Amor i passió pel mar

Fa més de vint anys que SK Kayak ofereix la possibilitat d’explorar el litoral de l’Alt Empordà

Autor:
Laia Creus i Badia
SK Kayak ofereix rutes guiades
SK Kayak ofereix rutes guiades FOTO: SK Kayak
3 de juny de 2021

El caiac et permet tenir un contacte molt íntim amb el mar, molt proper a l’aigua, a les olors i els colors del paisatge marítim”, assegura Pau Calero, gerent de SK Kayak, que va començar aquest projecte vint-i-un anys enrere, però que ja es va enamorar del mar de ben petit, quan va aprendre a nedar a la platja del Pas del Port de la Selva i es va fer un expert pescador de pops amb el seu germà. A partir d’aquesta premissa desenvolupen les seves activitats l’equip de SK Kayak, una empresa situada a Llançà i també a Sant Pere Pescador que ofereix un ampli ventall de propostes que permeten descobrir el cap de Creus i també els aiguamolls de l’Empordà des de l’aigua.

El caiac és l’element vehiculador de tot el que fan, i també el concepte d’ecoturisme i tots els valors que acompanyen aquest model turístic cada vegada més estès al nostre país.

Caiac per a tots els gustos

A més dels cursos per a diversos nivells, del lloguer de caiacs i de les excursions guiades per la costa per tal de descobrir la zona des del mar o des del riu, SK Kayak ofereix una pila d’activitats d’allò més innovadores que obren la porta a entendre i viure la cultura i el patrimoni d’aquell territori més enllà de sortir al mar a passar una bona estona. L’ornitocaiac, per exemple, permet observar i identificar espècies d’ocells que habiten el tram final del Fluvià tot resseguint el marge de la Reserva Integral dels Aiguamolls de l’Empordà.I l’enocaiac, una de les seves propostes més exitoses, consisteix a passejar des de Llançà fins a la caleta de Cap Ras tot observant les vinyes verdes vora el mar, per acabar fent un tast de vins del celler Hugas de Batlle en un entorn immillorable. Per tal de poder oferir una llista d’activitats ben diversa, Pau Calero, que també és guia d’immersió lleugera de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques, compta amb un equip que inclou diplomats en Turisme, en Ciències de l’Educació Física i en el Guiatge de Natura, entre d’altres. “També tenim una línia de propostes enfocades a gaudir i connectar amb el mar d’una forma més profunda i autèntica en les quals el silenci és un dels protagonistes”, explica Calero.

Una d’aquestes activitats consisteix a començar el dia fent una sessió de txikung a la platja per tal d’obrir els sentits i, tot seguit, navegar pel mar durant una hora i mitja des d’una actitud contemplativa i en silenci per tal d’aconseguir una experiència més íntima basada en l’observació del paisatge. Però si una cosa defineix aquest centre de caiac de mar és la voluntat d’unir esforços amb la resta de persones, entitats i empreses del territori per tal de fer d’aquesta comarca un lloc millor per als seus habitants. És per això que les seves propostes posen al centre l’objectiu de divulgar el valor del patrimoni històric, cultural i natural de la zona i també tenen present la importància de desestacionalitzar la temporada turística oferint activitats no només a l’estiu.

Tenir cura de la biodiversitat

Les propostes que organitza aquesta empresa també tenen en compte la protecció dels ecosistemes on es desenvolupen les seves activitats. És per això que els grups són reduïts per tal de generar el menor impacte i s’intenta difondre al màxim el respecte cap a l’entorn natural. “Es tracta de no deixar rastre”, diu Calero. A més, també acostumen a recollir els plàstics que es troben durant les sortides i compten amb un caiac fet de plàstic

L'entrevista

Pau Calero, gerent de SK Kayak

Què és per a tu l’ecoturisme i com l’apliques a SK Kayak?
Per a mi ecoturisme implica generositat en molts sentits. Es tracta de tirar endavant un treball en xarxa que permeti reivindicar allò local i a la vegada aconseguir, d’una manera conscient i ordenada, que la gent del territori tregui un benefici de les activitats que fem nosaltres. D’aquestes dues idees neixen moltes propostes amb altres empreses i organitzacions de la zona; per exemple, les que combinen el caiac amb tastos de cerveses o vins locals. A més, les activitats han de ser sostenibles; és a dir, que no malmetin el recurs sobre el qual es basen, però no només això, sinó que cal que hi hagi un retorn a l’espai on fem l’activitat. Per exemple, actualment estem en contacte amb la gent del Parc Natural del Cap de Creus per tal de donar suport econòmic a algun projecte concret de conservació ambiental en què estigui treballant el Parc.

Per què us heu adherit al ‘Manifest Descobrir’?
Perquè la unió fa la força, els guies de natura som elements transformadors del territori i és moltimportant tornar al territori allò que ens dóna. Aquells que vivim d’ensenyar l’entorn natural també l’hem de protegir. El Manifest Descobrir va en aquesta línia, o sigui que si a poc a poc més empreses s’hi adhereixen, fantàstic!

Impulsem un nou model de turisme al servei del país, un turisme conscient que tingui un impacte global positiu sobre les destinacions.

Adhereix-t'hi