Del 21 al 23 d'octubre i del 28 al 30 del mateix mes el Festival Senderista de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre va viure la segona edició. Després d’una primera experiència exitosa, aquest any el Festival es va ampliar a dos territoris: el primer cap de setmana, com al 2021, les activitats es van centrar a les muntanyes de Prades, i el segon, a les anomenades Terres de Mestral, marca turística conjunta dels municipis de Tivissa, Pratdip i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.
En total, hi va haver prop de 300 persones inscrites en 30 activitats guiades conduïdes per guies i experts del territori. L’esdeveniment, organitzat per la revista Descobrir Catalunya amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, els consells comarcals del Baix Camp, l’Alt Camp i la Conca de Barberà i la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori dels municipis de les Terres de Mestral,
va programar visites de caràcter molt divers, reflex de l’immens atractiu d’aquestes contrades. Sortides culturals, musicals i sensorials; experiències astronòmiques; descoberta de barrancs, avencs i zones d’interès geològic; observació d’ocells; gimcanes familiars; itineraris per camins empedrats, passejades a la platja... Tot un catàleg de propostes que va interessar molts veïns de les comarques del Camp de Tarragona i un bon gruix de visitants de l’àrea de Barcelona, bàsicament. Una altra de les novetats del Festival 2022 va ser l’organització d’un concurs fotogràfic amb premis exclusius per als participants.
Per a tots els gustos
D’entre les activitats que van despertar més interès, podem destacar la proposta Un dia fent de pastor, en què el grup va acompanyar un ramat de cabres tot visitant l’ermita de Barrulles, a Capafonts, i caminant vora el riu Brugent, per finalitzar amb un tast de formatges artesans elaborats amb la llet de les cabres que havien menat el pastor i els participants.
També a les muntanyes de Prades, va destacar la participació en l’espectacle Kosmos, al Parc Astronòmic, una experiència immersiva única que va transportar els assistents als confins de l’univers per tornar en acabat al cel fosc de Prades, certificat amb el segell Starlight per l’absència de contaminació lumínica que mostra, fet que el fa idoni per a la pràctica de l’astroturisme.
I encara, d’entre les moltes propostes organitzades durant el primer cap de setmana, convé ressenyar la sortida per l’entorn del poble abandonat de la Mussara, punt d’arribada d’una excursió que va tenir com a plat fort el recorregut pels espectaculars avencs de la Febró.
El segon cap de setmana van tenir molt d’èxit les activitats guiades per l’entorn de Pratdip, tant la passejada pel poble per tal de conèixer el seu ric patrimoni històric i monumental —i també immaterial, gràcies a la llegenda dels dips, popularitzada per Joan Perucho a la novel·la Les històries naturals— com l’itinerari fins a l’ermita de Santa Marina tot recorrent la serra de la Güena. Com a grans propostes, Tivissa ens va regalar una excursió de capvespre fins a la serra de la Llena, on els senderistes van poder gaudir d’una preciosa posta de sol, i la descoberta de les dunes de Llaberia, una platja fossilitzada a 750 m d’altitud que regala, a més, una panoràmica excepcional del litoral de la Costa Daurada.
Ja al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la cirereta va ser una excursió per les muntanyes de Vandellòs fins al poble abandonat de la Masia de Castelló, on els partiticipants van poder reblar la jornada amb la degustació de la clotxa, un dels símbols gastronòmics de la zona.
Impulsem un nou model de turisme al servei del país, un turisme conscient que tingui un impacte global positiu sobre les destinacions.
Aquest article es va publicar en el número 293 del Descobrir (Desembre 2022)