Mentolada, floral o potser més aviat cítrica, la ratafia es pot fer de mil i una maneres i cada família sap la seva. Del que no hi ha dubte, això sí, és que el juny és el mes de preparar-la.
Com s’elabora la ratafia?
1. Es barregen tots els ingredients i tot seguit es tapa bé la garrafa i es deixa reposar durant quaranta dies a sol i serena (a la intempèrie de dia i de nit). Aquest contrast de temperatures de calor i fresca va macerant a poc a poc la mescla.
2. De tant en tant, és important xinxollar; és a dir, remenar amb cura: cal agafar la garrafa amb les dues mans i moure-la suaument a dreta i esquerra. D’aquesta manera els ingredients es mesclen bé i deixen anar les seves aromes i essències. Sobretot, no obriu la garrafa per evitar que es perdin aromes i alcohol.
3. Quan han passat els 40 dies,coincidint amb la Mare de Déu d’Agost, es cola el líquid. Amb un colador se’n treuen els elements més grans, i amb un filtre de cafè es fa el filtratge fi. Llavors toca afegir-hi l’almívar, un xarop fet amb aigua i sucre, per aconseguir la dolçor i graduació desitjada. Si us cal ajuda per calcular-ne la quantitat, trobareu la calculadora del xarop a l’app Ratafia.
4. Es passa la ratafia a les ampolles i es deixareposar fins a Tots Sants. Llavors és el moment de tornar-la a colar si es considera necessari.
Impulsem un nou model de turisme al servei del país, un turisme conscient que tingui un impacte global positiu sobre les destinacions.