El somni de Pollença

Una escapada de tardor al nord-est de Mallorca

Autor:
Carme Escales
La cala Murta, a la península de Formentor, és una mostra de l’esplendor de la natura de l'illa
La cala Murta, a la península de Formentor, és una mostra de l’esplendor de la natura de l'illa FOTO: Oriol Clavera
25 de setembre de 2009

A Pollença no hi ha cine. Un temps n’hi havia hagut quatre, però avui no n’hi ha cap. I quan ets en aquest poble del nord de Mallorca, sents que als seus carrers, encara que només hi passegis, la pel·lícula la vius tu. És un d’aquells llocs que inspiren somnis, de tornar-hi, de viure-hi, de no oblidar-los mai. La inspiració viu en uns carrers empedrats i nets que caminaries a peu descalç. És la Florència mallorquina! T’inspira el seu aire, una dansa que lliga la brisa de la mar propera i el vent de la tramuntana que dóna nom a la serra que arriba a Pollença per mullar-se els peus a la Mediterrània. Fascina cadascun dels retalls que la mar ha fet a la terra pollencina. Gràcies a aquesta obra de la natura podem contemplar moltes i petites cales i platges que gasten tota la paleta de blaus, aigües dolces i tranquil·les pintades en suau turquesa i esquitxos d’escuma blanca sobre la roca que contrasten amb el blau més marí, mirall de feréstecs penya-segats. És el caràcter del paisatge pollencí, la personalitat que també va inspirar pintors, músics i poetes.

Quatre nuclis aïllats

Com una illa dins de la gran illa, Pollença escampa el seu territori municipal en quatre nuclis, separats i propers: Port de Pollença, Cala Sant Vicenç, la mateixa Pollença i l’excel·lent mirador i destinació d’excursions: la península de Formentor. Cadascun té la seva riquesa i atractiu propis, quatre instruments que sonen en solitari i en el conjunt de la gran orquestra pollencina.

A l'aguait de pirates i tombes de fa més de tres mil anys

Les riqueses naturals de la cala Sant Vicenç varen ser descobertes ja fa molts d’anys. Set coves artificials prehistòriques construïdes cap al 1600 aC en donen fe. Pertanyen a la cultura que a Mallorca rep el nom de pretalaiòtica i confirmen que fa més de trenta-cinc segles que els humans vam descobrir la zona. El conjunt prehistòric, anomenat de l’Alzinaret, és protegit i es pot visitar lliurement per compte propi, igual que la talaia d’Albercutx, la torre de defensa que s’aixeca solemne sobre un dels turons que voregem de camí cap al far de Formentor. A 380 metres d’altitud, arribar-nos a la talaia és una fabulosa excusa per contemplar les esplèndides vistes, 360 graus a la rodona. Allà on al segle XVI es guaitava si arribaven pirates, avui contemplem la badia de Pollença i la península de Formentor.

A la península de Formentor, constituïda pels darrers contraforts de la serra de Tramuntana, s’hi arriba seguint la carretera PM-221, esgotant el territori illenc en revolts que recorden el port de la Bonaigua. Garballons i carritxeres, dues plantes molt típiques allà, i apreciades per les cabres, custodien l’asfalt que s’atura en un aparcament al peu del far de Formentor i d’una gran terrassa de cafeteria, envoltada per un gran balcó amb tres mirades sobre la Mediterrània que ens envolta per tres cantons. Aquí culmina la contemplació de la relació fidel de la mar i la terra que hem estat observant en tot el camí sobre la península d’aquesta vall del blat o del forment que va donar nom a l’apèn-
dix mallorquí de Formentor.

x

La platja de Formentor té el privilegi de rebre l’ombra dels pins just damunt la sorra
La platja de Formentor té el privilegi de rebre l’ombra dels pins just damunt la sorra

Des del far, tot mirant l’illa, veiem petites i precioses cales que abracen la península. A la dreta: al costat del cap de Catalunya (l’extrem de Mallorca que mira cap al Principat), cala Figuera, cala Nau, cala Bóquer i cala de Sant Vicenç. A l’esquerra: cala en Gossalba, cala Murta, cala en Feliu, cala Pi o la platja de Formentor i el Caló. A alguns d’aquests racons de plaer més petits, s’hi accedeix per sinuoses escales que baixen precipitadament entre les roques.

