Hèsta d'Aran
El 17 de juny és la Hèsta (‘festa’) d’Aran, la commemoració de la restitució, el 1991, del Conselh Generau 157 anys després de la seva supressió. Representants de cada terçon desfilen amb el seu pendó fins a les restes del santuari de Santa Maria de Mijaran. És una cerimònia molt vistosa, atès que el síndic i els conselhèrs van vestits amb la capa negra i, després dels parlaments i de cantar l’himne, Montanhes araneses, hi ha una acolorida exhibició de balls tradicionals amb la vestimenta típica de la vall. És l’emotiu tret de sortida a la temporada d’estiu.
Nit de foc
A Les, la nit de Sant Joan comença per Sant Pere (Sant Pèir). Literalment. El 29 de juny es planta el tronc d’un immens avet despullat de fulles i branques a la plaça deth Haro. És l’haro que cremarà l’any següent. Antigament, l’arbre el portaven del bosc al poble els homes que s’havien casat durant l’any. Era un ritual de fertilitat. Les joves parelles feien ofrenes florals a l’Haro: una creu i una corona perquè fructifiqui la unió. El 23 de juny serà cremat en una cerimònia que forma part de les festes del foc, les falles, declarades patrimoni mundial per la Unesco. És la nit més curta de l’any, però es fa durar amb ball a la plaça i el tradicional vin caud, un vi calent que reconforta quan es troba a faltar el sol. A Arties també és una nit important. Eth Taro és una mica diferent. El tronc no és tan llarg com a Les perquè aquí es farà caure amb el foc i se saltarà una vegada i una altra. Antigament, era arrossegat en flames fins a la plaça d’Urtau, que és on ara comença la festa de Sant Joan.
La Santa Creu
Les festes de la Santa Creu són unes de les més autèntiques de la vall. Cada tres de maig es donen cita a l’església de Sant Andrèu de Salardú gent d’aquesta població del Naut Aran, però també de Gessa, Arties, Garòs, Bagergue, Tredòs, Unha, Baqueira i Montgarri. Cada poble treu en processó la seva creu. A l’exterior del temple, després que totes les creus es trobin, es balla Eth Balhano, una dansa recuperada que antigament formava part de la cerimònia que es fa a l’interior de l’església.
Setmana Santa a Bossòst
Totes les poblacions araneses han perdut les processons de Setmana Santa. Totes? No! Com en el cas de la mítica aldea gal·la d’Astèrix i Obèlix, n’hi ha una que ha resistit el pas del temps impertèrrita: Bossòst. Divendres Sant, aquest municipi del Baish Aran es converteix en l’epicentre de la cultura popular i religiosa de la vall. A les deu del matí se celebra la processó del Via Crucis i a dos quarts d’onze de la nit, la del Sant Enterrament.
Aquest article es va publicar en el número 275 del Descobrir (Febrer 2021)