8 tresors poc coneguts del Parc Natural del Cadí-Moixeró

Descobrim altres joies paisatgístiques més enllà del Pedraforca i les fonts del Llobregat

Text:
Cecília Lorenzo
6 de maig de 2021
Guardar a favorits

El Parc Natural del Cadí-Moixeró és un immens espai natural format per les dues grans serralades del Cadí i el Moixeró que, unides pel coll de Tancalaporta, esdevenen una barrera muntanyosa on es troben el Pirineu i el Prepirineu. És un parc protegit d’unes quaranta mil hectàrees on viuen més d’un miler d’espècies vegetals i animals com l’isard, la marmota, la guineu, el teixó, el picot negre o el trencapinyes. Hi podeu accedir des dels municipis d’Alàs i Cerc, Alp, Bagà, Bellver de Cerdanya, Castellar de n’Hug, Cava, Das, Gisclareny, Gósol, Guardiola de Berguedà, Josa i Tuixén, la Vansa i Fórnols, Montellà i Martinet, Riu de Cerdanya, Saldes, Urús o Vallcebre. A més dels llocs més populars i freqüentats, com la muntanya del Pedraforca o les fonts del Llobregat, us animem a preparar la motxilla, calçar-vos unes bones botes de muntanya, i descobrir el territori pam a pam.

Vista des del mirador dels Orris al vespre

Vista des del mirador dels Orris al vespre  FOTO: Wikimedia Commons

1

La ruta del Trencapinyes

Aquesta caminada circular de dos quilòmetres i mig té com a objectiu veure un ocell molt curiós, que té el costum de trencar pinyes per alimentar-se; però també, gaudir dels paisatges d’aquest racó del parc. Per arribar al punt de partida de l’itinerari, cal prendre la carretera del coll de Pal des de Bagà. Després de recórrer uns quinze quilòmetres, abans d’arribar al refugi de Rebost, trobareu l’aparcament i el senyal de punt de partida de la ruta. El camí s’endinsa per un bosc de pi negre, on ja se sent el cant dels trencapinyes, encara que també hi ha mallerengues i raspinells. Quan s’acaba el bosc, hi ha un prat amb una font i un corriol que arriba fins al mirador dels Orris, amb vista a la vall de Gréixer i el massís del Pedraforca al fons. Per un altre corriol es torna al punt d’inici.

El camí dels Empedrats ressegueix el riu i passa per zones boscoses, rocoses, gorgs i salts d’aigua - El camí dels Empedrats ressegueix el riu i passa per zones boscoses, rocoses, gorgs i salts d'aigua

El camí dels Empedrats ressegueix el riu i passa per zones boscoses, rocoses, gorgs i salts d’aigua - El camí dels Empedrats ressegueix el riu i passa per zones boscoses, rocoses, gorgs i salts d'aigua  FOTO: Turisme del Berguedà

2

El camí dels Empedrats

Per anar de Bagà al coll del Pendís, res millor que passar pel camí dels Empedrats, un indret espectacular al cor del parc natural. La via transcorre per una vall estreta al costat del torrent de la font del Faig, ple de salts d’aigua i gorgs. S’agafa des de la pista que va de Bagà a Gisclareny (abans d’arribar a la font de l’Adou hi ha el senyal), passa pel refugi de Sant Jordi i arriba fins al coll del Pendís. La ruta des de Bagà al coll és d’unes dues hores i mitja.

El pont penjant de la Via Nicolau

El pont penjant de la Via Nicolau  FOTO: Wikimedia Commons

3

La Via Nicolau

Una excursió ideal per fer amb nens, que transcorre per una antiga via que es va construir a principis del segle XX amb l’objectiu de transportar fusta des de Gisclareny fins a Guardiola de Berguedà. Té una llargària de sis quilòmetres (dotze, si es fa d’anada i de tornada) i surt des de la zona d’esbarjo de Sant Joan d’Avellanet. Passareu per camins envoltats de vegetació, un pont penjant, passarel·les, miradors… L’arribada és a Guardiola de Berguedà, on podeu visitar el monestir de Sant Llorenç.

