4 rutes gastronòmiques per l’Urgell

Propostes diverses per descobrir el territori a mossegades

Autor:
Redacció Descobrir per a Turisme Urgell
8 d'abril de 2022

Els torrons d’Agramunt, les fruites, l’oli i el vi són alguns dels productes estrella de l’Urgell. Si això ho combinem amb els atractius turístics que hi ha a les conques dels tres rius que travessen la comarca, a banda de la plana d’Urgell, ens surten quatre rutes gastronòmiques que us permetran descobrir a mossegades les bondats d’aquest territori. Visites a finques agrícoles, cellers i molins d’oli; però també, descobertes de pobles medievals com Guimerà, de restes arqueològiques com les de l’antiga ciutat ibera del Molí d’Espígol a Tornabous, de rutes naturals com la dels secans de Belianes-Preixana o de castells com el de Montclar d’Urgell o el de Montfalcó d’Ossó. Comencem?

Fabricació de xocolates Jalonch

Fabricació de xocolates Jalonch FOTO: Jordi Play

1

La ruta nord-est: el riu Sió i els torrons d’Agramunt

Agafant el riu Sió des de Bellver d’Ossó i resseguint-lo per Ossó de Sió, Peraltes, Castellnou d’Ossó i Puigverd d’Agramunt, anireu a parar a Agramunt, l’epicentre de la IGP Torró d’Agramunt. Terra de torronaires i xocolaters, a aquesta localitat podreu fer una descoberta completa d’aquest dolç tan tradicional i reconegut, tant en les versions més tradicionals com amb els torrons d’autor que aposten per la creativitat i la innovació. Al Museu del Torró i la Xocolata, podreu conèixer la història d’aquest producte originari de la rebosteria àrab i el perquè de la tradició torronaire i xocolatera d’Agramunt. 

La xocolata a la pedra és un altre producte gastronòmic que cal tenir en compte. Entre d’altres establiments, és parada obligatòria La Casa de la Xocolata d’Agramunt, un espai ideal per a gormands, ja que és la xocolateria més antiga d’Europa. Podeu completar la ruta per Agramunt amb una visita a l’església romànica de Santa Maria i l’Espai Guinovart.   

Ja fora d’Agramunt, us recomanem anar fins a l’antic molí fariner de Castellnou d’Ossó (el Molí del Marquès), inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. I, com a bona zona de castells que és, hi ha la possibilitat de reviure l’encant medieval en alguns dels carrers, castells i torres de defensa, disseminats pels diferents pobles de l’entorn.  

Veure'n més
El canal d’Urgell

El canal d’Urgell FOTO: Turisme Urgell

2

La ruta centre i nord-oest: el riu Ondara, terres fèrtils

Aquest itinerari us interessarà si voleu visitar productors locals de productes de proximitat —com la mel, les galetes artesanes, l’oli d’oliva, els formatges o la fruita seca— i si voleu visitar Tàrrega, la capital de l’Urgell, i tastar-ne els tradicionals cocs, fets amb massa de pa i farcits amb hortalisses de proximitat. Però anem a pams. El recorregut del riu Ondara passa pel Talladell, Tàrrega, Vilagrassa i Anglesola, on es perd entre els regadius del canal d’Urgell. Ja fora del curs de la llera del riu i anant cap al nord, podeu continuar la ruta, ara molt més plana, per Tornabous, la Fuliola, Boldú i Castellserà.  

Si us interessa descobrir-ne l’espai agrícola, teniu diverses opcions. La zona d’Anglesola-Vilagrassa està dominada pel conreu cerealista extensiu i noves plantacions d’ametllers. Tornabous i Castellserà també tenen una base important d’agricultura: blat de moro, blat, alfals i arbres fruiters. Per endinsar-vos en aquests productes, podeu visitar alguna de les cases pairals de la zona o anar al Museu d’armes i eines del camp de Josep Pané, a la Fuliola. A l’estiu, us recomanem que us endinseu al laberint del panís o blat de moro, de Castellserà, on també, tot l’any, podreu conèixer de primera mà com s’elaboren alguns productes de proximitat —com la mel, les galetes artesanes, l’oli d’oliva, els formatges, la fruita seca i, fins i tot, els calçots de conreu local. En canvi, si hi aneu a l’inici de la primavera, tingueu en compte que a Anglesola i Tornabous organitzen rutes guiades per veure els arbres fruiters en floració.

