8 rutes en família al Pirineu occidental

Boscos, estanys, rius, cims i refugis per recórrer amb els més petits

Autor:
Cecília Lorenzo
24 de març de 2022

Per donar la benvinguda a la primavera i gaudir al màxim de la natura, us proposem un seguit de rutes de muntanya en família al Pirineu lleidatà. Prepareu les motxilles i un bon calçat tot terreny i llanceu-vos a l’aventura de descobrir boscos, estanys, rius, cims i refugis. Amunt!

L’ermita de Sant Quirc de Durro

L’ermita de Sant Quirc de Durro FOTO: Cecília Lorenzo

1

De Barruera a Durro, a la vall de Boí

La vall de Boí, a l’Alta Ribagorça, és un veritable paradís per fer rutes amb infants. Existeixen camins de muntanya ben senyalitzats entre tots els pobles de la vall. Són els senders tradicionals, molts dels quals encara tenen els marges de pedra seca a cada costat del traçat, que s’han recuperat per a l’ús dels excursionistes. Us suggerim un d’aquests itineraris que va del poble de Barruera al de Durro, una ruta de 2,40 quilòmetres que es pot fer en una hora i mitja. Passa per boscos, prats i rius i permet visitar els dos pobles, amb les ermites romàniques corresponents. Un cop a Durro és recomanable arribar a l’ermita de Sant Quirc, situada a un quilòmetre aproximadament del nucli de població.

Panoràmica de l'estany de la Ratera

Panoràmica de l'estany de la Ratera  FOTO: Wikimedia Commons

2

L’estany de Sant Maurici i la cascada i l’estany de Ratera

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és l’únic parc nacional de Catalunya, situat al cor del Pirineu de Lleida, i ofereix un gran nombre de rutes circulars. Una de les més recomanables i senzilles és un itinerari que permet conèixer l’estany que dona nom al parc i la cascada i l’estany de Ratera. Un cop arribats a l’estany de Sant Maurici (amb els taxis 4x4 des d’Espot), podeu iniciar el recorregut que envolta l’estany i puja fins a l’estany de Ratera per després tornar fins al refugi Ernest Mallafré, a la vora de l’estany. És una ruta de set quilòmetres, amb un desnivell de no més de 400 metres d’altura. 

www.parcsnaturals.gencat/aiguestortes

Les cases d’Àrreu

Les cases d’Àrreu FOTO: Cecília Lorenzo

3

De Borén a Àrreu, a la vall d’Isil

Al cor de la vall d’Isil, amagat entre muntanyes i valls, hi ha el poble d’Àrreu, que va quedar abandonat el 1982, però que, tanmateix, ara torna a tenir algun habitant. La tranquil·litat en aquest indret és absoluta. Hi podeu arribar des del poble de Borén, on podeu deixar el vehicle. Un cop allà, aneu fins a la carretera, creueu el pont de pedra sobre el riu i enfileu el camí senyalitzat fins al poble. En poc més de vint minuts ja hi sereu. Un cop allà podeu passejar entre les cases i veure les restes del castell i de l’ermita de Sant Martí.

Imatge de l'estany de Gento

Imatge de l'estany de Gento FOTO: Wiki Common - Isidre Blanc

4

Els estanys de la vall Fosca

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és el territori lacustre més important dels Pirineus. Hi ha tants estanys que alguns autors l’han definit com “el parc dels dos-cents llacs”. A la vall Fosca, se n’hi concentren més d’una desena. Per accedir-hi cal anar fins a l’embassament de Sallente, des d’on es pot pujar (a peu o a l’estiu amb el telefèric) fins a l’estany Gento, punt d’inici d’un itinerari que passa per altres estanys de gran superfície, com l’estany Tort, el de Mariolo, el de Castieso, Sabiró, Frescau o el Colomina, sempre amb la vigilància del pic de Tort, que domina el paisatge 600 metres per sobre dels estanys.

Un gronxador a la muntanya, vora el refugi del pla de la Font

Un gronxador a la muntanya, vora el refugi del pla de la Font FOTO: Cecília Lorenzo

5

De les Planes de Son al refugi del pla de la Font

Aquesta ruta de muntanya, de dotze quilòmetres i cinc-cents metres de desnivell, va des de les Planes de Son, a tocar del poble de Son, fins al refugi del pla de la Font, situat en un lloc privilegiat, a 2.015 metres d’altitud. Per fer-la amb calma es necessiten entre tres i quatre hores. En alguns moments segueix una pista més ampla i en d’altres s’enfila per corriols més estrets, sempre entre boscos, prats de muntanya i miradors. Un cop al refugi, podeu quedar-vos a dormir o a fer algun àpat. Compta amb una habitació comuna, amb lliteres, que té capacitat per a vint-i-tres persones. Podeu fer el mateix camí de tornada o completar la ruta visitant altres indrets d’interès, com el coll de Fogueruix, el pic del Pinetó o l’estany Negre. 

www.pladelafont.com

Família a les bordes de Noarre

Família a les bordes de Noarre FOTO: Òscar Rodbag. Arxiu del Parc Natural de l’Alt Pirineu

6

De les bordes de Graus a les bordes de Noarre

Situat entre el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, el Parc Natural de l’Alt Pirineu és el més gran de Catalunya i acull una gran varietat d’espècies protegides. Disposa d’una extensa xarxa de camins (més de setanta!) per descobrir-ne tots els racons. Una de les excursions clàssiques és la que porta a les bordes de Noarre des de les bordes de Graus, de sis quilòmetres de distància. És una ruta circular curta i fàcil que recorre el riu de Noarre, amb unes belles raconades i un bonic salt fins a un grup de bordes ben conservades. Se surt des de les bordes de Graus, situades a tocar de l’estació d’esquí i refugi d’alta muntanya de la Pleta del Prat, on es pot arribar en cotxe des de Tavascan. 

www.parcsnaturals.gencat.cat/altpirineu

Ruta circular al bosc d’avets del Gerdar

Ruta circular al bosc d’avets del Gerdar FOTO: Cecília Lorenzo

7

El bosc del Gerdar: el paradís dels avets al Pallars Sobirà

El bosc d’avets més gran de Catalunya es troba a tocar del refugi del Gerdar, a pocs quilòmetres d’Esterri d’Àneu. Per descobrir-lo podeu fer un dels circuits senyalitzats del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la Ruta dels Avets. És fàcil deduir, doncs, que és un bon itinerari per veure avets. Però també ho és per observar rius, llacs i, si tenim sort, isards i cabirols. Per situar-vos en el punt de sortida, preneu la carretera que va d’Esterri d’Àneu en direcció al port de la Bonaigua i, després de fer deu quilòmetres, agafeu una desviació cap al bosc del Gerdar.

L'estany Major de Colomèrs, amb el refugi del mateix nom

L'estany Major de Colomèrs, amb el refugi del mateix nom FOTO: Getty Images

8

El circ de Colomers

Fent aquesta excursió arribareu fins a un circ natural, on no trobarem pallassos, ni trapezistes ni malabaristes, però on podrem gaudir de franc de l’espectacle dels estanys de Colomers, a la Vall d’Aran, rodejats d’un paisatge impressionant, a l’ombra d’un grapat de cims de més de 2.000 metres, distribuïts en forma de cercle. Tan sols us caldrà fer uns quants equilibris per salvar els tres quilòmetres d’aquesta excursió, que us portarà fins al refugi dels estanys de Colomers, situat al bell mig d’un paratge d’alta muntanya que deixarà bocabadats els infants i entusiasmarà els adults.