixen sempre un nexe comú: l’amor a la muntanya i la voluntat d’explicar que la natura és molt més que un lloc on anar a fer esport. “Volem transmetre que, més enllà d’idees estereotipades, ser a la muntanya ens proporciona una actitud davant la nostra pròpia existència i que val la pena explorar la part més mística de nosaltres mateixos”, explica Fernàndez. En època hivernal, en què la neu és protagonista, aquesta empresa ofereix també activitats d’esquí de muntanya, raquetes o cursos de nivologia, entre d’altres. Des de passejades per a tots els públics amb raquetes de neu, fins a les rutes de neu i gel més exigents, reservades només per a alpinistes experts. I és que, malgrat el nom, amb ells és possible descobrir qualsevol raconada del país, ja sigui a través de les activitats programades com també dels encàrrecs personalitzats.

“En l’àmbit de l’excursionisme el gener és bon moment per visitar les serralades interiors. Una proposta interessant és la visita a tres espais eremítics amb característiques ben pròpies: Montserrat, Montsant i Cardó, o algunes muntanyes del sud com ara Llaberia, la mola de Colldejou o Pàndols”, proposa Ricard Fernàndez. “A l’hivern, el millor pla que se m’acudeix per gaudir de la calidesa del sol mentre fas una activitat divertida és el bateig d’escalada a Sant Joan, a Montserrat. La paret encarada al sud-est, ben protegida del vent del nord per la Gorra Marinera, ens dona l’oportunitat de veure fins i tot la serra de Tramuntana de l’illa de Mallorca!”, afegeix amb entusiasme Francesc Claramunt. 

El poder de Montserrat

Francesc Claramunt i Ricard Fernández són dos fanàtics del massís de Montserrat i, a més d’haver-lo trepitjat des de ben petits, es coneixen tots els seus racons fil per randa i n’han llegit tots els llibres i articles que han passat pel seu davant. “Aquest massís és com un imant que ens atrapa i hi anem tant com podem, perquè Montserrat no s’acaba mai! L’hem trescat i escalat per tots els camins i agulles possibles, però sempre ens ofereix alguna cosa nova”, assegura Claramunt. De fet, Guies de Montserrat col·labora molt estretament amb els monjos del monestir de Montserrat. Ells s’encarreguen de dur a terme les activitats d’escalada i excursionisme que s’ofereixen des de l’abadia i aprofiten la idiosincràsia del lloc per reflexionar sobre tot allò que té veure amb els valors immaterials de la natura, el poder transformador del silenci a la muntanya o la importància de la cooperació, l’adaptació i la simplicitat. “La muntanya sagrada de Montserrat té un poder d’introspecció molt gran i és el lloc perfecte per generar una comprensió més profunda d’allò que significa la muntanya”, considera Fernàndez. D’altra banda, en un context en què moltes persones no avesades a la muntanya han decidit aproximar-s’hi en els darrers mesos, la feina dels guies encara pren més rellevància: “Hem de canalitzar tot aquest flux de gent nova i crear la consciència col·lectiva que la muntanya no és un parc urbà. Hem de fer entendre a tothom que a la muntanya no hi tenim drets, només hi tenim deures”, sentencia Claramunt.

L'entrevista

Ricard Fernàndez, geòleg, tècnic esportiu de muntanya mitjana i responsable de l’àrea d’excursionisme de Guies de Montserrat

Quin paper té l’espiritualitat en els vostres guiatges? 

A més de la meva pròpia recerca, fa un temps em vaig formar al postgrau de Significats i Valors Espirituals de la Natura i al de Guiatge en Boscos Terapèutics de la Fundació Universitat de Girona, amb els quals actualment col·laboro com a professor. Aquest recorregut ens ha permès incorporar una nova mirada als nostres guiatges. Per a Guies de Montserrat, l’espiritualitat és un fet intrínsec en l’ésser humà, entès com el sentiment de pertànyer a alguna cosa més gran que nosaltres mateixos, com és la natura. Fugim tant de l’estereotip del proselitisme religiós com de l’esoterisme naïf. Creiem que la comunicació simbòlica és una eina humana de relació amb l’entorn, comuna i comprensible per a totes les cultures i, per tant, per a tots els perfils de clients. Aquests valors espirituals manifestats a través dels símbols naturals els relacionem amb les referències culturals de cadascú per tal de facilitar sentiments de pertinença i una correcta interpretació de la visita. 

Per què us heu adherit al ‘Manifest Descobrir’? 

Perquè reivindica una forma d’entendre la natura basada en la custòdia del paisatge. Una societat que es mou des d’aquesta premissa és una societat que s’esforça a cuidar el seu entorn natural, i per això li donem suport. 

Impulsem un nou model de turisme al servei del país, un turisme conscient que tingui un impacte global positiu sobre les destinacions.

Adhereix-t'hi