4 rutes fàcils per fer a peu al Cadí-Moixeró

Propostes per a tota la família per conèixer un parc natural ple de biodiversitat i bellesa

Text:
Albert Sancho
17 de març de 2022
Guardar a favorits

Una curta passejada per Montellà i Martinet amb la llúdriga com a eix temàtic o visitar el refugi de Rebost, un dels punts amb unes vistes més boniques del Pirineu oriental. El Parc Natural del Cadí-Moixeró ofereix un munt de rutes per a tots els públics. Aquesta barrera muntanyosa que serveix de punt d’unió entre el Prepirineu i el Pirineu permet gaudir d’excursions tan impressionants com la de Cava al Querforadat, on es pot admirar a cada moment la immensitat del Cadí. Finalment, us proposem la ruta de la Via del Nicolau, entre Guardiola de Berguedà i Sant Joan de l’Avellanet, una antiga línia de ferrocarril plena d’història. En total, quatre rutes fàcils per fer a peu al Cadí-Moixeró. Per quina comenceu?

El Segre al seu pas per Martinet

El Segre al seu pas per Martinet FOTO: Wikimedia Commons / Maria Rosa Ferré

1

Camí de la Llúdriga: per descobrir l’ecosistema de la ribera del Segre

Una passejada tranquil·la de prop d’una hora i d’uns 3 km de longitud ideal per fer amb nens. Aquest petit itinerari que transcorre pel costat del riu Segre us ajudarà a conèixer millor els ecosistemes de ribera. Però, sobretot, a aprendre sobre les llúdrigues i el seu ecosistema fluvial a través dels diferents panells amb textos i il·lustracions que trobareu pel camí. La ruta és lineal, seguint el curs del riu Segre en el seu pas per Montellà i Martinet fins que arribareu a una zona elevada que serveix de punt d’observació d’aus i dels meandres del riu.

Entrada del Refugi de Rebost situat a Bagà

Entrada del Refugi de Rebost situat a Bagà FOTO: Refugi de Rebost

2

Itinerari del refugi de Rebost: per entendre la formació dels Pirineus

El Rebost és un refugi de muntanya de la Unió Excursionista de Catalunya situat a 1.640 m d’altitud que pertany al municipi de Bagà, al Berguedà. L’itinerari que us proposem parteix del refugi de muntanya i fa una passejada per les restes de la serralada herciniana, amb inici i final al refugi de Rebost. El recorregut total és de gairebé 7 km i té una durada d’unes 2 hores i mitja. Ara bé, la ruta, no és simplement una caminada, ja que des del mirador del refugi podreu conèixer la formació del Pirineu oriental i observar una panoràmica immensa de les muntanyes del Pedraforca, la serra del Cadí i la serra d’Ensija.  

El poble del Querforadat, al municipi alturgellenc de Cava

El poble del Querforadat, al municipi alturgellenc de Cava

3

De Cava al Querforadat: una excursió al peu del Cadí

Des del petit poble de Cava comença una excursió circular amb tornada al mateix poble, de poc més de 7 km i d’una durada de menys de 3 hores. El municipi de la comarca de l’Alt Urgell és ideal per practicar-hi activitats a la natura i ofereix al visitant uns valors paisatgístics excepcionals, ja que es troba al peu del Cadí. En la ruta, es passa pel coll d’Eruga fins a Querforadat. Allà tornareu al punt inicial creuant el coll de Cristià. Al llarg de tota l’excursió, es rodeja el Tossal de Quer, una muntanya de 1.818 m, enmig de vegetació, prats i algunes pastures.  

Tram de la Via Nicolau

Tram de la Via Nicolau FOTO: El Berguedà

4

La Via del Nicolau: de Guardiola de Berguedà a Sant Joan de l’Avellanet

L’excursió parteix de l’Ecomuseu de Sant Joan de l’Avellanet i va fins al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà. El camí lineal que se segueix al llarg dels 6 km forma part d’una antiga línia de ferrocarril, que es va començar a construir el 1914 per transportar fusta entre Guardiola de Berguedà i Gisclareny. El nom del recorregut de la via deriva del promotor d’aquella línia de ferrocarril, Tomàs Nicolau i Prieto, que era propietari de la serradora de Berga. La ruta és molt planera i us endinsarà a zones boscoses, amb túnels i passarel·les, mentre durant tot el recorregut podreu gaudir d’unes vistes meravelloses a la vall del riu Bastareny.