8 racons on enamorar-se del delta de l’Ebre

Us proposem vuit indrets per gaudir al màxim del Parc Natural del Delta de l’Ebre

Autor:
Cecília Lorenzo
10 d'abril de 2021

Platges solitàries, barraques tradicionals, flamencs alçant el vol a les llacunes, pobles de casetes blanques on sembla que el temps s’hagi aturat. Són estampes habituals i evocadores a l’abast de tothom qui es passegi pel territori de gairebé vuit mil hectàrees que forma aquest parc natural de gran i singular riquesa paisatgística. Des de l’Ampolla, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Poblenou del Delta o Sant Carles de la Ràpita és senzill endinsar-se per les carreteres locals i les pistes que solquen els camps d’arrossars i voregen aiguamolls i llargues platges de dunes i canyissars. De ben segur que us enamorareu d’aquests vuit racons i en descobrireu molts d’altres.

8 racons on enamorar-se del delta de l’Ebre - El far del Fangar, un dels símbols arquitectònics del delta de l'Ebre

8 racons on enamorar-se del delta de l’Ebre - El far del Fangar, un dels símbols arquitectònics del delta de l'Ebre  FOTO: Wikimedia Commons

1

Far del Fangar

La punta del Fangar, a l’extrem nord del delta de l’Ebre, és un dels espais naturals més singulars de Catalunya. El seu aspecte, gairebé desèrtic, amb el far vermell i blanc, solitari, envoltat d’extensos sorrals, el converteix en un escenari màgic. S’hi arriba des de Deltebre per la carretera local que porta a la platja de la Marquesa. Des d’aquí fins al far hi ha quatre quilòmetres que cal recórrer a peu travessant tota la península entre dunes de sorra fina i daurada.

La llacuna de l’Encanyissada és la més extensa de tot el parc natural - La llacuna de l'Encanyissada és la més extensa de tot el parc natural

La llacuna de l’Encanyissada és la més extensa de tot el parc natural - La llacuna de l'Encanyissada és la més extensa de tot el parc natural  FOTO: Cecília Lorenzo

2

Llacunes de la Tancada i l’Encanyissada

Són l’ànima del Delta. Hi nien i s’aturen diverses espècies d’ocells i configuren un paisatge peculiar, que canvia amb la llum del sol i forma grans miralls d’aigua envoltats de canyissars. Per anar a totes dues, el millor és deixar el cotxe a la Casa de Fusta (on hi ha un restaurant, lloguer de bicicletes i barques de perxar) i arribar-hi a peu o en bicicleta. També podeu llogar uns binocles, que us serviran per contemplar els ocells des dels diferents observatoris que hi ha a tocar de les llacunes.

Posta de sol des de l’embarcador de la platja del Trabucador

Posta de sol des de l’embarcador de la platja del Trabucador  FOTO: Getty Images

3

Platja del Trabucador

Aquesta llarga platja de dunes, envoltada de mar pels dos costats, és sempre un lloc bonic i especial per fer-hi una passejada o contemplar flamencs. És també un espai molt freqüentat per aficionats del surf de vela i el surf d’estel, que aprofiten el vent de la zona i omplen el mar i el cel dels colors llampants de les seves veles i els seus estels. L’indret us semblarà el paradís a mitja tarda, quan la llum del sol esdevé daurada i finalment tenyeix de tons vermells el cel i el mar.

Fins al 2003, Poblenou del Delta, creat el 1956, es va dir Villafranco del Delta

Fins al 2003, Poblenou del Delta, creat el 1956, es va dir Villafranco del Delta  FOTO: Getty Images

4

Poblenou del Delta

Cases blanques de poca alçària i palmeres són protagonistes a Poblenou del Delta, un petit poble situat al cor del Delta, enmig dels camps d’arrossars i a tocar de les llacunes de la Tancada i l’Encanyissada. Destaquen l’església, al mig del nucli, els carrers enjardinats i els restaurants, hotels i cases rurals, situats en les típiques cases del poble, d’estil colonial. Us enamorareu dels seus patis interiors i, si tasteu els arrossos que serveixen als seus restaurants, voldreu tornar-hi.

Algunes muscleres ofereixen visites guiades, degustacions i dinars

Algunes muscleres ofereixen visites guiades, degustacions i dinars  FOTO: Getty Images

5

Les muscleres

Les muscleres de la badia del Fangar i la dels Alfacs són estructures que formen part indestriable del paisatge del Delta. Visitar-les és una experiència que us permetrà visitar la zona d’una altra manera, descobrir els secrets del cultiu de les ostres i els musclos i… tastar-los! El Musclarium i L’Avi Agustí, des de Sant Carles de la Ràpita, o Mirador Badia, des de l’Ampolla, són algunes de les muscleres que ofereixen degustacions i dinars a base de musclos, ostres i també arrossos i altres menjars típics. Hi podreu arribar o bé per lliure amb una embarcació pròpia o llogada, o també amb les ‘golondrines’ o vaixells turístics que surten des de Sant Carles de la Ràpita o l’Ampolla.

Les passarel·les de fusta permeten arribar còmodament a diferents trams de la platja

Les passarel·les de fusta permeten arribar còmodament a diferents trams de la platja  FOTO: Getty Images

6

Platja de Riumar

Encara queden platges gairebé verges al delta de l’Ebre. Una d’elles és la de Riumar, una llarga llengua de sorra on es pot gaudir d’una platja de sorra fina, d’aigües poc profundes i sense massificacions enmig d’un atractiu paratge natural protagonitzat per dunes i canyissars. A prop hi ha la desembocadura de l’Ebre, d’on surten les barquetes turístiques, i la urbanització Riumar, amb xalets d’una planta, restaurants, botigues i allotjaments.

El petit far del Garxal, a tocar de la desembocadura de l’Ebre - El petit far del Garxal, a tocar de la desembocadura de l'Ebre

El petit far del Garxal, a tocar de la desembocadura de l’Ebre - El petit far del Garxal, a tocar de la desembocadura de l'Ebre  FOTO: Getty Images

7

El Garxal

El Garxal és el nom d’una de les llacunes del Delta, però també d’una zona i d’un far, on hi ha un dels millors miradors de la desembocadura de l’Ebre. S’hi arriba des de Riumar, prenent un camí de 2,5 km a peu o en bicicleta. Primer trobareu la llacuna i després el far. A prop de l’inici del recorregut hi ha el Muntell de les Verges, una duna de cinc metres d’alçària amb un monument a les marededeus relacionades amb el riu Ebre. L’altitud del lloc permet veure la famosa illa de Buda i la llacuna que hi ha al seu interior.

Flamencs emprenent el vol a la bassa de les Olles

Flamencs emprenent el vol a la bassa de les Olles  FOTO: Getty Images

8

La bassa de les Olles

És la llacuna més petita del delta de l’Ebre i l’antiga desembocadura del riu. Hi podreu arribar en cotxe des de l’Ampolla en direcció Deltebre. Un cop allà, una pista permet endinsar-se en l’espai natural, que és com un delta de l’Ebre amb miniatura, amb arrossars, dunes, zona de platja i la llacuna, que es pot rodejar caminant o en bici a través de camins i passarel·les de fusta. Hi podreu veure pontones, que són les típiques barques de pescadors del Delta, o usar els observatoris per veure ocells de diferents espècies.