Enfilant o davallant el trajecte cap al far, dos miradors excepcionals més: el del Colomer i la talaia d’Albercutx. Al primer hi arribem còmodament des de l’aparcament previst per mirar la mar i la costa. A la talaia, s’hi puja per un camí. En aquests dos punts, i al mateix far de Formentor, tant la sortida com la posta del sol són un dolç massatge per a les emocions.

Les pinedes que van enamorar el poeta Miquel Costa i Llobera dominen l'escenari natural que envolta els quatre nuclis

A la platja de Formentor, als peus de l’emblemàtic hotel del mateix nom, el regal és la combinació de l’aigua cristal·lina (hi entres i veus com els peixets t’obren pas), la sorra, blanca i suau, i l’ombra d’uns pins que, com rarament passa en una platja, arriba fins on estenem la tovallola. És el pi que “domina les muntanyes i aguaita l’infinit”, que va escriure el poeta local per excel·lència, Miquel Costa i Llobera, en el seu Pi de Formentor. Un poema, sigui dit de passada, que tot pollencí sap recitar i cantar. Un pi emblemàtic i aromàtic que als voltants de les cales es barreja amb el concert de les cigales.

La lenta pujada al calvari

Metàfora dels plaers que paguen penyora, 365 esglaons ens separen, des de la plaça de Martorell, d’una de les ubicacions i mostres d’art sacre més rellevants de Pollença: l’oratori del Calvari. Va ser construït entre el 1795 i el 1799, encara que del seu estil originalment barroc no en queda gairebé res. L’arquitecte Josep Ferragut va donar a l’edifici un estil neogòtic. A l’interior, hi ha un Crist crucificat amb la Mare de Déu als peus documentat al segle XIV. La visita a aquest petit temple i la panoràmica sobre Pollença que ens regala la placeta que hi dóna accés, paga bé la pena de pujar l’escala de tantes alçàries com dies té l’any. Divendres Sant, la representació del Davallament de la Creu, en una silenciosa i multitudinària processó escales avall, talla la respiració.

Des de la platja de Formentor veiem arribar i partir els catamarans que passegen la gent per la mar, des d’on aquest balcó de Pollença té una altra perspectiva. Deixant el balcó, passem pel port, abans d’endinsar-nos en la vida del centre neuràlgic de Pollença. Del Port de Pollença, els pollencins en diuen U moll. És on fan els tractes amb la mar: la pesca i els esports nàutics. El seu passeig de mar, ple de terrasses, ens reclama tardes i vespres de la nostra estada.

Els cafès i terrasses, com la del Club Pollença, les galeries d’art i les botigues del poble de Pollença ens acabaran d’enriquir les hores de matins i tardes, mostrant-nos la vida, mai aturada, de les seves places i carrers empedrats on respirem l’art i la cultura d’un poble que, amb molt bon gust, ha fet del respecte al seu passat una atractiva visita. Pollença, a més, és exemple d’iniciatives ètiques com l’activitat de Colonya Caixa Pollença, una entitat bancària fundada l’any 1880 per Guillem Cifre de Colonya que ja va néixer amb una filosofia solidària, alternativa a l’esperit d’usura que es vincula sovint als bancs i caixes, un exemple a copiar.

La llunyania de Palma ha ajudat Pollença a forjar-se una certa independència, modelada en gran mesura pel seu passat com a antiga colònia anglesa. Així Pollença s’ha fet el seu propi centre de gravetat, amb variants lingüístiques pròpies com el peculiar article “u” (U pi de Sant Antoni). Festes i festivals, fires i mercats omplen un ric calendari que convida a visitar en qualsevol moment de l’any aquest sublim escenari.

Pujar al pi i ballar com àligues

Si una imatge identifica l’esperit de celebració dels pollencins, aquesta és la munió de robes blanques que vesteixen un dels simulacres de moros i cristians més populars del país. Els amics de l’heroi Joan Mas rivalitzen als carrers amb els corsaris, pirates comandats pel Dragut. Rememoren la matinada del 31 de maig del 1550, quan els pirates assetjaren el poble i van causar una gran matança. Tothom va sortir al carrer en camisa de dormir. La festa dels moros i cristians tanca, el 2 d’agost, les festes de la Patrona, en honor de la Mare de Déu dels Àngels. La festa del Pi de Sant Antoni (17 de gener) torna a despertar les passions pollencines al voltant d’un tronc de vint-i-dos metres d’alt que empastifen amb sabó per dificultar l’ascensió cap al cim d’aquells que durant hores proven d’assolir el propòsit. El ball de les àguiles per Corpus i tota la Setmana Santa són un altre espectacle imprescindible de la vila.

www.pollensa.com