Amb el cor a la Conca de Barberà però amb vocació de representar les diverses realitats rurals del país, La Conca 5.1 és un projecte camaleònic que anima a repensar la societat en què vivim.
L’enoturisme, el tret de sortida
Una revista digital, una associació cultural i una productora audiovisual. O, dit d’una altra manera, un espai on generar coneixement, debatre i pensar sobre la construcció social i cultural dels territoris rurals, la gent que hi viu i les seves realitats. Tot això és La Conca 5.1, un projecte que va néixer fa 10 anys a partir d’un documental sobre l’enoturisme a la comarca de la Conca de Barberà i que s’ha anat transformant i ampliant fins al que és ara.
Com no podia ser d’altra manera, en aquest trajecte s’hi han sumat col·laboradors de diversos sectors, de manera que actualment ja han deixat i deixen petjada en aquesta iniciativa persones expertes en el món del vi, l’ecologisme, l’agricultura, el paisatge, la cultura, i un llarg etcètera. Avui, els seus eixos centrals són el desenvolupament rural, l’emergència climàtica i la defensa del territori i del paisatge.
L’ànima d’aquesta iniciativa es trova a la Conca de Barberà, la comarca on va néixer, però actualment dona visibilitat a tot tipus de projectes i persones que treballen i viuen fora de l’àrea metropolitana de Barcelona i que encarnen diverses visions i opcions de vida d’arreu de la geografia catalana. La Conca 5.1 defensa un model de país on tothom pugui viure dignament en entorns respectats i valorats, on tinguin garantit l’accés als principals recursos i serveis públics i en el qual els productes de proximitat siguin el centre del consum de la majoria de la gent.
També volen posar èmfasi en la necessitat que els territoris rurals tinguin veu i vot en qüestions cabdals i que els afecten directament, per exemple, en relació a la gestió dels recursos naturals i el futur model energètic que s’està dissenyant actualment. La Conca 5.1 pren diverses formes. La seva activitat principal diària és el magazín digital, un espai web que compta amb un gran nombre de col·laboradors i que està farcit de reportatges, entrevistes, articles i columnes d’opinió.
Diversos projectes en un
Un altre dels elements centrals és la celebració de diversos esdeveniments al llarg de l’any i que de moment no han hagut d’aturar a causa de la pandèmia. Per exemple, jornades culturals, vermutades, tasts de vins o presentacions de llibres, que suposen també oportunitats per compartir experiències i posar en comú punts de vista.
En aquest sentit, un dels esdeveniments més destacats és Visions 5.1, que enguany se celebrarà durant diversos caps de setmana dels mesos de maig i juny al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, i que també es podrà seguir virtualment. Es tracta de la vuitena edició d’unes jornades de debat que en aquesta ocasió comptaran amb més de vint ponents amb qui reflexionar sobre el momento present de crisis entrellaçades, entre els quals hi ha la filòsofa Marina Garcés, l’activista antiracista Desirée Bela, el periodista Xavier Aldekoa o l’escriptora Maria Climent.
I un cop ben entrat l’estiu, els diez 23 i 24 de juliol, el Castell Templer de Barberà de la Conca acollirà La Nit 5.1, una jornada cultural i festiva que combina la música i els monòlegs amb la presència de productors agroalimentaris i restauradors de la zona.
En l’àmbit audiovisual també han impulsat dos documentals. Plantant una llavor, l’any 2013, que forma part de la primera etapa del projecte, quan el vi n’era l’element central; i més recentment, Fins i tot els arbres escoltaven, un recull de diverses experiències d’èxit i de progrés situades a onze micropobles de l’interior del país.
L'entrevista
Impulsem un nou model de turisme al servei del país, un turisme conscient que tingui un impacte global positiu sobre les destinacions.
Aquest article es va publicar en el número 277 del Descobrir (Maig 2021)