La Cerdanya: el paradís dels formatges

Visitem els obradors on elaboren productes làctics artesanals

Autor:
Pep Palau
A la formatgeria Vall de Meranges, al llogaret de Girul, produeixen formatges amb la llet de les seves ovelles i cabres, i els curen sobre fusta, a la manera tradicional
A la formatgeria Vall de Meranges, al llogaret de Girul, produeixen formatges amb la llet de les seves ovelles i cabres, i els curen sobre fusta, a la manera tradicional FOTO: Jordi Play
25 de novembre de 2017
Fins a principis del segle XX, els pagesos cerdans, com a totes les valls dels Pirineus, elaboraven formatge d’ovella -anomenat genèricament serrat- i ensems brossat, aquella llaminadura làctica que resulta d’escalfar el xerigot després d’elaborar el formatge, bàsicament per a la pròpia subsistència. Expulsades les cabres a racons abruptes per poc rendibles, les vaques de carn deixaren pas, a poc a poc, a les de llet, forjant així una activitat agrícola que cent anys més tard enc