La fageda i el santuari del Gresolet, amb el Pedraforca al fons

La fageda i el santuari del Gresolet, amb el Pedraforca al fons  FOTO: Sergi Boixader Catot

4

Fageda i santuari del Gresolet

A les faldes del Pedraforca, aquest bosc de faig és un dels tresors amagats del parc. S’hi arriba per una pista en bon estat des de Saldes, que porta també a l’avetosa, el santuari i el refugi del mateix nom, on es pot dormir i dinar. A la fageda destaquen alguns arbres monumentals, com el Faig Gros de les Molleres de Gresolet, el Faig Setrill o els Faigs del Clot de l’Om. El santuari està enlairat respecte de la vall, davant de l’avetosa. L’indret és documentat des del segle XIII, tot i que de l’estructura romànica original de l’església no en queda gairebé res.

Cascada de l’Adou, on neix el riu Bastareny - Salt d'aigua de l'Adou, on neix el riu Bastareny

Cascada de l’Adou, on neix el riu Bastareny - Salt d'aigua de l'Adou, on neix el riu Bastareny  FOTO: Getty Images

5

La font de l’Adou

Menys coneguda que la de les fonts del Llobregat, però igualment espectacular i menys freqüentada, aquesta font és una excusa excel·lent per fer una excursió tranquil·la des de Bagà. Es troba a cinc quilòmetres de la població i s’hi arriba seguint un camí de terra en direcció a Gisclareny. Aquí neix el riu Bastareny, que forma un gran salt d’aigua. Des de la font es pot seguir un corriol que arriba fins al naixement del riu, envoltat d’una vegetació molt frondosa, digna d’un conte de fades.

El cim de les Penyes Altes del Moixeró és un dels clàssics de l’excursionisme a la zona - El cim de les Penyes Altes del Moixeró és un dels clàssics de l'excursionisme a la zona

El cim de les Penyes Altes del Moixeró és un dels clàssics de l’excursionisme a la zona - El cim de les Penyes Altes del Moixeró és un dels clàssics de l'excursionisme a la zona  FOTO: Wikimedia Commons

6

El cim de les Penyes Altes del Moixeró

Aquesta caminada de gairebé dotze quilòmetres (anar i tornar) s’enfila fins al cim de les Penyes Altes del Moixeró passant per paratges solitaris en un entorn subalpí dominat pel bosc de pi negre i extensos prats. El punt de partida és el refugi de la Pleta dels Ordiassos, on s’arriba des d’Urús amb vehicle. Des del refugi, cal agafar el camí que porta al refugi del Corral d’en Vidal pel torrent de Canaletes i, d’allà, muntanya amunt fins a dues petites tarteres, un bosc de pins, el torrent del Saüc i un collet força vertiginós. Per la carena s’arriba al cim, format per dues puntes bessones a 2.275 metres d’altitud.

Ansovell des del camí vell que porta al santuari de Boscalt

Ansovell des del camí vell que porta al santuari de Boscalt  FOTO: Jordi Bas

7

El santuari de Boscalt

A aquest edifici romànic, aïllat, envoltat de prats de pastura, als peus de la serra del Cadí, s’hi arriba des del poble d’Ansovell, al terme de Cava, a l’Alt Urgell, fent una caminada de mitja hora per una pista o pel camí vell. L’esforç paga la pena només per veure l’església de pedra, del segle XII, davant de la serra del Cadí, i el gran exemplar de boix de més de dos-cents anys que hi ha a la vora. No hi falta una zona amb taules, bancs, un mirador i uns quants panells informatius sobre el parc.

El Pedraforca, un dels clàssics de l’excursionisme al Berguedà - El Pedraforca, un dels clàssics de l'excursionisme al Berguedà

El Pedraforca, un dels clàssics de l’excursionisme al Berguedà - El Pedraforca, un dels clàssics de l'excursionisme al Berguedà  FOTO: Getty Images

8

Ascensions, travesses i rutes per observar fauna

A més de les clàssiques grimpades i ascensions al Pedraforca, el Comabona, la Gallina Pelada, el pas dels Gosolans o les Penyes Altes del Moixeró, podeu fer rutes per etapes temàtiques com el camí dels Bons Homes (de Berga a Montsegur seguint la petjada dels càtars), la travessa Cavalls del Vent (ruta circular al parc de refugi en refugi), la ruta de l’Ermità, la ruta dels Segadors o el camí Picasso. El parc també proposa rutes per observar fauna, com la ruta de la marmota o la de la llúdriga, jardins botànics (com el de les Trementinaires a Tuixén) i un gran nombre d’itineraris senyalitzats per fer a peu, a cavall o en bicicleta.