5 secrets del Parc Natural del Cadí-Moixeró

Indrets naturals espectaculars i poc coneguts que heu de conèixer

Autor:
Redacció Descobrir
21 de novembre de 2024

El Parc Natural del Cadí-Moixeró és l’espai protegit català amb el nombre més gran d’hàbitats i espècies de flora i de fauna d'interès. Un indret espectacular ple de paisatges singulars que són molt atractius per als excursionistes. Al Parc, s’hi combinen boscos de coníferes amb fagedes, hi brollen un gran nombre de fonts i torrents i, a les parts més elevades, els prats alpins, els cingles i les tarteres acullen una població faunística i florística perfectament adaptades a les condicions extremes.

Segur que coneixeu alguns dels llocs més populars i freqüentats d’aquestes serralades, com la muntanya de l’emblemàtic Pedraforca o les espectaculars fonts del Llobregat. Tanmateix, el Parc Natural del Cadí-Moixeró amaga indrets menys coneguts, d’una gran bellesa, que heu de conèixer: boscos, camins, salts d’aigua, miradors… Què espereu per descobrir-los? Calceu-vos les botes i exploreu el territori pam a pam!

Espectacular salt d'aigua al camí dels Empedrats

Espectacular salt d'aigua al camí dels Empedrats  FOTO: Getty Images

1

El camí dels Empedrats

Per anar de Bagà al coll del Pendís, res de millor que passar pel camí dels Empedrats, un indret espectacular al cor del parc natural. La via transcorre per una vall estreta al costat del torrent de la font del Faig, ple de salts d’aigua i de gorgs. S’agafa des de la pista que va de Bagà a Gisclareny (abans d’arribar a la font de l’Adou hi ha el senyal), passa pel refugi de Sant Jordi i arriba fins al coll del Pendís. La ruta des de Bagà al coll és d’unes dues hores i mitja.

 

L'antiga via de ferrocarril de la fusta passa aprop Bagà, la capital històrica de l’Alt Berguedà

L'antiga via de ferrocarril de la fusta passa aprop Bagà, la capital històrica de l’Alt Berguedà  FOTO: Getty Images

2

La via Nicolau

Aquesta aventura ideal per a nens i nenes és la ruta que recorre l’antiga via de ferrocarril utilitzada per transportar fusta dels boscos del Cadí-Moixeró cap a les zones més poblades de la Catalunya Central. És una experiència ideal per a tota la família, ja que és curta i plena d’atractius, com miradors panoràmics, passarel·les, fonts refrescants i ermites romàniques que conviden a explorar el territori. El punt de partida és l’Ecomuseu de Sant Joan de l’Avellanet i, des d’allà, el camí us porta en un descens suau passant per Bagà fins a arribar a Guardiola de Berguedà, on podeu visitar el monestir de Sant Llorenç.

 

 

La fageda i el santuari del Gresolet, amb el Pedraforca al fons

La fageda i el santuari del Gresolet, amb el Pedraforca al fons  FOTO: Sergi Boixader Catot

3

El bosc i el santuari de Gresolet

A les faldes del Pedraforca, es troba el bosc de faig de Gresolet, un dels tresors amagats del parc. S’hi arriba per una pista en bon estat des de Saldes, que porta també a l’avetosa, el santuari i el refugi del mateix nom, on es pot dormir i dinar.

El santuari està documentat des del segle XIII, tot i que, de l’estructura romànica original de l’església, no en queda gairebé res. A més, des d’aquest indret la vista de la cara nord del Pedraforca és impressionant i els colors de tardor a la vall formen un mosaic únic, especialment a les acaballes d’octubre i la primeria de novembre.

Fonts de l'Adou

Fonts de l'Adou  FOTO: Getty Images

4

Les fonts de l’Adou

Menys conegudes que les fonts del Llobregat, però igualment espectaculars i menys freqüentades, aquestes fonts són una excusa ideal per fer una excursió tranquil·la des de Bagà.

Les fonts de l’Adou, al municipi de Gisclareny, són el naixement del riu Bastareny, situades a 1.077 m d’altitud. A l’inici del camí que arriba fins al naixement del riu, trobareu l’espectacular salt d’aigua de la Resclosa. Després, heu de seguir el corriol de muntanya que us portarà fins al brollador per gaudir d’un paradís verge que sembla digne d’un conte de fades.

Refugi del Rebost, un dels punts de la ruta del Trencapinyes

Refugi del Rebost, un dels punts de la ruta del Trencapinyes  FOTO: Wikipedia Commons

5

La ruta del Trencapinyes

Aquesta caminada circular de dos quilòmetres i mig té com a objectiu veure un ocell molt curiós, que té el costum de trencar pinyes per alimentar-se; però també, gaudir dels paisatges d’aquest racó del parc. Una ruta en què els més petits de la casa s’ho passaran molt bé tractant de reconèixer els ocells que viuen per la zona, ja sigui perquè els veuen, en senten el cant o troben les restes del seu pas pel bosc.

Per arribar al punt de partida de l’itinerari, cal agafar la carretera del coll de Pal des de Bagà. Després de recórrer uns quinze quilòmetres, abans d’arribar al refugi de Rebost, trobareu l’aparcament i el senyal de punt de partida de la ruta.