Sens dubte, les Illes Balears són un dels indrets més especials del Mediterrani. Si heu visitat l'arxipèlag, segur que ja coneixeu les seves platges fantasioses i les muntanyes imponents que s'hi alcen. Molt probablement, però, no haureu tingut l'oportunitat d'observar els protagonistes d'aquesta llista, molts en regressió o perill d'extinció. La singularitat de l'arxipèlag, antigament connectat al continent, fa que hi hagin evolucionat més de 300 espècies animals, exclusives de la regió. Avui, us descobrim set animals endèmics de les Balears que potser desconeixíeu, perquè pugueu apreciar encara més el valor d'aquestes illes. Des de belles aus fins a sargantanes pintades de mil colors, segur que més d'un integrant de la llista us desperta la curiositat. Endavant!
7 animals endèmics de les Balears que potser no coneixies
Us proposem descobrir la increïble fauna pròpia de les Illes
Les poblacions d'aquesta espècie poden presentar mides i coloracions diverses
1
Sargantana balear
La sargantana balear ('Podarcis lilfordi'), altrament coneguda com a 'sargantana gimnèsica', és un rèptil de la família dels lacèrtids. Aquest animal peculiar habitava antigament gran part de les Balears, però actualment només es pot trobar a certs illots de Mallorca, Menorca i Cabrera. Malauradament, la introducció a les illes grans de serps i altres depredadors van fer que s'hi extingís. Com que les poblacions dels illots estan molt aïllades entre si, se n'han pogut diferenciar més de 20 subespècies, de mides i colors diferents. Algunes poblacions són classificades com a vulnerables, i d'altres estan en perill crític d'extinció.
El busqueret, un dels únics animals d'aquesta llista que no està amenaçat
2
Busqueret coallarg
El busqueret coallarg, o tallareta balear ('Sylvia balearica'), és una au d'uns 13 cm de longitud, lligat a les garrigues de marina, boscos poc densos i zones de muntanya de les Balears. El podreu identificar pels seus tons grisos, més pàl·lids al ventre, l'anell ocular vermell, el bec amb franges grogues i les potes ataronjades. Abans es considerava una subespècie de la tallareta sarda ('Sylvia sarda'), però des de 2001 es considera una espècie diferenciada. El busqueret és habitual a l'arxipèlag, i no està amenaçat.
El ferreret, actualment en perill crític d'extinció
3
Ferreret
Només localitzable als torrents i gorgs de la serra de Tramuntana, a Mallorca, el ferreret ('Alytes muletensis') és un autèntic fòssil vivent. Aquest curiós amfibi ha evolucionat de manera diferent als seus relatius continentals: pon ous molt grossos, no segrega toxines i té un creixement molt lent. Els fòssils demostren que solia habitar tot Mallorca, però l'acció humana, sigui amb la introducció d'animals o modificant el curs dels torrents, ha fet retrocedir l'espècie. Actualment, aquesta joia biològica està en perill crític d'extinció.
En algunes subespècies la coloració de la pell de la sargantana de les Pitiüses és espectacular
4
Sargantana de les Pitiüses
Aquesta espècie de sargantana ('Podarcis pityusensis') és l'únic vertebrat originari de les illes Pitiüses. És un rèptil relativament gran si el comparem amb els seus parents continentals; pot arribar a fer fins a 20 centímetres de la boca fins al final de la cua. Tal com passa amb la sargantana balear, la multitud de poblacions diferents, sovint en illots aïllats, ha propiciat l'aparició de moltes subespècies. Algunes, com les d'Es Vedrà, llueixen escames de tons molt espectaculars, mentre que d'altres poden ser de color negre o beix clar, per mimetitzar-se amb l'entorn, com passa a l'illa del Caragoler. Per ara, és considerada gairebé amenaçada.
El nom del caragolí fa referència a l'aparença de la seva closca, semblant al ferro oxidat
5
Caragolí rovellat
Localitzable a Mallorca i Menorca, aquest increïble caragolí ('Tudorella ferruginea') és fàcilment identificable per la seva aparença estriada i molt enroscada, amb cinc o sis voltes. La base de la closca presenta uns tons semblants als del ferro rovellat, d'aquí ve el seu nom, mentre que la punta sol lluir colors ataronjats. Una peculiaritat d'aquesta espècie tan interessant és la presència l'opercle, una mena de tap que l'animal tanca quan es refugia, com fan els corns marins. Sortosament, la població és estable i no es tem per la seva conservació.
Tot i que es pot albirar a la costa peninsular, aquest ocell només cria a les Illes
6
Baldriga balear
La baldriga balear ('Puffinus mauretanicus') és una au marina que només cria a les Illes Balears, especialment a Formentera. Distingible pels seus tons xocolata a les parts superiors, i més clars a les inferiors, l'espècie presenta una longitud total d'uns 35 cm, amb una envergadura que ronda els 80 cm. Té el cap petit, i el bec allargat i gris. Podeu arribar a observar-ne grups molt nombrosos, però, malgrat això, es tracta d'un animal en perill crític d'extinció. El fet que tingui una població molt localitzada, i que sigui una espècie de reproducció escassa, la fan molt vulnerable.
Els escarabats del gènere 'Timarcha' presenten un cos bombat i potes allargades
7
Escarabat de sang
Els escarabats de sang són un gènere de coleòpters de cos bombat i potes llargues, dins la família dels crisomèlids. En concret, avui us parlem del 'Timarcha balearica', únic representant balear del gènere i en regressió, com tants altres integrants del rànquing. Aquest escarabat, gros i vistós, és endèmic de Mallorca i Menorca, i es pot trobar en tota mena d'hàbitats, menys als boscos. Sovint és de color verd fosc, però també en podeu trobar de negres, violacis o blavosos. El seu nom es deu al fet que, quan se sent amenaçat, es queda immòbil i segrega un líquid vermell tòxic. Un animal ben curiós!