Les 13 meravelles de la serra de Tramuntana

Un recorregut pels llocs més imprescindibles d’aquest racó de Mallorca

Autor:
Cecília Lorenzo
5 d'abril de 2022

De l’illa de Sa Dragonera al far de Formentor, aquest paratge natural situat al nord de l’illa de Mallorca està declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco. Ens acompanyeu a recórrer i a conèixer les 13 meravelles de la serra de Tramuntana? 

Algunes platges i cales paradisíaques, però sobretot zones boscoses, miradors espectaculars, llacs i pobles amb encant. Són alguns dels tresors que trobareu en aquest espai natural, el més extens de l’illa de Mallorca. Acull el Parc Natural de Sa Dragonera, diverses àrees naturals d’especial interès (ANEI), les reserves marines de l’illa del Toro i de les Illes Malgrats, i els monuments naturals del Torrent de Pareis i de les Fonts Ufanes. A més, té nombroses finques públiques que es poden visitar, en alguns casos amb itineraris senyalitzats per a senderistes i refugis per allotjar-se. Us animem a descobrir-ne tots els racons. Tot seguit us presentem unes quantes propostes per començar a explorar i a gaudir.

El tramvia de Sóller

El tramvia de Sóller FOTO: Getty Images

1

El tren i el tramvia de Sóller

A Mallorca, un tren amb molta història permet travessar les muntanyes de la serra de Tramuntana i viatjar des de Ciutat fins a Sóller, al nord de l’illa. Un cop al poble, i per acabar de completar la ruta, el més divertit és agafar el tramvia que porta al port de Sóller, situat a cinc quilòmetres del nucli. El tren surt des de l’estació de Palma. Es tracta d’un tren amb tota mena de detalls del principi de segle, com els rètols o els seients de fusta o de pell, que conviden a experimentar un petit viatge en el temps i en l’espai. El recorregut passa per Son Sardina, Son Reus, Santa Maria i Caubet i, després de travessar el túnel Major, arriba al mirador del Pujol d’en Banya. Finalment, arriba a Sóller, on podeu agafar el tramvia del 1913 que arriba fins al port, situat a cinc quilòmetres.

El poble de Deià, immers dins la natura abrupta de la serra de Tramuntana

El poble de Deià, immers dins la natura abrupta de la serra de Tramuntana  FOTO: Getty Images

2

Deià

Al cor de la serra de Tramuntana, aquest poble és famós pel seu tipisme: les cases de pedra amb portes i finestres pintades de colors són molt pintoresques. Hi podeu visitar l’església parroquial de Deià, dedicada a sant Joan Baptista, del segle XIV, i el petit cementiri on hi ha enterrat el famós escriptor anglès Robert Graves i el seu museu, situat a la casa on va viure durant molts anys. Per acabar d’arrodonir l’estada, gaudiu de la posta de sol des del mirador de Can Corraca. Tot un privilegi.

El nucli antic de Llucalcari

El nucli antic de Llucalcari FOTO: Getty Images

3

Llucalcari

Aquest petit nucli de cases de pedra, envoltat de vegetació i amb espectaculars vistes al mar, pertany al municipi de Deià, però està situat a dos quilòmetres de la sortida del poble. La paraula ‘llucalcari’ és d’origen llatí i àrab i es podria traduir com a ‘alqueria del bosc’. Està format per una quinzena de cases de pedra (una de les quals és un conegut hotel), totes elles encantadores. També hi veureu una petita capella de finals del segle XVIII, dedicada a la Mare de Déu d’Agost.

Vista aèria de Sa Foradada

Vista aèria de Sa Foradada FOTO: Getty Images

4

Sa Foradada

La costa de la serra de Tramuntana és plena de racons amb encants. Podeu fer una ruta en cotxe, a peu o en bicicleta vorejant el litoral, passant per tots els miradors que hi ha a tocar dels penya-segats, amb vistes espectaculars a tota la costa nord de l’illa. Destaca especialment Sa Foradada, una península situada també al terme municipal de Deià. Rep aquest nom perquè té un forat visible des de diversos punts de la serra. És un lloc especialment recomanat per a amants de la fotografia!

