4 secrets de tardor a la vall de Tírvia

Bones vistes, una ruta i algunes curiositats. Us descobrim els tresors amagats d’aquesta zona del Pallars.

Text:
Núria Garcia Quera
16 de novembre de 2020
Guardar a favorits

A la tardor, moltes cases de segona residència han quedat buides i de poques xemeneies en surt fum. Un fum que alguns matins queda enganxat al fons de la vall, com si volgués escalfar la gent que es prepara per a l’hivern. Als horts ja només hi queden cols, apis, porros, espinacs i potser alguna pastanaga o patata que encara falta collir. També́ persisteixen algunes flors que aviat quedaran sepultades per la neu. És la descripció del que veurem a la tardor si anem a la vall de Tírvia, una zona que conserva autenticitat i cinc secrets.

L'ermita de la Mare de Déu de la Serra té les millors vistes a la vall de Tírvia

L'ermita de la Mare de Déu de la Serra té les millors vistes a la vall de Tírvia  FOTO: Roger Rovira Rius

1

L’ermita de la Mare de Déu de la Serra

L’ermita de la Mare de Déu de la Serra és una bona platea per sorprendre’s amb l’espectacle que ens regala la natura: la vall de Tírvia, enlairada sobre la Noguera de Cardós, és una gran catifa de fulles de colors ocres i vermells. Els nuclis de cases de pedra i teulades de pissarra són el colofó d’aquesta estampa bucòlica on la vida continua el seu ritme abans que arribi el rigorós fred de l’hivern.

Entorn natural de Farrera

Entorn natural de Farrera

2

El camí d’Alendo

Una bona manera de copsar la tardor és fer a peu el camí d’Alendo, llogaret situat a 1.305 m, en un tossal. Hi arribareu per un camí fàcil des de Farrera, ple d’arbres que, a aquesta època trobareu tenyits de tons ocres, taronges i marrons. Un cop al poble, hi destaca l’església romànica de Santa Eulàlia d’Alendo, una mica separada del nucli principal. És un dels pobles més antics documentats de la Coma de Burg, municipi al qual pertany.

Panoràmica del poble de Tírvia

Panoràmica del poble de Tírvia  FOTO: Getty Images

3

Els 7 pobles de la vall

Des de l’ermita de la Mare de Déu de la Serra també es veuen els set pobles que omplen de vida la vall: si mirem cap al nord-oest, treuen el cap Farrera i Alendo; a la dreta, Burg; a l’esquerra, Mallolís, i als nostres peus, Montesclado, Glorieta i Tírvia. Són petits, però encantadors, i us diríem que cal visitar-los tots. A Farrera, no us perdeu el campanar de Sant Roc de Farrera, que té la peculiaritat que és també el portal per on s’accedeix a la població.

Les ovelles tornen al corral

Les ovelles tornen al corral  FOTO: Maria Rosa Vila

4

Les ovelles als estables

A la tardor, el bestiar torna als corrals. És hora, per exemple, que les ovelles que a la primavera i a l’estiu han estat pasturant pels camps, tornin a recer. Quan aneu a l’ermita de la Mare de Déu de la Serra, fixeu-vos que a sota hi ha un pas comptador de les ovelles que pujaven a les pastures de muntanya o es desplaçaven a Castellbò.