Més enllà dels productes, podeu combinar la descoberta gastronòmica amb les rutes turístiques autoguiades i senyalitzades amb codis QR que hi ha a Anglesola o la Fuliola, visitar el Museu Comarcal de l’Urgell a Tàrrega o les restes arqueològiques de l’antiga ciutat ibera del Molí d’Espígol a Tornabous. 

Veure'n més
El secà de Bellpuig

El secà de Bellpuig

3

La ruta central: la Plana i la fruita

Ens centrem ara en Bellpuig, Preixana i Belianes —el territori més pla, i d’ús eminentment agrícola, de l’Urgell. Conreus de regadiu com el panís, la fruita o les hortalisses us convidaran a diferents sortides, com la de la sidra artesana RB, a Preixana, l’única que s’elabora a les Terres de Lleida. Una bona manera de descobrir i donar valor afegit a una fruita tradicional, que dona pas a una beguda diferenciadora elaborada amb matèria primera de proximitat.

Una altra beguda que us pot captivar a la zona són les cerveses artesanes que elaboren a la cerveseria Matoll, a Belianes, i que forma part de la Ruta de la Cervesa Artesana de Lleida. No en marxeu sense tastar algunes de les seves propostes que fan servir productes locals, com la flor de saüc, o la cervesa envellida en barriques de vi Costers del Segre. 

En aquesta zona, heu d’incloure una visita als secans de Belianes-Preixana, una extensa zona de protecció per als ocells. Si voleu descobrir la tradició de la vida rural, passeu per l’Ecomuseu de Belianes o pel molí vell de Bellpuig, on abans es molia el gra. També podeu endinsar-vos en el món de l’oli amb la visita a un antic molí, a Belianes.  

Per acabar, un cop a Bellpuig, seguiu l’olor dolça que us portarà fins als caramels i confits que elabora la fàbrica Viuda Pifarré des de fa més d’un segle. A banda de dolços, als restaurants de la zona podreu tastar plats d’arrel tradicional, com un melós de vedella, uns popets amb ceba o un foie-gras semicuit casolà amb melmelades, entre moltes altres propostes. 

Veure'n més
La vall del Corb

La vall del Corb FOTO: Turisme Urgell

4

La ruta del sud: el riu Corb, vins i oli

Aquesta ruta és ideal per als amants de l’enoturisme que volen combinar els tastos de vi amb la descoberta de molins d’oli i visites patrimonials de primer ordre, amb joies com Guimerà o el monestir de Vallbona de les Monges. Tradicionalment, la vall del Corb ha estat una terra de vinyes i vi, i ara és una zona ideal per descobrir els sabors de l’Urgell en els seus cellers, molins d’oli i restaurants, on és possible tastar plats elaborats amb l’oli DOP les Garrigues i acompanyar-los amb els vins de la DO Costers del Segre. 

Aquest territori agrupa poblacions com Verdú, Sant Martí de Riucorb, Vallbona de les Monges, Rocallaura, els Omells, Guimerà, Ciutadilla, Nalec, Rocafort de Vallbona, el Vilet, Sant Martí de Maldà i Maldà. En la majoria d’aquests municipis, podreu visitar les cooperatives que ofereixen tastos de vi i oli i també comercialitzen els seus productes.   

Més concretament, una parada imprescindible d’aquesta zona és el poble medieval de Guimerà, on també podreu fer descobertes interessants d’embotits i de pa. A Verdú heu d’aturar-vos-hi per descobrir la ceràmica negra, marca de qualitat artesana per a la comarca de l’Urgell. A la localitat trobareu molts exemples de càntirs i altres objectes de parament de la llar. Els apassionats del turisme ornitològic trobareu a Vallbona de les Monges un centre d’interpretació dels ecosistemes i la biodiversitat, l’Espai Maldanell, situat en un antic molí. 

Veure'n més