7 experiències per gaudir del mar a les illes Balears

Set maneres de descobrir el litoral de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera

Autor:
Cecília Lorenzo
21 de juliol de 2021

Fer submarinisme o ‘snorkel’, aprendre a fer ‘kitesurf’, navegar en un veler, fer una ruta en caiac o en ‘paddle surf’. Us proposem set maneres alternatives de gaudir de les illes Balears més enllà de jeure a la sorra i nedar a les aigües cristal·lines de les seves platges i cales. Són propostes sostenibles i respectuoses amb el medi ambient que us permetran descobrir els secrets més ben guardats de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. A l’aigua!

Bateig de submarinisme a Formentera

Bateig de submarinisme a Formentera FOTO: Vell Marí

1

Submarinisme a Formentera

Formentera és un tresor. Ho és per les platges de sorra blanca i fina, però també ho és pel seu fons marí, un paradís que es pot descobrir gràcies a les diferents empreses d’activitats submarines que hi ha a l’illa. Existeixen opcions variades per conèixer la increïble praderia de posidònia que s’amaga sota les aigües de l’illa (als fons protegits de la plataforma Mariana, punta Prima, punta de sa Gavina, es Racó Alt… Un bateig de submarinisme és idea per iniciar-se en l’esport; però també teniu a l’abast cursos de submarinisme, perfeccionament, fotografia subaquàtica o immersió lleugera.

 www.vellmari.com 

Paddle surf a la costa de Menorca

Paddle surf a la costa de Menorca FOTO: Dia Complert

2

Menorca en ‘paddle surf’

Una de les excursions més atractives amb ‘paddle surf’ (o surf de rem) que es poden fer a Menorca és la que transcorre per la zona nord de l’illa, concretament, pels penya-segats a la vora de la badia de Fornells. Amb el surf de rem es voreja la costa per recórrer el litoral i endinsar-se en algunes coves. Un bany al mar i un refresc posen la cirereta a la sortida, que té una durada de dues hores i que es pot combinar amb altres activitats com rutes amb caiac, amb bicicleta o immersió lleugera, en un paquet multiaventura.

www.diacomplert.com

La paradisíaca platja de ses Illetes a Formentera

La paradisíaca platja de ses Illetes a Formentera  FOTO: Getty Images

3

Ruta de ‘snorkel’ a Formentera

Els fons marins de Formentera són famosos per la seva transparència i biodiversitat i per  la presència de la praderia de posidònia més gran de la Mediterrània. Per descobrir-los, des del port de sa Savina us proposen dues excursions amb petits vaixells que us portaran fins a la zona de ses Illetes, es Trucadors i l’illa de s’Espalmador, per una banda, i fins a la zona de la punta de sa Pedrera, Can Marroig, caló des Moro, punta de sa Gavina i cala Saona, per l’altra. Les dues sortides inclouen l’equip de ‘snorkel’ (ulleres, tub i aletes), el monitor, el desplaçament en vaixell, la beguda i un aperitiu. En temporada d’estiu, la sortida es fa cada dia. 

www.formenteranatural.com

Una familia en kayak per les aigües de la cala Macarelleta, Menorca

Una familia en kayak per les aigües de la cala Macarelleta, Menorca  FOTO: Getty Images

4

En caiac per les coves de Menorca

Als voltants de cala en Porter es troba un dels trams de costa amb més coves de l’illa de Menorca. Són cavitats marines a les quals només es pot accedir per mar i amb una embarcació petita. El caiac és la millor opció per visitar-les. La ruta comença a l’embarcador de cala en Porter amb una explicació del recorregut i de la tècnica de paleig. Transcorre pels penya-segats amb curioses formacions geològiques, aigües cristal·lines i moltes coves. Es fa la ruta fins al racó de l’Escala, un espectacular penya-segat que presenta en la seva base una zona de roques que permeten el desembarcament i descansar o submergir-se a les aigües per gaudir de la immersió lleugera. De tornada a cala en Porter es visita la magnífica cala de Cales-coves.

www.menorcaenkayak.com

La Generalitat es preocupa pel fons marítim català

La Generalitat es preocupa pel fons marítim català  FOTO: Getty Images

5

Immersió lleugera a l’illa mallorquina de sa Dragonera

L’illa de sa Dragonera, a Mallorca, és un tresor ecològic i un símbol de la conservació natural per excel·lència. Gràcies a la lluita del moviment ecologista contra la seva urbanització, va evitar-se que s’hi construís un hotel i un port. L’illa és la llar de moltes espècies vegetals i animals endèmiques, tant a terra com a mar. A l’exposició del centre d’informació a sa Dragonera dediquen un capítol sencer a la vida marina que hi ha al voltant de l’illa, un preàmbul del que us trobareu si us poseu unes ulleres de visió submarina i us capbusseu a l’aigua fent ‘snorkel’ o us decidiu per un bateig de submarinisme.

 www.scuba-activa.com

La badia de Pollença: un paradís per al surf d’estel

La badia de Pollença: un paradís per al surf d’estel FOTO: Mallorca Kiteboarding

6

Surf d’estel a Pollença

El ‘kitesurf’ (o surf d’estel) consisteix a lliscar sobre l’aigua mitjançant una taula gràcies a la força d’un estel subjecte a l’esportista. Un cop aprengueu a controlar-lo, gaudireu d’un esport de sensacions que permet saltar, planejar i volar sobre les aigües. Per provar-ho, a la badia de Pollença, fan un bateig (entre dues i tres hores) o cursets d’iniciació (entre sis i vuit hores).

 www.mallorcakiteboarding.com

El plaer de la navegació en veler a l’illa d’Eivissa

El plaer de la navegació en veler a l’illa d’Eivissa FOTO: Ibiza Sailing

7

Navegar en veler a Eivissa

Es Vedrà, la volta a Eivissa, la ruta de s’Espalmador, la volta a Formentera, la ruta de s’Espardell o la visita a ses Illetes. L’empresa Ibiza Sailing us proposa sortides en veler per descobrir el litoral de les illes Pitiüses. Des del Club Nàutic d’Eivissa, aquest veler Niobe, de deu metres d’eslora i capacitat per a set persones, salpa rumb als racons més amagats i paradisíacs. Es pot fer una ruta d’un dia, d’un cap de setmana o fins d’una setmana. Ibiza Sailing 

www.ibizasailing.net