De Rupit al salt de Sallent

Si elaboréssim una llista dels pobles més bonics del Principat, de ben segur que Rupit hi seria. Al bell mig de Collsacabra, és un territori de cingleres, paisatges encisadors, de bon menjar i de nombrosos camins per digerir-lo.

Autor:
Jordi Bastart
Des d’un mirador que hi ha a 300 m del salt de Sallent es poden fer fantàstiques fotografies de la cascada.
Des d’un mirador que hi ha a 300 m del salt de Sallent es poden fer fantàstiques fotografies de la cascada. FOTO: Cecília Lorenzo
15 de febrer de 2018

A Rupit enamora l’estètica que formen les cases arrenglerades al llarg de la riera. De tot el conjunt —l’origen del qual es remunta a l’època medieval—, en sobresurten el campanar de l’església parroquial de Sant Miquel i el carrer principal, que travessa el poble i que conserva el rocam original que serveix de fonament a cases, restaurants i hostals.

Sí, Rupit ha esdevingut una destinació turística i per això és molt encertat l’ampli aparcament situat a l’entrada del poble on hi ha també l’Oficina de Turisme. Botigues de queviures competeixen en oferir productes locals, sobretot embotits, formatges i galetes, mentre que les antigues fondes s’han convertit en hostals on gaudir d’una bona gastronomia tradicional.

Encara recordo aquells temps en què a la plaça Major, en època d’hivern, es feia la matança del porc com a atractiu turístic. Aquest costum ja va ser prohibit arreu de Catalunya i ara la gent, com a gran distracció, travessa una vegada i una altra el pont penjat sobre la riera amb gran disbauxa per a la mainada, que gaudeix amb el lleu moviment del pont mentre la gent gran crida a l’ordre.

Aquesta riera de Rupit, tranquil·la al seu pas entre les cases, és la que, centenars de metres més avall, dibuixa un dels paisatges més interessants de la comarca d’Osona. El salt de Sallent, motiu principal d’aquesta ruta, es despenya un centenar de metres pel rocam, formant, en època de pluges, un bonic espectacle.

Es tracta d’una ruta fàcil que l’únic que exigeix és calçat adequat, ja que travessem indrets ombrívols que poden estar un xic enfangats. Però per als que vulguin caminar una mica més, aquest és un territori de senders ben senyalitzats, com el GR 2, que recorre la cinglera fins a Tavertet; la ruta que ens porta fins al mirador dels Bassis; la que envolta el pla de la Palomera, o la que ens permet arribar fins al santuari del Far, situat com un magnífic mirador de tota la vall del Ter i el paisatge que l’envolta.

Pas a pas

  1. Sortida

    A Rupit, a uns 20 metres de l’església, trobarem un carrer que baixa i es cola per sota de les cases, a través d’un petit túnel. Descens pel marge esquerre de la riera de Rupit.

  2. Km 2

    Arribem a la font de la Pomareda. A la cruïlla de camins, prenem, a l’esquerra, el camí més ample.

  3. Km 3

    Arribem al salt de Sallent, el punt on la riera de Rupit es despenya per la cinglera.

  4. Km 3,2

    A 200 metres per l’esquerra, hi ha el mirador des d’on s’albira el salt en tota la seva llargada. Per seguir la ruta cal recular fins al punt anterior i travessar la riera, que no presenta cap dificultat.

Oficina de Turisme de Rupit
Sant Joan de Fabregues, 1
 

Fitxa tècnica

Dificultat

Distància

7,4 km

Desnivell

360 m

Durada

1 h i 50 min

Itinerari

Rupit – font de la Pomareda – salt de Sallent – Sant Joan de Fàbregues – Rupit.

Com arribar-hi

AMB cotxe

Arribem a Vic per la C-17 si venim del nord o del sud de Catalunya, o per l’Eix Tranversal (C-25) si ho fem de llevant o ponent. Després cal prendre la C-153 que passa per l’Esquirol. També es pot agafar la C-153 des de la vall d’en Bas si venim de Girona.

AMB tren

L'estació de tren més propera és Vic (www.gencat.cat/rodalies).

AMB autobús

Des de Vic, l’empresa Sagalés (sagales.com) cobreix el trajecte fins a Rupit.

Descarrega't el track

Altres rutes

Ruta amb nens

Carrer del Mas de Bondia.

Visita a la vila closa del Mas de Bondia

Mas de Bondia és una vila closa atípica per la seua estructura al voltant d’un sol carrer. Passejar pels seus rodals és una bona manera d’acostar els més petits a l’agricultura i els cultius mediterranis més tradicionals.

Els atractius naturals al voltant de Durro i Barruera faran les delícies dels més petits.

Caminar entre fauna i romànic a la Vall de Boí

Durro és un dels pobles més tradicionals i estratègics de la Vall de Boí. Amarat de romànic, acull una ruta de fauna salvatge que ens convida a endinsar-nos en un frondós pinar que farà les delícies dels més petits.

Explorem el bosc de les Bruixes.

De l’Argentera al bosc de les Bruixes

Aquest recorregut assequible per fer amb els més petits ens permet endinsar-nos en un món màgic i misteriós, el de les bruixes i bruixots que antigament habitaven les coves i balmes de la zona

Els paisatges de la ruta són ben àrids i registren un contrast de temperatures entre estacions.

Mas de Melons, una immersió als secans

Els cereals, els arbusts —com els coscolls, el romaní i el timó— i els guarets ens acompanyaran en una ruta per un dels espais més singulars de les Garrigues. Rere un paisatge d’aspecte àrid i dur s’amaga un paradís per als amants de l’ornitologia.

Una ruta refrescant pels gorgs de Santa Pau

Una ruta refrescant pels gorgs de Santa Pau

El Ser, el riu que rega la bonica vila medieval de la Garrotxa, ens espera amb uns gorgs i cascades sorprenents, molt temptadors ara que el sol començar a picar, ideals per jugar-hi una estona!