Amb raquetes de neu per la Cerdanya

Boscos d’avets emblanquinats, estanys gelats, prats d’alta muntanya i cims coberts de neu verge. Són els escenaris d’aquesta passejada a l’estació d’esquí nòrdic d’Aransa fins al mirador del pla de Llet.

Autor:
Cecília Lorenzo
Amb raquetes de neu per la Cerdanya.
Amb raquetes de neu per la Cerdanya. FOTO: Cecília Lorenzo
25 de desembre de 2015

Sense fer ús de telecadires o remuntadors, les raquetes ens permeten gaudir dels paisatges d’hivern més autèntics i verges evitant aglomeracions i sense necessitat de ser cap expert. Tan sols cal tenir ganes de caminar i calçar-se un parell d’aquests ginys per accedir a paratges de conte com els d’Aransa, una estació d’esquí de fons que disposa d’un parell d’itineraris per fer amb raquetes: un arriba al pla de les Pollineres (de 7,6 km) i l’altre al mirador del pla de Llet (6,8 km). Tan sols cal seguir els senyals per anar avançant, entre els arbres, creuant rius glaçats i travessant prats nevats sense por de perdre’s.

Els primers metres en pla ens ajuden a acostumar-nos a caminar amb les raquetes als peus, sobretot als més petits, que han d’aprendre a no ensopegar o trepitjar una raqueta amb l’altra, coordinar cames i braços, ajudant-se amb els bastons, que serveixen com a punts de recolzament, tant a les pujades com a les baixades més inclinades. El primer que hem de fer és prendre la pista que passa per davant del refugi del Fornell (on hi ha els serveis de l’estació i un bar-restaurant), però de seguida la deixem per agafar un camí que s’endinsa al bosc, a mà esquerra, en sentit nord-oest, senyalitzat amb marques vermelles. Amb els nens és engrescador jugar a trobar els senyals, marcats als arbres. El camí va pujant lleugerament, així que cal alliberar el taló de les raquetes i fer servir els bastons per no fer tanta força amb les cames.

Cal seguir les marques de l’itinerari en tot moment, mentre ens endinsem de ple en un paisatge alpí. Sembla que siguem a Finlàndia! Fent ziga-zagues entre avets, travessant algunes pistes més amples condicionades per a l’esquí nòrdic i creuant rius gelats a través de petits ponts, anem guanyant altura fins a arribar al coll de Queralt, que amb 2.037 metres, que és un indret magnífic per fer un descans i gaudir de la vista. És el moment de decidir si seguim endavant fins al mirador del pla de Llet, tenint en compte si el gruix de neu és l’adequat i el nostre estat de forma i el dels infants. Cal dir que l’esforç final val la pena. Al cim del mirador del pla de Llet, situat a 2.145 metres d’altura, es té una magnífica vista de la serra del Cadí, les muntanyes dels voltants i els pobles de la zona del Baridà, que des d’aquí semblen minúsculs. El camí de tornada és el mateix que hem fet, ara de baixada.

Pas a pas

  1. Sortida

    Refugi del Fornell. La pista surt de davant del bar-restaurant, però la deixem de seguida per enfilar un camí que indica la direcció al mirador, senyalitzat amb marques vermelles.

  2. Km 2,6

    Arribem al coll de Queralt, un punt situat a 2.037 metres d’altura, des d’on es té una vista esplèndida de l’entorn.

  3. Km 3,2

    Ja som al mirador del pla de Llet, un indret amb una vista privilegiada sobre el Baridà, la serra del Cadí i les muntanyes dels voltants. El camí de tornada és el mateix que hem fet per arribar fins aquí.

  4. Km 6,4

    Baixem pel mateix camí d’anada fins a arribar al coll de Queralt i finalment al punt d’inici de la ruta, al refugi del Fornell.

Fitxa tècnica

Dificultat

Distància

6,4 km

Desnivell

281 m

Durada

3 h i 30 min

Itinerari

Refugi del Fornell – coll de Queralt – mirador del pla de Llet – coll de Queralt – refugi del Fornell

Com arribar-hi

AMB cotxe

Des de la Seu d’Urgell, Bellver de Cerdanya o Puigcerdà, arribem per l’N-260 fins a Martinet. Un cop a Martinet, ens desviem per l’L-4036 en direcció a Lles de Cerdanya. Aproximadament a mig camí, prenem la carretera local fins a Arànser i, un cop al poble, agafem la pista asfaltada que porta fins a l’estació d’esquí nòrdic d’Aransa.

AMB autobús

Els autobusos de l’Alsina Graells (alsa.es) arriben fins al poble de Martinet. Des de Martinet només es pot arribar a l’estació d’Aransa en vehicle particular o amb taxi (www.taxicerdanya.com).

Descarrega't el track

Altres rutes

Ruta amb nens

Carrer del Mas de Bondia.

Visita a la vila closa del Mas de Bondia

Mas de Bondia és una vila closa atípica per la seua estructura al voltant d’un sol carrer. Passejar pels seus rodals és una bona manera d’acostar els més petits a l’agricultura i els cultius mediterranis més tradicionals.

Els atractius naturals al voltant de Durro i Barruera faran les delícies dels més petits.

Caminar entre fauna i romànic a la Vall de Boí

Durro és un dels pobles més tradicionals i estratègics de la Vall de Boí. Amarat de romànic, acull una ruta de fauna salvatge que ens convida a endinsar-nos en un frondós pinar que farà les delícies dels més petits.

Explorem el bosc de les Bruixes.

De l’Argentera al bosc de les Bruixes

Aquest recorregut assequible per fer amb els més petits ens permet endinsar-nos en un món màgic i misteriós, el de les bruixes i bruixots que antigament habitaven les coves i balmes de la zona

Els paisatges de la ruta són ben àrids i registren un contrast de temperatures entre estacions.

Mas de Melons, una immersió als secans

Els cereals, els arbusts —com els coscolls, el romaní i el timó— i els guarets ens acompanyaran en una ruta per un dels espais més singulars de les Garrigues. Rere un paisatge d’aspecte àrid i dur s’amaga un paradís per als amants de l’ornitologia.

Una ruta refrescant pels gorgs de Santa Pau

Una ruta refrescant pels gorgs de Santa Pau

El Ser, el riu que rega la bonica vila medieval de la Garrotxa, ens espera amb uns gorgs i cascades sorprenents, molt temptadors ara que el sol començar a picar, ideals per jugar-hi una estona!