Un dels aiguamolls més grans del Mediterrani, amb 320 quilòmetres quadrats plens de vida i esplèndids paisatges que la mà de l’home ha sabut cisellar i aprofitar per transformar-los en un hàbitat amable. Amb aquestes paraules descriu el delta de l’Ebre Anna Borràs, presidenta de l’Associació d’Empreses d’Ecoturisme del Delta de l’Ebre,
una organització que aglutina més de quaranta empreses sota l’objectiu comú de promoure un model de desenvolupament turístic responsable i compromès amb la preservació dels espais naturals i la cultura del seu territori.
Per tal de caminar en direcció al seu propòsit, aquesta associació defensa el model ecoturístic, una forma de turisme que engloba totes aquelles activitats que contribueixen activament a la conservació dels espais naturals i les cultures locals que es visiten, a la vegada que procuren minimitzar l’impacte negatiu tant com sigui possible. “El fet de formar part d’un territori en el qual l’efecte del canvi climàtic és d’una obvietat extrema et fa posicionar i actuar. Sabem que o som sostenibles o no serem”, assegura Anna Borràs.
El delta de l’Ebre forma part, juntament amb bona part de les quatre comarques que formen les Terres de l’Ebre, d’una reserva de la biosfera. A més, aquest singular territori ha estat elegit set anys consecutius com una de les cent millors destinacions sostenibles del món per l’associació internacional Global Green Destinations. En un indret tan privilegiat com aquest, és ben llarga la llista de propostes turístiques que permeten gaudir de l’entorn i alhora tenir-ne cura, i són infinits els racons on aturar-se a observar la natura sense cap altra companyia que la flora i la fauna locals. “Durant els mesos de gener i febrer tenim una colònia de milers de flamencs que es poden veure amb tota tranquil·litat a la llacuna de la Tancada, un espectacle impressionant, o els magnífics cels hivernals de mil colors tant a la sortida com a la posta de sol”, diu Anna Borràs.
Una de les iniciatives creades per l’associació és el segell Delta de l’Ebre Ecoturisme, que permet al visitant tenir accés, d’una forma ràpida i fàcil, a un gran nombre de propostes ecoturístiques ubicades en aquest territori i que estan acreditades per la Carta Europea de Turisme Sostenible. “És una forma de millorar la visibilitat de les empreses que apostem per l’ecoturisme, genera la confiança que busca el visitant i reforça el nostre compromís amb el territori, la comunitat i la cultura deltaica”, explica Borràs. Podeu consultar la llista de propostes al web de la mateixa associació.
L'entrevista
Impulsem un nou model de turisme al servei del país, un turisme conscient que tingui un impacte global positiu sobre les destinacions.
Aquest article es va publicar en el número 294 del Descobrir (Gener - febrer 2023)