Les cases de Valldemossa, amb la cartoixa al centre

Les cases de Valldemossa, amb la cartoixa al centre FOTO: Getty Images

5

Valldemossa

Carrers estrets amb cases de pedra a banda i banda, botigues d’artesania i una magnífica cartoixa del segle XIV. Valldemossa destaca per ser una vila pintoresca situada entre boscos, al bell mig de la serra de Tramuntana. És un espai especial, que durant tota la seva història ha atret la mirada d’artistes com Santiago Rusiñol, Frédéric Chopin, George Sand o Rubén Darío. Visiteu-ne la cartoixa, de 1309, i meravelleu-vos amb la seva església, les cel·les dels monjos que la van habitar durant 400 anys, una antiga farmàcia, els jardins i les terrasses i les increïbles col·leccions d’art, com la de l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, amb obres de pintors mallorquins, catalans i espanyols. No oblideu visitar-ne la cel·la número quatre, un petit espai que el compositor i pianista Chopin va llogar el 1838 junt amb l’escriptora George Sand.

www.cartoixadevalldemossa.com 

Vista del puig Major, el cim de la serra de Tramuntana i de Mallorca

Vista del puig Major, el cim de la serra de Tramuntana i de Mallorca FOTO: Getty Images

6

El puig Major

Sabíeu que el puig Major és la muntanya més alta de l’illa de Mallorca? Es troba a la serra de Tramuntana i pujar-hi esdevé una ruta plena de racons meravellosos; tanmateix, només és apta per a persones molt habituades a fer itineraris de muntanya, d’un cert desnivell i amb trams de fortes grimpades. Es pot pujar per diferents llocs. Una de les rutes habituals passa per una base militar, per la qual cosa cal demanar permís. Una altra ruta és la que puja per la serra de Na Rius o serra de s’Almangra, que comença a l’abandonada plataforma del funicular que es volia construir per pujar al puig Major (projecte que afortunadament va quedar en l’oblit), a la carretera de sa Calobra, Ma-2141, abans d’arribar al coll de Cal Reis. El millor és fer l’ascensió amb una persona guia de muntanya que conegui bé el terreny. Un cop a dalt, on hi ha instal·lat un radar propietat de l’Exèrcit de l’aire espanyol, les vistes de l’illa i el mar són espectaculars.

Mirador a la finca de Son Marroig

Mirador a la finca de Son Marroig FOTO: Getty Images

7

Son Marroig

Una de les possessions més famoses de la serra de Tramuntana és Son Marroig. Es tracta d’una finca els orígens de la qual es remunten al segle XVI. Va ser una de les propietats que va adquirir l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria després d’enamorar-se d’aquest racó de la costa nord mallorquina. Es troba en un indret privilegiat davant de la roca de Sa Foradada. La casa i els jardins, que s’usen per a casaments i altres esdeveniments, es pot visitar.

www.sonmarroig.com

El santuari dedicat a Sant Lluc, al bell mig de la serra de Tramuntana

El santuari dedicat a Sant Lluc, al bell mig de la serra de Tramuntana FOTO: Getty Images

8

Santuari de Lluc

Diu la llegenda que la imatge de la verge de Lluc, morena i petita, fou trobada per un pastor i un monjo entre unes roques, al mig de la serra de Tramuntana. Després de construir-se una petita capella, es va edificar l’actual conjunt arquitectònic, que va esdevenir un lloc de peregrinació. Destaca l’Escolania dels Blauets, cor permanent de nens i nenes. A la missa de matines, s’hi interpreta el ‘Cant de la Sibil·la’, un dels esdeveniments més emblemàtics de la Nit de Nadal a l’illa. Avui el santuari disposa d’hostatgeria, i als voltants, s’hi troben bars, restaurants, una àrea recreativa sota un alzinar i Ca s’Amitger, centre d’interpretació de la serra de Tramuntana.

