Al llarg de tota la serra de Tramuntana, els penya-segats i els torrents formen unes cales idíl·liques, d’aigües cristal·lines, que són irresistibles, fins i tot en les èpoques de l’any que fa més fred.
7 cales irresistibles a la Serra de Tramuntana
La Serra de Tramuntana ens ofereix espais naturals únics per gaudir del mar Mediterrani

Les aigües de sa Calobra són d'un blau verdós que la fan encisadora
1
Sa Calobra
És la desembocadura del torrent de Pareis, profusament pintat per tota mena d’artistes des de fa moltes dècades. Platja de sorra, pedra i grava petita, que congrega una gran afluència de banyistes. Des d’Escorca, s’hi arriba per una carretera marejadorament esplèndida: 14 quilòmetres de revolts per uns paratges en què mar i muntanya s’harmonitzen.

A la platja de Formentor hi trobem el celebèrrim hotel Formentor
2
Cala de Formentor
A 14 km del Port de Pollença. Platja de sorra, llarga i estreta. És la platja del mític hotel Formentor, conegut per les Converses Literàries que s’hi celebraren als anys seixanta del segle passat i pels nombrosos hostes il·lustres que ha allotjat. Aquests són els paisatges que el poeta Miquel Costa i Llobera va poetitzar en la seva obra. Des del Port de Pollença, l’accés és fàcil tant amb cotxe privat com amb transport públic.

A la cala Estellencs hi abunden amb antigues cases de pescadors i petites barques de pesca
3
Cala Estellencs
És una cala de pedra i roca, freqüentada sobretot per mallorquins, amb antigues cases de pescadors i petites barques de pesca. És als peus del puig de Galatzó, escenari de les malifetes del llegendari Comte Mal. De fàcil accés, tant amb cotxe privat com transport públic. S’hi arriba per una carretera estreta i empinada que surt del poble d’Estellencs. Té pàrquing.

Cala Murta es troba envoltada d'alzinars i pinars
4
Cala Murta
Situada a 15 km del Port de Pollença, ja a la península de Formentor. Platja semicircular de grava i de sorra. Envoltada de penya-segats, alzinars i pinars. L’accés per carretera és fàcil, però com que aquests terrenys són de propietat privada, els últims dos quilòmetres s’han de fer a peu per un camí asfaltat.

Cala Banyalbufar viu envoltada d'escarpats penya-segats
5
Cala Banyalbufar
Està situada a 17 km de Valldemossa, un dels pobles amb més encant –i més turistificats– de la serra. La zona per als banyistes, de pedra, és llarga i estreta. L’indret està dominat pels alts i escarpats penya-segats. També pels pins, molts d’ells deformats pel vent, que hi pega amb força. És a mig quilòmetre de distància del nucli urbà de Banyalbufar.

Cala Tuent és una de les platges més belles de la costa nord
6
Cala Tuent
A 4 km de Sóller, als peus del puig Major, el cim més alt de totes les Balears. Els encants paisatgístics —els pinars densos, les aigües cristal·lines— fan que sigui molt freqüentada per banyistes locals i per turistes. La platja és majorment de pedra i graveta. Des d’Escorca, s’hi arriba per una carretera molt sinuosa i que fa baixada.

La cala Sant Vicenç és un conjunt de quatre petites platges
7
Cala de Sant Vicenç
És, en realitat, un conjunt de quatre petites platges: cala de les Barques, cala Molins, cala Clara i cala Garbó. Tot i els nuclis residencials i turístics que s’hi han construït, encara pot apreciar-s’hi la bellesa que va inspirar artistes com Rusiñol i Sorolla. Hi ha una necròpolis de coves que data de l’edat del bronze (1700-1500 aC). Des de Pollença, s’hi accedeix fàcilment amb cotxe. Hi ha pàrquing.
Aquest article es va publicar en el número 217 del Descobrir (Març 2016)