La vall d'Àssua amb ulls d'ovella

La transhumància de les ovelles a l'estiu ens manté arrelats a una cultura ancestral

Autor:
Vanesa Freixa Riba
Al setembre, quan és el moment de recollir-les, cada ramader agafa les seves ovelles gràcies al triador, una espècie d’embut que ajuda a separar els caps de cada ramat
Al setembre, quan és el moment de recollir-les, cada ramader agafa les seves ovelles gràcies al triador, una espècie d’embut que ajuda a separar els caps de cada ramat FOTO: Oriol Clavera
25 d'abril de 2024
Són dos quarts de nou del matí. El Marc, pastor de muntanya, ja té preparat el ramat de 5.000 ovelles a punt de baixar al triador. És 29 de setembre, Sant Miquel, i com marca la tradició és hora de recollir la ramada que ha passat tot l’estiu a les pastures de muntanya. És el moment de retornar cada ramat als seus corrals a la vora dels pobles. Cal triar; és a dir, separar les ovelles que són d’un ramat, d’una casa. Ho fan amb una eina magnífica per la seva senzillesa: