El magnetisme que té el Pedraforca s’intensifica a la tardor. Veure la muntanya màgica com es fusiona amb el paisatge tardorenc és un al·licient més per visitar aquesta zona entre el Berguedà i l’Alt Urgell. Us proposem una escapada de dos dies entre rutes, formatges i trementinaires en un entorn excepcional on us tractaran com a casa.
Escapada de tardor al Pedraforca
Senderisme i gastronomia a una de les valls més màgiques de Catalunya

La muntanya del Pedraforca té un magnetisme especial
1
Com a casa
Arribar a l’Hostal Pedraforca, l’allotjament on us proposem gaudir d’aquesta escapada, és com arribar a casa. La Clàudia i el seu equip us rebran amb els braços oberts i vetllaran perquè no us falti de res. El dia d’arribada, relaxeu-vos al seu entorn, feu una passejada curta o simplement gaudiu d’una novel·la amb vistes al Pedra. I, sobretot, sopeu a l’hostal, el finestral que tenen al menjador, sembla un quadre del Pedraforca.
Per si trobeu aquest allotjament ple, molt a prop teniu Ca l’Andreu, un hotel rural al nucli de Saldes. Si hi aneu en colla, també a Saldes, la casa rural Cal Mianet, ofereix allotjament per a 10 persones.

La fageda de Gresolet és un dels boscos per visitar a la tardor
2
Rutes i Gósol
Dissabte és dia de caminar i tenim diverses propostes segons els vostres nivells. Si no esteu molt acostumats a caminar i voleu sentir la màgia del Pedraforca, apropeu-vos al Refugi Lluís Estasen, als peus de la muntanya. Podeu deixar el cotxe a l’aparcament de Gresolet i seguir les indicacions que, en 15 minutets, us deixaran al refugi. Veure la paret de la cara nord del Pedra just a sota els vostres peus és una sensació única. Quan torneu a l’aparcament, acosteu-vos fins al mirador de Gresolet, les vistes des d’aquí també són espectacular: la paret nord del Pedra a una banda i la vall de Gresolet, a l’altra.
Per als que estigueu en bona forma, us proposem començar una excursió que surt des de Gósol en direcció al Collell. Les vistes des d’aquest punt a més de 1.800 metres no us deixaran indiferents. Aquest coll és la línia divisòria d’aigües entre la conca del Llobregat i la del Segre. Una ruta que passa per boscos, prats entre el Pedra i el Cadí. Un cop al Collell, teniu dues opcions, seguir les indicacions de la ruta Pedraforca 360 i acabar de fer tota la volta perimetral a la muntanya; o desfer el camí i tornar a Gósol.
En aquest cas, i també si heu optat per l’excursió fins a Lluís Estasen, us recomanem dinar a al restaurant el Forn de Cal Moixó, amb una cuina que mima els plats fins a l’últim detall tot mesclant la cuina tradicional i la cuina d’autor.
A la tarda, podeu visitar el Centre Picasso i descobrir la relació del gran pintor amb el petit poble de Gósol. Si us queden forces, podeu acostar-vos fins a les ruïnes del castell i gaudir d’unes bones vistes al poble.

El Serrat Gros elabora els seus formatges de cabra al poble de Josa de Cadí
3
Formatges i trementinaries
Per diumenge, us hem reservat un dia més relaxat. Us proposem que us desplaceu fins al poble de Tuixent i descobriu l’univers de les trementinaries. Aquestes dones remeieres que el segle passat recorrien el país venent els seus remeis i les seves herbes tenen un museu a Tuixent, on s’explica exactament qui eren. A més, també podeu gaudir del recorregut pel Jardí Urbà de les Trementinaires i, alhora descobrir, el poble de Tuixent, o anar als afores i endinsar-vos al Jardí Botànic de les Trementinaires per aprendre sobre les propietats i les plantes d’aquest entorn.
Ben a prop, trobareu el poble de Josa de Cadí, un nucli de cases aplegades al voltant d’una gran església, situada al cim d’un turó. És l’església de Santa Maria i Sant Bernabé, que es va construir on antigament hi havia el castell, visible des de diferents punts de la vall. A més de passejar pels seus carrers empedrats, no deixeu de visitar la formatgeria del Serrat Gros i degustar el seu famós formatge Lo Pebrat, un formatge piramidal amb pebre, o el Tupí del Serrat Gros, un formatge tradicional del Pirineu. També podeu veure les seves cabres i tastar o comprar altres productes com mató, iogurts o llet.
Abans de tornar a casa, podeu fer un bon àpat a Ca l’Amador, on en Diego i en Roger us faran gaudir dels seus plats més personals però amb un gran respecte cap a la cuina tradicional del Pirineu. Un bon lloc on acomiadar un cap de setmana ideal.