La vall de Boí, a l’Alta Ribagorça, ofereix un teló de fons de pel·lícula per visitar els seus temples romànics, que, com ja deveu saber, estan declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. El Centre d’Interpretació del Romànic, situat al poble d’Erill la Vall, gestiona les vuit esglésies i l’ermita que formen part del conjunt, atenent els visitants, oferint visites guiades i obrint al públic les esglésies. La ruta que us proposem s’atura a cada una de les esglésies, però també aprofita per fixar-se en els altres atractius de la vall. El romànic pot ser l’excusa perfecta per allotjar-se en una acollidora casa rural amb llar de foc, esquiar, fer excursions o tastar la gastronomia de la zona. Trobareu tota la informació per organitzar la vostra escapada a: www.vallboi.cat.
7 pobles que heu de conèixer a la vall de Boí
Una ruta per descobrir un seguit de nuclis de muntanya amb precioses ermites romàniques envoltades de muntanyes aclaparadores
Església de Sant Feliu, situada al municipi de Barruera
1
Barruera
És la primera gran població que trobem a l’arribada a la vall. Cases de pedra, carrers empedrats, establiments encantadors, teulades de pissarra i, naturalment, la seva església romànica, treuen el cap per mostrar-se orgullosos al viatger. Les vostres passes acabaran dirigint-se, sense remei, a l’església de Sant Feliu, un edifici romànic que, com tots els de la vall, es va construir entre els segles XI i XIII seguint els models provinents del nord d’Itàlia (romànic llombard) i que es caracteritzen pel treball acurat de la pedra, pels esvelts campanars de torre i per la decoració exterior. Fixeu-vos en el campanar i en les decoracions exteriors, però també en les particularitats de l’ermita, com la capçalera de dos absis semicilíndrics, el porxo i el forrellat de forja medieval.
L’església de l’Assumpció de Cóll
2
Cóll
Des de Barruera es poden visitar un parell d’esglésies més petites i menys conegudes, però igualment interessants. Reculeu una mica per la carretera i apropeu-vos a la de l’Assumpció de Cóll. Es tracta d’una petita construcció situada a un extrem del poble de Cóll. Sorprèn sobretot la seva senzillesa, però, un cop ens hi atansem, hi veiem detalls com la decoració escultòrica dels arcs i la portada, decorada amb un doble joc de columnes i capitells esculpits.
La falsa cripta de Cardet permet veure l'habilitat de construcció medieval
3
Cardet
Més a prop de Barruera, al poble de Cardet, hi ha Santa Maria de Cardet. Aquí, la peculiaritat rau en la forma del campanar, que no és de torre, sinó d’espadanya, i la cripta, que s’adapta perfectament al pendent de la muntanya.
Des de Sant Quirc hi ha visites a tota la vall
4
Durro
L’ermita de Sant Quirc de Durro és l’orgull dels poc més de cent habitants d’aquesta vila, la més pintoresca de la vall. I ho és per la seva arquitectura, però sobretot per la seva localització, en un turonet a dos quilòmetres de la vila des del qual es contempla gran part de la vall. És una petita ermita on es pot veure la còpia del frontal de l’altar romànic, la imatge gòtica de santa Julita i sant Quirc i el retaule barroc, que es conserven avui al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Al poble, ple de balcons amb volades que sobresurten fins a mig carrer i terrats de pissarra, també es pot donar una ullada a la Nativitat de Durro, que és a l’entrada.
Santa Eulàlia d'Erill la Vall està construïda sobre la roca
5
Erill la Vall
Aquest és el punt neuràlgic per als visitants del romànic de la vall de Boí. I és que, aquí, s’hi ha ubicat el Centre del Romànic, una visita imprescindible abans de fer tota la ruta de les esglésies de la vall. El centre està situat en un edifici adossat a l’església de Santa Eulàlia. A dins s’explica amb audiovisuals i exposicions l’origen d’aquest art medieval. Ben bé al costat del centre, el campanar de sis pisos de l’església de Santa Eulàlia és tot un reclam, així com el seu porxo amb arcades. D’aquesta església provenen el grup de talles romàniques que es conserven repartides entre el Museu Episcopal de Vic i el MNAC, però a l’interior de l’ermita es pot veure una còpia exacta del conjunt escultòric anomenat el ‘Davallament de la Creu’, un dels més coneguts de la vall. És un dels molts grups d’escultures de fusta que es van trobar a Boí, amb formes i característiques estilístiques molt semblants. És per això que se suposa l’existència d’un escultor que les va fer totes, batejat amb el nom de ‘mestre d’Erill’.
Sant Joan, església parroquial romànica del poble de Boí
6
Boí
En aquest poble descobrireu l’església de Sant Joan, que és la més antiga de la zona, coneguda principalment pel portal de la façana nord i per la còpia de les pintures murals a l’interior (les originals es troben, com gairebé totes les de la vall, al MNAC). El campanar és un dels elements característics de l’edifici, encara que només conserva dos pisos originals romànics.
Sant Climent de Taüll, situada al terme municipal de la vall de Boí
7
Taüll
Molt a prop de Boí, de camí cap a les pistes d’esquí hi ha Taüll, on es troben Santa Maria i Sant Climent de Taüll, que són per a molts les dues esglésies més famoses de la vall. La de Sant Climent (segurament, la més fotografiada i representada en postals) és a l’entrada del poble de Taüll i la coneixereu per les seves tres naus separades amb columnes i pel campanar adossat, de torre quadrada i sis pisos. Ben bé davant de la façana admirem la decoració escultòrica exterior. La major part de les increïbles pintures murals de l’interior de l’església van ser arrencades i traslladades a principis del segle XX a Barcelona per tal de protegir-les, conservar-les i evitar-ne la venda a col·leccionistes i marxants d’art estrangers. Les de l’absis central van ser reproduïdes a la mateixa església a la dècada del 1960. La còpia es va retirar el 2013 i en el moment de restaurar-la es van descobrir restes de les pintures originals. Actualment, a l’església, s’hi pot veure una espectacular projecció a través d’un videomapatge que recrea les pintures conservades al MNAC, junt amb les pintures que queden a la mateixa església, així com la reproducció de la interpretació del conjunt pictòric complet, tal com devia ser l’any de la seva consagració, el 1123. I, ja que sou aquí, aprofiteu per arribar fins a Santa Maria de Taüll, a la plaça del poble. Té un campanar de torre quadrat integrat a l’edifici i una capçalera amb tres absis semicilíndrics. Antigament, l’interior del temple estava completament decorat amb pintures murals, arrencades entre el 1919 i el 1923 i exposades avui al MNAC.