Gerri de la sal: una fàbrica al cor de l'alta muntanya

La història d'un producte de primera necessitat al Pirineu

Autor:
Oriol Beltran
Gerri de la Sal, ara Davant del monestir benedictí de Santa Maria de Gerri, a l’altra banda de la Noguera Pallaresa
Gerri de la Sal, ara Davant del monestir benedictí de Santa Maria de Gerri, a l’altra banda de la Noguera Pallaresa FOTO: Mariano Cebolla
25 de setembre de 2007
La sal ha estat, durant segles, un producte de primera necessitat. A les comarques de l’Alt Pirineu, la viabilitat de la ramaderia depenia de l’accés a aquest preuat producte. La sal és un element essencial en l’alimentació del bestiar, que la requereix com a suplement en una dieta de pastures pobres en minerals. A Gerri de la Sal, l’aprofitament d’una font salada, qualitat que adquireix un curs d’aigua subterrània en dissoldre formacions de sal gemma presents en argiles, va