Guardians de la natura

La Xarxa de Conservació de la Natura és una de les entitats que ja han signat el Manifest Descobrir

Autor:
Laia Creus Badia
El Lluçanès
El Lluçanès FOTO: Getty Images
21 de desembre de 2020

Darrere d'aquesta associació hi ha una pila de persones de 151 entitats que fan una feina poc visible però molt necessària per promoure un model de país en què la conservació de la natura i el benestar de les persones siguin al centre.

Pere Garet, un exemple de conservador

En Pere Garet, un ramader del Lluçanès, té un ramat de vaques que pasturen pels seus terrenys i, fins fa un temps, aprofitaven un pantà natural per beure aigua. El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis va detectar que aquell ecosistema havia perdut molta biodiversitat perquè les vaques havien malmès la vegetació i, afavorides per l’adob dels seus excrements, hi havia massa algues al pantà. En Pere va parlar amb ells i es van il·lusionar plegats amb la idea de protegir aquell indret i els seus animals i plantes. Ell els va cedir una franja dels camps a banda i banda del torrent que porta aigua al pantà i el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis es va cuidar de plantar-hi arbres i arbustos de ribera i d’instal·lar una tanca per protegir la zona del bestiar. Ara, les vaques tenen un abeurador fet a mida i els arbres han anat creixent, l’aigua s’ha tornat transparent i hi han proliferat molts ocells aquàtics, i també amfibis i libèl·lules de moltes espècies diferents.

Aquest és només un petit exemple de la tasca que fa la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), una entitat paraigua que agrupa una pila d’associacions, fundacions, administracions públiques, empreses, universitats i centres de recerca sota un objectiu comú: protegir la naturalesa a través de totes les eines que tenen el seu abast. I una de les principals formes que tenen per cuidar el medi natural són els pactes de custòdia del territori, com en el cas d’en Pere, en què es posen d’acord el propietari del terreny que es vol conservar i l’entitat que s’encarregarà de fer la feina.

4 pilars de l'ecoturisme

1. Contribuir a conservar els espais naturals que es visiten, econòmicament o per altres vies, ja sigui per part dels propis turistes com a través de l’entitat que ofereix l’activitat.

2. Convertir l’activitat en una autèntica experiència interpretativa que serveixi per aprendre sobre la història natural d’aquell indret, les problemàtiques ambientals que l’afecten, etc

3. Procurar que l’impacte dels visitants sobre l’entorn natural i les cultures locals sigui mínim —que no pas nul, perquè això és impossible— i, en conseqüència, assumible pel territori.

4. Contribuir a beneficiar les economies locals fent xarxa amb els serveis i productes de la zona. Per exemple, a l’hora de contractar guies, taxis i allotjaments, o quan es tracta de comprar artesania i alimentació.

Ecoturisme i voluntariat ambiental

Algunes entitats ambientals de la XCN ofereixen propostes d’ecoturisme lligades als llocs que gestionen. Per exemple, el Grup de Natura Freixe custodia la Reserva Natural de Sebes, un dels espais naturals més importants de les Terres de l’Ebre, fet de boscos de ribera, aiguamolls, canyissars i tota mena d’animals, que destaca per tenir una alta biodiversitat d’ocells. En el seu cas, ofereixen una pila de propostes vinculades a la interpretació de la natura pensades per a tot tipus de públic. D’altra banda, des de la XCN també tenen un programa de voluntariat ambiental: des d’anar un matí a recollir residus d’una platja fins a passar una setmana als Pirineus netejant el sotabosc amb l’ajuda de motoserres i destrals.

L'entrevista

Sanda Carrera, Coordinadora Econòmica i de Relacions Públiques de la XCN

Per què és important, quan anem de vacances, optar per l’ecoturisme?
Planificar les teves vacances amb propostes ecoturístiques permet conèixer de prop una gran diversitat d’espais naturals i entendre per què és tan important conservar-los. L’ecoturisme ofereix experiències que posen en valor la relació i el retrobament entre les persones i la natura i ens acosta a les diferents realitats locals del país a través dels seus protagonistes. Si, a més a més, ho fas acompanyat d’una entitat de custòdia del territori, contribueixes directament a la conservació d’aquests espais i al desenvolupament de l’economia local. Per tant, si optes per l’ecoturisme, dónes suport a petits projectes lligats al territori i al benefici social que la seva feina aporta en aquella zona.

Per què us heu adherit al ‘Manifest Descobrir’?
Apostar per un nou model de turisme respectuós amb la natura i les persones, com fa el Manifest Descobrir, és apostar per la transició ecosocial necessària que defensem des de la XCN. Cal replantejar el model de relació amb la natura. Hem de tenir molt present que estem davant d’una situación d’emergència ecològica i climàtica sense precedents que comporta una destrucció i degradació del nostre patrimoni natural i la seva biodiversitat, que com ha quedat palès amb la pandèmia de la covid-19, té, fins i tot, conseqüències greus per a la salut i el benestar de les persones.

Impulsem un nou model de turisme al servei del país, un turisme conscient que tingui un impacte global positiu sobre les destinacions.

Adhereix-t'hi