Penya-segats del far de Formentor

Penya-segats del far de Formentor FOTO: Getty Images

9

Cap de Formentor

Els penya-segats de Formentor són un dels paisatges més impressionants de Mallorca. La carretera que els travessa fins a arribar al far passa per alguns miradors on és possible aturar-se a contemplar la vista de l’escarpada costa del nord de l’illa: el de sa Creueta, amb l’illot del Colomer al fons, i la Talaia d’Albercutx, una torre situada gairebé a quatre-cents metres sobre el nivell del mar. També hi podeu descobrir algunes cales entre roques amb aigües cristal·lines, com cala Murta, cala Figuera o cala En Gosalba. Al far hi ha un petit bar cafeteria on podreu prendre un refresc o un cafè.

Vista aèria de cala Tuent

Vista aèria de cala Tuent FOTO: Getty Images

10

Cala Tuent

No deixeu de visitar aquesta platja paradisíaca, situada entre la Punta de sa Corda i el Morro des Forat, a l’ombra del puig Major. Es tracta d’una platja de còdols i grava. Hi podeu arribar en cotxe o a peu des del port de Sóller tot realitzant una excursió anomenada ‘sa Costera’, que voreja el litoral passant per indrets amb unes vistes increïbles al mar.

Panoràmica de la badia de Sa Calobra

Panoràmica de la badia de Sa Calobra FOTO: Getty Images

11

Sa Calobra i el torrent des Pareis

Al cor de la serra de Tramuntana, a aquesta cala s’hi arriba per una estreta carretera de catorze quilòmetres plena de revolts, dotze de vuitanta graus i un (anomenat el ‘Nus de sa Corbata’) de tres-cents seixanta graus. Des de la cala es pot accedir a una petita platja interior de còdols, que es forma a la desembocadura del torrent de Pareis. Des de la cala, s’hi pot arribar a través d’un recorregut de tres-cents metres entre penya-segats. És un espai majestuós, embolcallat de parets de més de cent metres d’alçària. A principis de juliol, s’hi celebra un concert coral.

L’espectacle natural a Ses Fonts Ufanes, a Campanet

L’espectacle natural a Ses Fonts Ufanes, a Campanet FOTO: Getty Images

12

Ses Fonts Ufanes

Viatgeu fins al terme municipal de Campanet, a prop de la població d’Inca, per visitar Ses Fonts Ufanes, un espai declarat Monument Natural. Aquestes fonts són surgències intermitents d’aigua que constitueixen un fenomen natural únic a les illes Balears, ja que es manifesten quan ha plogut uns quants dies, de forma violenta i espontània. Es troben a la finca pública Gabellí Petit de Campanet.

Panoràmica de l’illa de sa Dragonera des de la costa d’Andratx

Panoràmica de l’illa de sa Dragonera des de la costa d’Andratx FOTO: Getty Images

13

Parc Natural de Sa Dragonera

A banda de milers de sargantanes, en aquesta petita illa de Mallorca no hi viu ningú. Aquest bocí de terra té forma de dragó i és l’hàbitat d’una sargantana que només es troba aquí. Una agradable excursió travessa una part de l’illot, des de cala Lledó fins al far de Tramuntana. Des del port d’Andratx o a Sant Elm, al sud-oest de Mallorca salpen els vaixells turístics que porten a l’illa. En uns vint minuts, el vaixell desembarca a la cala Lledó, on hi ha una oficina d’informació del parc, amb una exposició sobre la fauna i la flora de l’illa. Cala Lledó és també el punt de partida de la ruta que porta al far de Tramuntana. Es tracta d’un camí molt agradable, entre pinedes i amb trams que tenen vista sobre el mar, que en poc més de mitja hora arriba al far de Tramuntana.