Fa 42 milions d'anys, a la Catalunya central hi havia un mar tropical, i un dels animals que habitaven la zona eren les vaques marines, uns grans mamífers que avui en dia només es poden veure a les costes de l'oceà Índic i que també són coneguts com a sirenis o dugongs.
Fa unes setmanes, l'Íngrit Soriguera i en Jordi Vilà, dos geòlegs impulsors de geoleg.cat i membres del Grup de Naturalistes d'Osona, passejaven pel camí ral de Folgueroles i es van topar amb una troballa inesperada: una costella d'aquest animal. Els experts consideren que al punt on es va localitzar hi havia en aquell moment un mar profund, un indret on no vivien vaques marines, de manera que és probable que l'animal morís al mar, anés a la deriva i es desmembrés i dispersés a mar obert mentre el cos es descomponia i altres organismes marins aprofitaven per alimentar-se'n.
Curiositats
El camí on es van trobar les restes és un pas habitual de vehicles, de manera que hi havia un perill de degradació evident. És per això que en Jordi i l'Íngrid van iniciar urgentment els tràmits per extreure el fòssil. Ells mateixos se'n van encarregar, amb l'ajuda del personal de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Un cop acabades les tasques de restauració i identificació, la costella serà donada a l'Ajuntament de Folgueroles, que l'exposarà perquè tothom la pugui veure.
Aquest article es va publicar en el número 274 del Descobrir (Gener 2021)